7 Bijzondere bomen voor een kleine tuin

Een boom is onmisbaar voor elke tuin! Bomen geven hoogte aan de tuin, schaduw, beschutting en voedsel voor dieren. Met de juiste boom in je tuin zorg je voor sierwaarde in meerdere seizoenen, of zelfs het hele jaar. Ook in een kleine tuin kan je prima een boom planten. Denk aan populaire bomen als krentenboom (Amelanchier), sierappel (Malus), Japanse sierkers (Prunus serrulata), lijsterbes (Sorbus) en judasboom (Cercis). Vergeet ook de Japanse esdoorn niet (Acer palmatum). Maar wil je juist eens wat anders en ben je op zoek naar een bijzondere boom voor jouw kleine(re) tuin? Bekijk hieronder onze favorieten.

Toch op zoek naar meer gangbare soorten? Bekijk het blogartikel 9 Bomen voor de kleine tuin

Grootbloemige of Japanse kornoelje (Cornus kousa)

Cornus kousa is een vrij langzaam groeiende struik of meerstammige boom, die zo’n 3 tot 5 meter hoog wordt. Cornus kousa is in meerdere seizoenen de moeite waard: Opvallende witte stervormige bloemen (of eigenlijk schutbladeren) in het voorjaar (rond mei- juni), vervolgens rode aardbei- of framboosachtige vruchten en een mooie oranje-rode tot purper-rode herfstkleur. Er zijn ook cultivars met roze schutbladeren, in plaats van (crème)wit. Veel soorten groeien eerst vrij opgaand en vormen pas later een bredere kroon. Prachtig als meerstammige boom in een kleine tuin!

Standplaats en verzorging: Zon of halfschaduw. Enigszins vochtige, humusrijke maar niet te natte grond. Bij voorkeur beschut tegen koude wind.

Soorten en cultivars: Bekende cultivars zijn Cornus kousa ‘China Girl’ (wit), ‘Milky Way’ (crèmewit), ‘Miss Satomi’ (roze), ‘Moonbeam’ (wit, extra groot), ‘Teutonia’ (zuiverwit, mooiste herfstkleur), ‘Weisse Fontaine’ (wit), ‘Schmetterling’ (groen-wit) en Cornus kousa ‘Wolf Eyes’ (witbont blad).

Zevenzonenboom (Heptacodium)

Heptacodium miconioides is een grote struik of kleine boom (tot zo’n 4-6m) met een vaasvormige groeiwijze. De sierwaarde van de zevenzonenboom zit zowel in de mooie bloei, als in de bast. Oudere bast verkleurt van grijs naar geel-bruin-oranje en bladdert af. Ook het donkergroene en elliptisch gevormde blad is mooi om te zien. In het najaar kleurt het blad geel-oranje, soms oranje-paars. Eind zomer, ongeveer vanaf augustus- september, bloeit Heptacodium met kleine witte bloemen in kransen met rode stelen. De bloemen geuren zoet en trekken veel bijen en vlinders. Na verloop van tijd verkleuren de bloemkelken naar rozerood tot rood. Vervolgens ontstaan de kleine rode vruchten. De zevenzonenboom heeft lang sierwaarde en is ook in de winter mooi om te zien, door de opvallende stam.

Standplaats en verzorging: Geschikt voor een zonnige standplaats (in de schaduw is de bloei minder) en goed doorlatende grond. Bij het vroeg uitlopende blad kan wel eens wat vorstschade ontstaan. Verdraagt snoei goed.

Cultivars: Een kweekvariant die iets kleiner blijft en al op jonge leeftijd bloeit is Heptacodium miconioides ‘Tianshan’ (of ‘Minhep’).

Bijenboom (Tetradium)

Tetradium daniellii is een forse struik of middelgrote boom, die pas laat in het seizoen bloeit. Rond augustus- september bloeit de bijenboom met kleine geelwitte bloemen in losse pluimen aan roodbruine stelen. De bloemen geuren heerlijk en trekken veel bijen aan (vandaar ook de naam). Na de bloei ontstaan purperrode vruchten. De bovenkant van het ovale blad is donkergroen en de onderkant grijsgroen tot lichtgroen. De stam is grijs en jonge twijgen zijn olijfgroen. De oude benaming is Euodia. De bijenboom groeit vrij snel en kan aardig hoog worden (zo’n 8-12m), maar er zijn ook cultivars die kleiner blijven.

Standplaats en verzorging: Volle zon of halfschaduw en goed doorlatende, niet te natte grond. Snoeien is doorgaans niet nodig, maar wordt wel goed verdragen.

Cultivars: Een kweekvariant die kleiner blijft is Tetradium daniellii ‘Moonlight’. Deze groeit tot zo’n 3 meter hoog.

Kansenboom of pindakaasboom (Clerodendrum)

Clerodendrum trichotomum is een meerstammige struik, die ook als boom kan worden gebruikt. Rond augustus- september ontstaan de tuilen met witte bloemen, en donkerrode kelk. Daarna worden er donkerblauwe bessen gevormd, die prachtig contrasteren met de rode kelk. Dit geeft een wat exotische uitstraling. De bloemkelken ruiken sterk (zoet) en trekken hierdoor ook veel bijen en vlinders. Het doffe, donkergroene blad is spitsvormig en lijkt wel wat op dat van Catalpa. Het blad geeft een kruidige, pindakaasachtige geur bij het kneuzen. De kansenboom wordt zo’n 4-6 meter hoog.

Standplaats: Zonnig, warm en beschut en goed doorlatende grond. Bij jonge exemplaren kan vorstschade ontstaan in strenge winters.

Soorten en cultivars: Bekende soorten van Clerodendrum zijn: Clerodendrum trichotomum var. fargesii (witte bloemen met groene kelk) en Clerodendrium bungei (roze bolvormige bloemen).

Gele zeepboom of Chinese vernisboom (Koelreuteria)

Koelreuteria paniculata is een forse struik, meerstammige boom tot middelgrote boom, met een wat grillige kroon. Rond juli- augustus krijgt de boom grote pluimen met kleine gele bloemen. Na de bloei ontstaan blaasvormige, lampionachtige en bronskleurige vruchten, die lang blijven zitten. Het oneven geveerde en gekartelde blad, loopt in het voorjaar groen-rood uit en in het najaar is er nog de mooie geel-oranje herfstkleur. Naast gele zeepboom en Chinese vernisboom, staat deze boom bekend onder vele namen: blaasjesboom, blazenboom, gele vernisboom, lampionboom, koelruit en in het Engels goldenrain. De boom wordt zo’n 6-8 meter hoog.

Standplaats en verzorging: Volle zon, beschut tegen koude wind en op goed doorlatende grond. Jonge exemplaren kunnen bij strenge vorst schade oplopen.

Soorten en cultivars: Koelreuteria paniculata ‘Beachmaster’ wordt met zo’n 3 meter veel minder hoog en heeft een afgeplatte kroon. Ook het blad en de bloemen zijn kleiner dan bij de soort. Bloeit rijk, maar iets vroeger, zo rond juli- augustus. Koelreuteria paniculata ‘Coral Sun’ wordt weer iets hoger en groter en de jonge twijgen zijn intens oranjerood. Het blad loopt bronskleurig uit. Kan iets minder rijk bloeien. ‘Fastigiata’ is een traag groeiende variant, met zuilvormige groeiwijze. Wordt niet breder dan een meter, maar nog wel zo’n 7-9 meter hoog. De bloei is aanzienlijk minder.

Meer mooie en bijzondere bomen

Ook mooie en bijzondere bomen voor in een kleinere tuin, zijn de zijdeboom, Indische sering en zakdoekjesboom:

Zijdeboom of Perzische slaapboom (Albizia)

Albizia julibrissin is een boom (of struik) met exotisch ogende roze bloemen en prachtig geveerd blad. Zodra het donker wordt vouwen de bladeren dicht. Hou er rekening mee dat de boom pas laat in blad komt.

Elfenboom of Indische sering (Lagerstroemia)

Lagerstroemia indica kent een exotische en opvallende bloei, een mooie herfstkleur en soms loopt het blad uit in een afwijkende kleur. Kies een vroegbloeiende soort (zoals Hopi, Tuskegee, Tuscarora of Acoma), zodat je ook in minder hete zomer kan genieten van de mooie bloei.

Zakdoekjes- of vaantjesboom (Davidia)

Davidia involucrata bloeit met prachtige witte schutbladeren en heeft geel-oranje herfstkleur. Wordt vrij groot, maar ‘Moonlight’ blijft kleiner, tot zo’n 3m).

Heb jij (of wil jij) ook een bijzondere boom in je kleine tuin? Welke?

Reageer hieronder, we zijn benieuwd!

1 reactie op “7 Bijzondere bomen voor een kleine tuin”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Tuinvogeltelling

Tijd om vogels in je tuin te tellen!

Dit weekend is er weer de jaarlijkse Tuinvogeltelling. Welke vogels tel jij in je tuin?

Lees verder
Boekreview: Mijn 1000 soorten tuin

Boekreview: Mijn 1000 soorten tuin

Dit boek van bioloog en natuurfotograaf Luc Hoogestein, laat zien dat je zelfs in een Utrechtse stadstuin een enorme verscheidenheid aan soorten dieren en (wilde) planten kan vinden.

Lees verder

Maak je eigen plantlabels: Leuk en makkelijk!

Kan jij al die Latijnse plantnamen ook maar moeilijk onthouden? Of zaai en stek je veel planten en vind je het lastig om je later te herinneren welke planten je precies gezaaid of gestekt had? Maak zelf je eigen plantlabels!

Lees verder