Onze eigen Narcissen Top 10

De beste narcis soorten: Onze eigen narcissen top 10

Narcissen brengen met hun gele bloemen echt de lente in je tuin. Wie er wordt niet blij van deze vrolijke bloeiers? Wij kijken elk jaar weer uit naar de kenmerkende trompetvormige bloemen. Er zijn ontzettend veel soorten en kweekvarianten. Van de klassieke grote gele narcis, tot subtiele witte narcissen, mini narcissen of zelfs tweekleurige narcissen. Wij vertellen je graag wat onze favoriete narcis soorten zijn en hoe je ze moet planten en verzorgen. Zo kan je makkelijk de juiste bloembollen bestellen voor jouw tuin.

Welke narcis soorten zijn er?

Er zijn meer dan 25.000 verschillende kweekvarianten van narcissen (Narcissus) en zeker 13 verschillende groepen narcissen. De belangrijkste groepen hiervan zijn trompetnarcissen (zoals Dutch Master), grootkronige narcissen (Ice Follies), kleinkronige narcissen (Little Gem), dubbele narcissen (Tahiti), cyclamineus narcissen (Tête à Tête), en poeticus narcissen (Actaea).

Er is dus altijd een narcis voor jouw tuin! Ook als je niet van knalgele narcissen houdt…

Wat is de beste plek voor narcissen?

Narcissen plant je het beste in volle zon of halfschaduw. De grond is bij voorkeur vochtig, maar toch goed doorlatend. Zeker in de winter mag de grond niet te lang nat blijven. Ook is vrij voedzame grond gewenst. Narcissen groeien prima onder bladverliezende bomen en struiken of hagen, zolang ze voldoende zon krijgen. Een mix van narcissen voor verwildering resulteert al snel in een vrolijke voojaarsbloementuin.

De beste narcis soorten: Onze top 10!

Ook benieuwd naar de beste narcissen? Wij vertellen je graag wat onze favoriete narcissen zijn.

1. Narcis Dutch Master

Narcissus ‘Dutch Master’ is een klassieke en tijdloze narcis, met de kenmerkende gele trompetvormige bloemen. Dutch Master krijgt opvallend grote bloemen en bloeit al vroeg, zo rond maart-april. De bloemkleur is felgeel tot goudgeel. Wordt zo’n 40-50cm hoog.

2. Narcis Ice Follies

Narcissus ‘Ice Follies’ is ook een narcis met grote bloemen, maar de bloemkleur is wit. De kleur van de trompet is crèmewit tot zachtgeel. Een prachtige (en iets subtielere) narcis om te zien! Wordt zo’n 40-45cm hoog. Tijdens de bloei verdwijnt de gele kleur steeds verder en wordt de bloem bijna helemaal wit.

3. Narcis Mount Hood

Narcissus ‘Mount Hood’ is een helemaal witte narcis, die bij het openen nog een iets crèmegele kleur kan hebben. Al snel wordt de bloem zuiver wit. De hoogte van deze witte narcis is iets lager; ongeveer 40cm. Bloeit vanaf eind maart of begin april.

4. Narcis Tête à Tête

Narcissus Tête à Tête is de populairste narcis, ideaal om in grote aantallen te planten. Het is een kleinkronige narcis, die rijk bloeit en heel sterk is. Blijft met zo’n 15-20cm mooi laag en bloeit vanaf maart-april, met kleine gele bloemen. Wordt ook vaak binnen geplaatst. Mooi met bijvoorbeeld blauwe druifjes.

5. Narcis February Gold

Narcissus ‘February Gold’ lijkt erg op Tête à Tête, maar bloeit eerder. De bloei begint al in februari-maart. Dit maakt deze narcis tot één van de vroegstbloeiende soorten. De heldergele bloemblaadjes staan iets naar achteren. Wordt vaak iets hoger dan Tête à Tête: zo’n 20-30cm.

6. Narcis Thalia

Narcissus ‘Thalia’ is een volledig witte laagblijvende narcis met kleinere bloemen. Deze narcis krijgt meerdere bloemen aan één steel. Wordt zo’n 20-30cm hoog en bloeit in maart-april. Heel mooi in grote groepen en om te verwilderen.

7. Narcis Actaea

Narcissus ‘Actaea’ is een bijzondere narcis, die bloeit met witte bloemen, met een klein geel-oranje trompet. Er is een oranje-rode ring te zien om de trompet. Veel Narcissus poeticus (waar Actaea ook onder valt), hebben een sterke maar heerlijke geur. Bloeit in mei en wordt tot ongeveer 40cm hoog.

8. Narcis Jetfire

Narcissus ‘Jetfire’ is een felgekleurde kleinkronige narcis met heldergele bloemen en een knaloranje trompet. Bloeit erg rijk rond maart-april en blijft met zo’n 20cm vrij laag. Hierdoor is deze narcis ook heel geschikt voor potten en bakken. Valt altijd lekker op.

9. Narcis Pink Charm

Narcissus ‘Pink Charm’ is een bijzondere verschijning onder de narcissen. Deze narcis bloeit namelijk met witte bloemen, met een roze tot zalmroze trompet. De bloeiperiode is maart tot april. De hoogte is zo’n 40-45cm. Narcissus ‘Salmone’ heeft vaak een nog iets bleek rozere trompet.

10. Narcis Cheerfulness

Narcissus ‘Cheerfulness’ is heel apart, maar zeker de moeite waard. Deze narcis heeft een dubbele bloem: wit aan de buitenkant en geel van binnen. Ook groeien er bij Cheerfulness meerdere bloemen aan één stengel. Je zou ze bijna niet als narcis herkennen. De bloei is rond april en deze narcis wordt ongeveer 35cm hoog.

Tips voor narcissen

  • Plant narcissen van september tot november, op een zonnige plek met minimaal 4-6 uur direct zonlicht (tijdens de bloei), ongeveer 2-3 keer de diepte van de bol: zo’n 10-15cm diep.
  • Narcissen komen het best tot hun recht in groepjes of rijen. Zo hebben ze nog meer impact in je tuin.
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen en laat het blad rustig afsterven. Zo gaat zoveel mogelijk van de energie naar de bloembol, zodat deze ook volgend jaar weer goed kan groeien en bloeien.
  • Kleinere narcis soorten combineren heel mooi met blauwe druifjes, sterhyacint of anemonen.
  • Een voorjaarsborder met (veel) verschillende narcissen is ook prachtig om te zien!

Wat zijn jouw favoriete narcis soorten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Bijenbalkon van Nynde

Bloemenweelde in potten, kistjes en kuipen – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder

Schutting zwart beitsen? Gebruik dit stappenplan!

Wil je je tuin een moderne en luxe uitstraling geven? Overweeg dan eens om je schutting zwart te beitsen. Beitsen is niet alleen belangrijk voor de kleur, maar beschermt ook het hout tegen weersinvloeden en veroudering. In dit artikel leggen we uit hoe je stap voor stap je schutting zwart kunt beitsen voor een duurzaam en stijlvol resultaat.

Lees verder
Kleine postzegeltuin vol potten van Ilona

Gezellige postzegeltuin vol potten van Ilona (20m²)

In het charmante vissersdorpje Oudeschild op Texel, vind je de kleine tuin van Ilona. Met slechts 5 meter breed en 4 meter diep is het echt een postzegeltuintje. Vrijwel alle planten staan in potten.

Lees verder