Waarom wordt het blad van Toscaanse jasmijn rood?

Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is een prachtige klimplant.

Deze klimmer geeft ontzettend veel bloemen, die heerlijk geuren. En sterjasmijn (nog een naam waaronder deze plant bekend staat) is ook nog eens wintergroen.

In het najaar en in de winter komt het vaak voor dat het blad van de jasmijn verkleurt. Het blad wordt dan ineens helemaal rood!

Is het erg als Toscaanse jasmijn rood blad krijgt?

Waarom krijgt de Toscaanse jasmijn rood blad?

Hoewel rood blad er prachtig uit kan zien, is het eigenlijk een teken dat de plant te koud of te nat staat. In veel gevallen zal er na een tijdje ook bladverlies optreden. Toch groeit je Toscaanse jasmijn hier meestal gewoon overheen en zullen afgevallen bladeren in het voorjaar weer worden vervangen door nieuwe groene blaadjes.

Het lijkt er overigens op dat de rode verkleuring van het blad vaker of sneller voorkomt in een pot.

Hier zijn het vooral exemplaren in pot die in het najaar verkleuren. Onze Toscaanse jasmijn in de volle grond heeft hier vooralsnog geen last van gehad.

Is jouw Toscaanse jasmijn ook rood geworden? Of is het blad nog altijd mooi donkergroen?

12 reacties op “Waarom wordt het blad van Toscaanse jasmijn rood?

 1. Ik heb mijn toscaanse jasmijn in een pot staan, hij is helemaal rood gekleurd. Kan het uitmaken dat er een schotel onder de pot staat? Hij staat daardoor al de hele winter in een laag water. Ik hoop dat ie het toch weer gaat doen straks!

  1. Rood blad bij sterjasmijn is een teken van te natte omstandigheden. In combinatie met vorst kan dit funest zijn voor deze mooie klimplant.

   Schotel beter weghalen in de winter. Zelfs in zomer hoeft dit vaak niet bij jasmijn.

  1. Die van mij is ook prachtig rood gekleurd, jammer dat ’t niet een goed teken is. Ze staat tegen de schutting (al Jaaaaaaaren). Ik hoop dat ze ’t overleeft

 2. Mijn Toscaanse Jasmijn kreeg rode schakeringen in het groen blad en ik woon hier pas dus dacht ik dat het mooi en normaal was. De plant is al groot en klimt tussen een takken schutting.
  Ik had verleden jaar de bloemen gehad. nu plots bruine bladeren. Zoals ik lees moet men die dan afknippen tot waar er nog groen is . De vraag is wanneer ?

   1. Hallo :),

    Met de best natte weken die we achter de rug hebben heeft mijn nieuw geplante jasmijn ineens ook wat rode bladeren. Ik heb deze zo’n 2 maanden geleden in de volle grond gezet. Moet ik mij zorgen maken? Ik kan niet zoveel doen tegen de regen 😅.

    Hoor het graag, alvast enorm bedankt!

    1. Voldoende water helpt in ieder geval om goed aan te slaan. Maar als de grond onvoldoende doorlatend is, kan dit wel voor rood blad zorgen bij jasmijn en vervolgens bladval.

     Controleer of de grond wel goed water door laat. Voeg anders zand of grind toe.

  1. Mijn jasmijn word rood en staan in mijn patio, geef regelmatig water want de aarde voelt steeds kurkdroog aan, hoe kan dit?

   1. Hoeveel ruimte heeft je Toscaanse jasmijn (hoe groot is de pot of het plantgat)? Als de pot te klein is, dan zal de grond snel uitdrogen. Het vele water geven kan er echter voor zorgen dat er rood blad ontstaat. Kies liever voor een ruime bak en geef 1-2 keer per week water. Het uitdrogen van de toplaag van de grond is dan vaak ook niet zo’n probleem. Heb je de sterjasmijn in volle grond geplant, dan hoef je bijna geen water te geven (als de plant eenmaal is aangeslagen).

    1. Ik had veel bloemen in de Toscaanse jasmijn, ineens verdroogde de bloemen in de zomer.
     Daarna geen nwe bloemen meer, nu in het najaar de hele Jasmijn rood blad!
     Hij staat niet te koud, in een grote bak.
     Wordt drie keer automatisch bewaterd. Wat is er mis?
     Dankjewel

     1. Het klinkt alsof de Toscaanse jasmijn gewoon was uitgebloeid. De bloemen worden dan bruin. Het blad blijft dan groen. Als ook het blad bruin wordt, heeft de plant te weinig water gehad. Die kans is best groot in een pot of bak. Inmiddels staat de jasmijn echter te nat. Het blad kleurt rood (dit kan ook gebeuren bij kou en vorst, maar daarvan is nog geen sprake geweest). We zouden aanraden om niet meer automatisch water te geven buiten het groeiseizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Patiotuin inspiratie

11x Patiotuin inspiratie en Tips voor je patio

Ook al heb je nog zo weinig ruimte in je tuin en alleen maar verharding, zelfs dan is het mogelijk om er een leuke en groene tuin van te maken: Maak een mooie patiotuin!

Lees verder
Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder