Een bijvriendelijke tuin die veilig is voor kinderen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Een bijvriendelijke tuin EN een veilige tuin voor kinderen

Het creëren van een bijvriendelijke tuin is niet alleen gunstig voor de natuur, maar kan ook een boeiende leerervaring zijn voor (kleine) kinderen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat kinderen zich veilig in de tuin kunnen wanen. Hieronder staan enkele tips om een bijvriendelijke tuin te hebben en tegelijkertijd kleine kinderen veilig te houden.

Kies veilige planten

Selecteer bijvriendelijke planten die niet alleen aantrekkelijk zijn voor bijen, maar ook veilig voor nieuwsgierige handjes. Vermijd giftige planten en geef de voorkeur aan kindvriendelijke bloemen en kruiden zoals lavendel.


Bewustwording van bijensteken

Leer kinderen op een eenvoudige en begrijpelijke manier over bijensteken. Leg uit dat bijen niet agressief zijn en alleen steken als ze zich bedreigd voelen. En de meeste solitaire bijen kunnen ons niet eens steken. 

Leer kinderen kalme reacties

Instrueer kinderen over kalme reacties als ze een bij zien. Leer hen stil te blijven staan en niet wild om zich heen te slaan. Dit vermindert de kans dat een bij zich bedreigd voelt en steekt.

Nooit op blote voeten op het gras

Soms rusten bijen op de grond tussen het gras. Met kans om gestoken te worden wanneer ze met hun blote voeten erop stappen. Verstandig is om schoenen of slippers te dragen.

Noodprocedure voor steken

Mocht het dan toch het geval zijn dat een kind wordt gestoken, weet dan snel te handelen. Stel een noodprocedure op voor het geval een kind wordt gestoken. Als een kind gestoken wordt dan moet de angel zo snel mogelijk verwijderd worden, dit kan bijvoorbeeld door met de botte kant van een mes over de steek te gaan. Nadat de angel verwijderd is, kan de plek worden gekoeld.

Kindvriendelijke ruimtes

Creëer duidelijk afgebakende gebieden voor spelende kinderen en bijvriendelijke planten. 

Veilige waterbronnen

Zorg voor ondiepe en veilige waterbronnen voor kinderen om te spelen en voor bijen om te drinken. Vermijd diepe plassen en voorzie bescherming tegen onbedoelde valpartijen.


Betrek kinderen bij het plantproces

Laat kinderen actief deelnemen aan het plantproces. Leer hen hoe planten groeien en bloeien, en waarom bijen zo belangrijk zijn voor dit proces. 

Door deze tips in overweging te nemen, kun je genieten van een bijvriendelijke tuin en tegelijkertijd ook de kleintjes veilig houden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder