Op zoek naar de perfecte Klimroos

33 Beste doorbloeiende Klimrozen die heerlijk geuren!

In onze kleine tuin genieten we al van een hele mooie klimroos: Rosa New Dawn

Deze klimroos hebben we namelijk over de oude muur geleid, bij het terras.

Het is een sierlijk en rijk bloeiende zachtroze roos, die ook nog eens heerlijk geurt. New Dawn komt zowel in de schaduw als in volle zon goed tot z’n recht.

Sinds enige jaren hebben we hiervan ook een exemplaar (vermeerderd uit eigen stek) in de meidoorn laten groeien. Dit geeft een prachtige opeenvolgende bloei in de boom!

Wens voor een tweede roos

Om de klimophaag op te fleuren, zouden we graag nog een mooie en rijkbloeiende klimroos willen toevoegen. Het is een stuk van zo’n 6 meter, dus de roos mag lekker gaan groeien.

De keuze voor een roos is gemaakt, omdat er maar weinig andere klimplanten zijn, die zo rijk bloeien en zulke mooie bloemen hebben als een roos. Daarbij speelt geur ook een belangrijke rol in de keuze.

de beste Klimrozen - Rosa New Dawn

Onze wensen en eisen voor de perfecte klimroos:

  • Rijkbloeiend
  • Doorbloeiend
  • Minder vatbaar voor ziektes en plagen
  • Sterk geurend
  • Ook interessant voor bijen en insecten

Onze zoektocht naar de perfecte geurende en doorbloeiende klimroos, leverde een uitgebreid overzicht op, dat we hier uiteraard graag met je willen delen.

33 Mooie doorbloeiende Klimrozen die heerlijk geuren!

Witte en Crèmewitte rozen

Rosa Guirlande d’Amour

Een witte roos met opvallende gele meeldraden. Heeft kleine halfgevulde bloemen in trossen die heerlijk (en sterk) geuren. Krijgt kleine oranje-rode bottels in najaar. Hoogte 2-3 meter.

de beste doorbloeiende klimrozen - Guirlande d'Amour

Rosa Madame Alfred Carrière

Een witte klimroos, soms met een roze zweem. De bolvormig gevulde bloemen zijn middelgroot. Het is een prachtige en sterk geurende roos. Misschien wel het bekendste exemplaar groeit tegen de gevel van het befaamde Sissinghurst Castle in Engeland. Hoogte 3-5 meter.

Rosa Mermaid

Wit tot zachtgeel van kleur, met opvallende gele meeldraden. Het is een enkelbloemige roos, met een wat meer natuurlijke uitstraling. Stekelige en krachtige groeier met een hoogte van zo’n 6-8 meter.

de beste Klimrozen - Rosa Mermaid

Rosa New Dawn White

Deze witte variant op de bekende New Dawn roos, begint te bloeien met zachtroze bloemen, die al snel zuiver wit verkleuren. De bloemen zijn middelgroot en gevuld. Deze klimroos is ook geschikt voor een schaduwplek. Hoogte 3-4 meter.

de beste Klimrozen - Rosa White New Dawn

Rosa Schneewalzer

Een klimroos met witte tot crèmewitte bloemen. De grote bloemen zijn gevuld en geuren heerlijk. Hoogte 2,5-3 meter.

de beste Klimrozen - Rosa Schneewalzer

Rosa Sombreuil (Colonial White)

Een roos met crèmewitte dubbel gevulde bloemen. Het is een oude roos met een kenmerkende rozen geur. Hoogte 3,5-4,5 meter.

de beste Klimrozen - Rosa Colonial White

Rosa Penny Lane

Een mooie roos met Champagne kleurige tot wit-roze bloemen. De klimroos heeft grote gevulde bloemen en mooi donkergroen blad. Hoogte 3-4 meter.

Rosa Uetersener Klosterrose

De sierlijke bloemen van deze roos zijn crème-wit tot champagne kleurig. Het zijn grote, klassiek gevulde bloemen, van zo’n 9-11cm. Deze roos geurt heerlijk zoet. Het donkergroene en glanzende blad blijft lang behouden in de winter. Hoogte 2,5-3 meter.

Roze rozen

Rosa Brise Parfum

2-3m. Een rambler roos met zachtroze kleur. De halfgevulde bloemen zijn klein (zo’n 2cm.), maar talrijk. Zoals de naam al doet vermoeden, geurt deze roos sterk. Ondanks dat het eigenlijk een rambler is, blijft deze roos wel goed doorbloeien. Hoogte 2-3 meter.

Rosa Eden Rose (Pierre de Ronsard)

Een zachtroze tot donkerroze roos, met klassieke uitstraling. De grote dubbel gevulde en komvormige bloemen geuren heerlijk. Deze klimroos wordt zo’n 2 tot 3 meter hoog.

de beste Klimrozen - Rosa Eden Rose

Rosa Gertrude Jeckyll

Een wereldberoemde roos met roze tot donkerroze kleur. De grote gevulde bloemen geven deze roos een klassieke uitstraling. Het is een Engelse roos (David Austin), die zowel te gebruiken is als struikroos, als klimroos. Sterk geurend. Hoogte 2-2,5 meter.

de beste Klimrozen - Rosa Gertrude Jeckyll

Rosa Guirlande Rose

Een roos met zachtroze tot wit-roze kleur. De kleine halfgevulde tot gevulde bloemen geuren heerlijk, maar wat minder sterk dan die van de Guirlande d’Amour (waarvan dit een mutatie is). Deze klimroos heeft weinig doorns (stekels). Hoogte 3-4 meter.

Rosa Jasmina

Deze roos is lila-roze van kleur. De komvormige gevulde bloemen zijn middelgroot (6-7cm) en hebben een zoete geur. Deze klimroos wordt zo’n 2,5 tot 3 meter hoog.

Rosa Kathleen Harrop

2-2,5m. De zachtroze gekleurde roos is een mutatie van de bekende Zephrine Drouhin. Ook deze roos heeft weinig doorns (stekels) en kan ook goed in de schaduw. Wel wordt deze klimroos wat minder fors. De grote (9cm) gevulde bloemen geuren sterk. Hoogte 2 tot 2,5 meter.

Rosa Madame Isaac Pereire

Een historische (Bourbon) roos, met donkerroze bloemen. Het zijn grote dubbel gevulde bloemen, die sterk geuren. Het is een krachtige groeier. Deze heesterroos kan ook als klimroos gebruikt worden. Hoogte zo’n 2 meter.

de beste Klimrozen - Rosa Mme Isaac Pereire

Rosa Parfum Royal

Een diep roze gekleurde roos, met grote gevulde bloemen. Sterk fruitig geurend. Deze klimroos heeft ook aantrekkelijk donkergroen blad. Wordt zo’n 2,5 tot 2,5 meter hoog.

de beste doorbloeiende klimrozen die sterk geuren - Roos Parfum Royal

Rosa Perennial Blush

De zachtroze bloemen van deze ramblerroos bloeien wit uit. Het zijn kleine halfgevulde bloemen in grote trossen. Het is een doorbloeiende ramblerroos, die aardig kan groeien. Ook deze roos is geschikt voor in de schaduw. Hoogte 3-4 meter.

Rosa Zephrine Drouhin

Bekende donkerroze tot fuchsia-roze roos. De grote gevulde bloemen van zo’n 9cm hebben een sterke zoete geur. Deze roos is onder andere bekend geworden, omdat dit een nagenoeg doornloze roos (stekelloos) is en ook heel geschikt is voor in de schaduw. Hoogte 2,5-3 meter.

de beste Klimrozen in schaduw - Rosa Zephirine Drouhin

Oranje, Zalmroze en Abrikooskleurige rozen

Rosa Aloha

Een abrikoos kleurige roos, die verkleurt naar roze tot roze-rood. Deze klimroos heeft grote gevulde bloemen (zo’n 9cm) en heeft een fruitige geur. Hoogte 2,5-3 meter.

Rosa Compassion

De zalmroze tot oranje-roze kleur kenmerkt deze roos. Het is een klimroos met grote, halfgevulde bloemen. De roos geurt heerlijk zoet. Ook het donkergroene blad is aantrekkelijk. Wordt zo’n 2 tot 3 meter hoog.

de beste Klimrozen - Rosa Compassion

Rosa Ghislaine de Feligonde

Deze bekende roos is abrikooskleurig en bloeit crèmewit uit. De kleine gevulde bloemen groeien in grote trossen. Het is een sterk geurende klimroos. Deze roos staat ook bekend als doornloze klimroos en heeft dan ook weinig doornen (stekels). In het najaar worden kleine rode bottels gevormd. Een schaduwplek is voor deze roos geen probleem. Hoogte 2,5-3 meter.

de beste Klimrozen - Rosa Ghislaine de Feligonde

Rosa Moonlight

Een klimroos met een geel-oranje kleur, die zachtroze uitbloeit. De grote halfgevulde bloemen van zo’n 12cm hebben een heerlijk fruitige geur. Wordt zo’n 2-2,5 meter hoog.

Rosa Westerland

Deze klimroos is geliefd om de warm oranje tot abrikooskleurige bloemen. Ze bloeien vervolgens zalmroze uit. Het zijn grote gevulde bloemen, die heerlijk geuren. Ook krijgt deze roos in het najaar oranje bottels. De hoogte is zo’n 2,5 tot 3,5 meter.

de beste Klimrozen - Rosa Westerland

Rode rozen

Rosa Etoile de Hollande

Een klassieke donkerrood bloeiende roos. De grote (12cm) gevulde bloemen hebben een sterke zoete geur. Deze klimroos wordt zo’n 3,5 tot 4 meter hoog.

Rosa Senegal

Deze diep donkerrode roos (bijna zwart-rood van kleur), heeft middelgrote gevulde bloemen van zo’n 8cm. Ook deze klimroos heeft een goede geur. Hoogte 3-4 meter.

Rosa Sympathie

Een bekende rode roos, met middelgrote fluweelrode gevulde bloemen. Het is een sterk geurende klimroos en een redelijk krachtige groeier. Wordt zo’n 4 tot 4,5 meter hoog.

de beste Klimrozen - Rosa Sympathy

Gele rozen

Rosa Dukat

Een roos met warme gele kleur. De gevulde bloemen zijn aardig groot en geuren goed. Deze klimroos wordt zo’n 2,5 tot 3 meter hoog.

Rosa Golden Showers

Een echt gele roos, die vervolgens uitbloeit naar cème-geel. De bloemen geuren licht en zijn halfgevuld. Deze klimroos is ook geschikt voor in de schaduw. Hoogte 2,5 tot 3,5 meter.

de beste Klimrozen in schaduw - Rosa Golden Showers

Rosa Maigold

Een mooie zachtgele tot bronsgele roos, met grote halfgevulde bloemen. Deze klimroos geurt sterk. Wel heeft de roos best veel stekels. Ook deze klimroos is geschikt voor een plek in de schaduw. Hoogte 3-4 meter.

de beste Klimrozen in schaduw - Rosa Maigold

Rosa The Pilgrim

Een wat subtielere gele roos, met een zachtgele kleur, met aan de rand een witte verkleuring. De bloemen zijn dubbel gevuld en geuren sterk. Het is een Engelse roos (David Austin). De roos is zowel als struikroos, als klimroos te gebruiken. De hoogte wordt dan zo’n 2 tot 3 meter.

de beste Klimrozen - Rosa The Pilgrim

Blauwe en Paarse rozen

Rosa Indigoletta (Azubis)

Een “Blauwe roos”, waarvan de kleur eigenlijk meer Lila-roze is. Wel heeft deze klimroos grote gevulde bloemen, die heerlijk geuren. Hoogte 3-3,5 meter.

de beste Klimrozen - Rosa Azubis

Rosa Perennial Blue

Lila tot paars van kleur. Een klimroos met kleine halfgevulde bloemen in grote trossen. Het is een mutatie van bekende Veilchenblau. Deze klimroos is ook geschikt voor een schaduwplek. Hoogte 2-3 meter.

Rosa Rhapsody in Blue

Paarsblauw van kleur. Er wordt beweerd dat dit de blauwste roos is die verkrijgbaar is. Toch laat de kleur zich (zoals bij veel blauwe rozen) zich eerder omschrijven als paars dan echt blauw. Vooral bij weinig licht (bijvoorbeeld in de avond) komt het blauw meer naar voren. Deze roos heeft middelgrote halfgevulde bloemen. Het is een heesterroos, die ook te gebruiken is als klimroos. De bloemen zijn lichtgeurend. Hoogte 2-2,5 meter.

de beste Klimrozen - Rosa Rhapsody in Blue

Zoals je ziet, valt er nog heel wat te kiezen!

Hoewel we eigenlijk niet konden kiezen tussen Rosa Guirlande d’Amour en Rosa Ghislaine de Feligonde, hebben we uiteindelijk toch gekozen voor de laatste. Prachtige sierlijke bloemen, goed geurend en in het najaar nog mooie rozenbottels ook. In de zomer vult deze een groot deel van onze klimophaag met prachtige bloemen!

En wat is jouw favoriete doorbloeiende en geurende klimroos?

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Alles over Dahlia's en Dahlia soorten

Tuinkalender Augustus

Welke tuintaken zijn er in augustus?

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder