De bloei van Helleborus is bijzonder om te zien. In een periode dat er maar heel weinig bloeit, zijn de bloemen van Helleborus een opvallende en welkome verschijning. Ze zijn er in verschillende kleuren en hebben vaak prachtige tekeningen. De bloemen hangen naar beneden, wat ze een fragiel uiterlijk geeft. Toch zijn het hele sterke planten en ze bloeien lang.
Helleborus wordt in het Nederlands ook wel kerstroos, lenteroos of nieskruid genoemd, afhankelijk van de soort. Het blad is vrij dik en leerachtig en blijft ook in de winter aan de plant. Bij vorst gaat het blad slap hangen, maar dit herstelt weer als de temperatuur oploopt. De bloemen (of eigenlijk kelkbladeren) zijn groot en groen, wit, roze, rood of paars. Helleborus bloeit tot ver in het voorjaar. De bekende witte kerstroos (Helleborus niger) stopt wel wat eerder met bloeien, maar begint ook al eerder.
Helleborus is een bijzondere en mooie winterbloeier. Van december of januari tot aan maart-april geniet je van deze prachtige bloemen. Een aanwinst voor de wintertuin: wij zouden niet zonder willen!
Tip: Plant Helleborus in potten, bakken of in een verhoogde border. Zo zie je de bloemen veel beter!
Onze favoriete Helleborus soorten
Helleborus niger (kerstroos)
De bekendste Helleborus soorten zijn Helleborus niger en kweekvarianten hiervan. Dit is de klassieke kerstroos en is nog altijd prachtig om te zien. Bloeit zuiver wit met een geel hart. Ook erg mooi in een pot. Bijvoorbeeld met andere winterplanten zoals winterheide, Skimmmia of bergthee. Maar ook prachtig als solitair, vooral in een grotere maat. Bloeit vanaf januari. Wil je al eerder bloei? Kies dan voor de vroegbloeiende Helleborus niger ‘Praecox’ of Helleborus ‘Christmas Carol’.
Helleborus niger krijgt soms zwart blad, of vlekken op het blad. Vooral kort voor de bloei. Dit blad kan je echter zonder problemen afknippen. Zo zie je de bloemen ook nog eens beter.
Helleborus orientalis (oosters nieskruid of lenteroos)
De mooiste en meest bijzondere Helleborus soorten zijn wat ons betreft de orientalis. We noemen deze soorten in het Nederlands niet kerstroos, maar oosters nieskruid of lenteroos. Dit verraad ook al een beetje dat ze wat later bloeien. Maar ook langer. Vaak bloeoit Helleborus orientalis zelfs nog in april! Hierdoor zijn ook hele leuke plantencombinaties te maken.
Het blad van Helleborus orientalis lijkt langer mooi te blijven, dan bijvoorbeeld bij Helleborus niger.
Onze favoriete Helleborus orientalis
Helleborus ‘Pretty Ellen’
Pretty Ellen is een mooie enkelbloemige Helleborus variant, met bloemkleuren in het roze, rood, paars en wit. Bloeit vanaf ongeveer januari tot in maart-april.
Bekende kweekvarianten: Helleborus ‘Pretty Ellen Pink’, ‘Pretty Ellen Red’, ‘Pretty Ellen Purple’, ‘Pretty Ellen White’, ‘Pretty Ellen Spotted’.
Helleborus ‘Double Ellen’
Double Ellen is een hybride vorm van orientalis, met gevulde bloemen. Ook Helleborus ‘Double Ellen’ is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zoals roze, rood, paars, wit, gevlekt en met stippen. Bloeitijd is eveneens van januari tot maart-april.
Bekende kweekvarianten: Helleborus ‘Double Ellen Pink’, ‘Double Ellen Red’, ‘Double Ellen Purple’, ‘Double Ellen Picotee’ en ‘Double Ellen Apricot’.
Helleborus ‘Picotee’
Picotee heeft bloemen met geaderde bloemblaadjes en een donkere rand. Vaak dubbelbloemig. Er zijn vele varianten en combinaties. Bloeit van februari tot april.
Helleborus ‘Spotted’
Nog een bijzondere groep is Helleborus ‘Spotted’. Dit zijn varianten met stippen. Soms vanuit een donkere rand rond het hart, maar vaak ook alleen maar stippen. Dit geeft ze een hele bijzondere en fragiele uitstraling. Toch zijn ze (gelukkig) net zo sterk als de andere orientalis soorten.
Mijn Helleborus lijkt anders dan op de foto: klopt dit wel?
Het is goed om te weten dat Helleborus vaak als zaailing wordt gekweekt. Dit betekent dat elke plant kan afwijken van de foto’s of andere Helleborus planten in je tuin. Een foto op internet of op het etiket is dus slechts een indicatie. Juist ook hierdoor ontstaan vaak de mooiste variaties.
Welke Helleborus is jouw favoriet?
In de wintertuin mogen Helleborus soorten wat ons betreft niet ontbreken. Er zijn heel veel kweekvarianten. Wij zijn fan van de “Ellen” varianten, maar er komen er steeds meer. Ook Helleborus niger wordt tegenwoordig veel doorgekweekt. Vooraf voor vroegere bloei of voor een mooie tweekleur.
Welke is jouw favoriet?