Heb jij ook een hele zonnige tuin? Bijvoorbeeld een tuin op het zuiden, of op het zuidwesten? Dan heb je geluk: Heel veel vaste planten houden van een plek in de volle zon!
Er is dus heel veel keus bij het vullen van je vaste planten border. Daarmee is niet gezegd dat alle planten even makkelijk zullen aanslaan in je tuin! De kans op uitdroging van nieuwe en jonge planten is erg groot. Kleine planten en stekjes hebben vaak veel moeite om aan te slaan, als ze erg zonnig staan. Tijdelijk opkweken in een pot is een goede manier om je nieuwe planten alvast wat groter te laten groeien (en een beter wortelgestel te laten ontwikkelen), voordat je ze in de zonnige border plant.
Planten voor zon en droge grond
Veel planten voor in de zon kunnen goed tegen droogte. Ideaal voor een droog voorjaar, droge zomer of op droge zandgrond! Vooral vaste planten met zilvergrijs of grijs blad kunnen goed tegen droogte. Denk aan andoorn (Stachys), alsem (Artemisia), blauwbaard (Caryopteris), reuzenlavendel (Perovskia), kattekruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops) en kruisdistel (Eryngium). Ook mediterraanse kruiden als rozemarijn, salie, tijm en lavendel zijn geschikt voor droge grond. En niet te vergeten de talloze soorten Sedum (vetkruid)…
Lees hier meer tips voor tuinieren op droge grond
Ook zonliefhebbers hebben water nodig
Dat planten tegen de zon en droogte kunnen, betekent overigens niet dat ze bij aanplant en tijdens het eerste groeiseizoen geen water nodig hebben. Maak er een goede gewoonte van om nieuwe aanplant ALTIJD ruim water te geven na het planten. Geef het eerste groeiseizoen ook extra water bij droogte.
De beste Vaste planten voor in de Zon
- Achillea (duizendblad)
- Allium (sierui)
- Agapanthus (Afrikaanse lelie)*
- Agastache (dropplant)
- Alcea (stokroos)
- Aster (herfstaster)
- Calamintha (bergsteentijm)
- Campanula (klokjesbloem)
- Coreopsis (meisjesogen)
- Crocosmia (montbretia)
- Delphinium (ridderspoor)
- Echinacea purpurea (rode zonnehoed)
- Erigeron karvinskianus (muurstraal)
- Gaura lindheimeri (prachtkaars)
- Helenium (zonnekruid)
- Helianthus (vaste zonnebloem)**
- Heliopsis (zonneoog)
- Kniphofia (vuurpijl)
- Lychnis coronaria (prikneus)
- Lythrum salicaria (kattestaart) ***
- Mediterraanse kruiden (bijv. rozemarijn, lavendel en tijm)
- Nepeta (kattekruid)
- Papaver (klaproos)
- Perovskia (reuzenlavendel)
- Persicaria amplexicaulis (duizendknoop)
- Rudbeckia (zonnehoed)
- Salvia (salie)
- Sedum spectabile (vetkruid; inmiddels telephium)
- Sierdistels (zoals Echinops en Eryngium)
- Stachys (andoorn, ezelsoor)****
- Verbena bonariensis (ijzerhard) *****
* Kies voor een soort waarvan het blad afsterft in de winter. Deze soorten Agapanthus zijn het meest winterhard.
** Helianthus kan flink groot worden en niet alle (nieuwe) soorten zijn even goed winterhard. Goede soorten zijn ‘Anne’ en ‘Carine’.
*** Lythrum komt van nature voor in de buurt van water, maar blijkt ook geen probleem te hebben met droge grond.
**** De bloei van Stachys byzantina is vaak wat minder opvallend. Wordt vaak gebruikt als bodembedekker. Stachys officinalis kies je gerust voor de bloei.
***** Verbena kan in koudere winters afsterven, maar zaait zich veelvuldig uit en verdwijnt niet snel meer uit je tuin.
Vaste planten combineren in een zonnige border
Siergrassen zijn ideaal om te combineren met vaste planten die houden van een zonnige standplaats. Ook de meeste siergrassen houden van veel zon. Daarbij combineren ze prachtig met vaste planten. Ze creëren samenhang, geven meer structuur en verlengen de bloeiperiode en sierwaarde aanzienlijk: tot ver in het najaar of zelfs de winter! Ook heeft siergras weinig onderhoud nodig.
Niet voor niets dat deze combinatie (ook wel bekend als Prairie beplanting of Prairie borders) enorm populair is! Bekende tuinontwerpers, waaronder Piet Oudolf, maken in hun tuinontwerpen al jaren veelvuldig gebruik van de combinatie vaste planten met siergrassen.
Vaste planten combineren ook mooi met groenblijvende struiken (al dan niet in vorm gesnoeid). De heesters geven dan meer structuur aan je border.
Bekijk ook groenblijvende heesters en struiken voor in de zon (onderaan in het artikel).