De beste bloembollen voor bijen

beste bloembollen voor bijen

Al vroeg in het voorjaar worden hommels en bijen weer actief. Omdat er in deze periode nog maar weinig planten bloeien, is er weinig nectar en stuifmeel beschikbaar. Juist daarom is het belangrijk om (in het najaar) vroegbloeiende bloembollen te planten. Zo zorg jij voor voldoende voeding voor bijen en hommels in het voorjaar. Wij vertellen je graag wat de beste bloembollen voor bijen zijn en hoe je ze plant in jouw tuin.

Vanaf wanneer zijn bijen actief?

In het vroege voorjaar, zo ongeveer vanaf februari zijn de eerste hommels weer actief. Sommige wilde bijen zijn actief vanaf februari, andere rond maart. Ook honingbijen zijn actief vanaf maart.

Wat zijn de beste bloembollen voor bijen?

De beste bloembollen voor bijen zijn vroegbloeiende bloembollen met veel nectar en stuifmeel. Ook bloembollen die later in het voorjaar bloeien, of in de zomer, zijn interessant voor bijen, maar rond die tijd is het aanbod in nectar en stuifmeel veel groter, omdat er veel meer bloeit. Daarom kan je het grootste verschil maken met vroege voorjaarsbloeiende bloembollen.

Kies biologische bloembollen

We raden altijd aan om te kiezen voor biologische bloembollen. Voor bijen is dit extra belangrijk, omdat je dan zeker weet dat de bijen geen schadelijke stoffen binnenkrijgen. Bij het kweken van biologische bloembollen worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest gebruikt.

Winterakoniet (Eranthis)

Eranthis hyemalis is één van de eerstbloeiende planten in het jaar. De bloeitijd begint rond februari. Winterakoniet bloeit met felgele komvormige bloemen tegen donkergroene schutbladeren en wordt niet veel hoger dan zo’n 10cm. Bij lagere temperaturen blijft de bloem gesloten. Mooi te combineren met bijvoorbeeld krokus of sneeuwklokjes.

Sneeuwklokjes (Galanthus)

Galanthus nivalis, ofwel het bekende sneeuwklokje bloeit vroeg, met kleine witte hangende bloemen. Sneeuwklokjes worden vaak aangewezen als één van, zo niet de eerst bloeiende bloembol en bloeien vanaf februari. Sneeuwklokjes zijn extra mooi om te zien in grote groepen en laten zich goed verwilderen. Naast het gewone sneeuwklokje (Galanthus nivalis), is ook het grote sneeuwklokje (Galanthus elwesii) vaak te zien in tuinen.

Krokus (Crocus)

Nog één van de eerste bloeiers is Crocus. Kies bijvoorbeeld voor boerenkrokus (Crocus tommasinianus) of bonte krokus (Crocus vernus). Al vanaf februari of maart bloeien krokussen met paarse, witte of gele bloemen. Ideaal om te laten verwilderen, bijvoorbeeld in het gazon. Ook krokussen komen het mooist tot hun recht in grote groepen. Crocus verlangt een zonnige standplaats en goed doorlatende grond.

Blauwe druifjes (Muscari)

Muscari armeniacum (blauwe druifjes of druifhyacint), is natuurlijk bij iedereen bekend en een hele makkelijke bloembol. Muscari bloeit met kleine maar opvallende blauwe bloemen in staande trossen. Er zijn inmiddels ook witte en tweekleurige druifhyacinten. Blauwe druifjes zijn erg mooi vooraan in de border, langs een pad of in een pot. Ze verwilderen heel makkelijk en snel. Maakt een mooie combinatie met narcissen, bosanemonen of tulpen.

Bosanemoon (Anemone)

Anemone nemorosa (bosanemoon of wilde anemoon) bloeit met witte stervormige bloemen. De bosanemoon begint rond maart met bloeien en vormt uiteindelijk een mooi tapijt van witte bloemen. Wordt niet hoger dan zo’n 20cm en is ook geschikt voor wat vochtigere grond. Bosanemoon combineert mooi met bijvoorbeeld blauwe druifjes.

Sterhyacint (Scilla)

Scilla (sterhyacint) krijgt stervormige bloemen, zo rond maart of april. Sterhyacint valt op door de blauwe bloemkleur, maar is er ook in het paars, wit en roze. Scilla is prachtig om in grote getallen aan te planten (of eigenlijk te poten). Wordt altijd goed bezocht door bijen en hommels. Mooi te combineren met narcis of anemoon.

Sierui (Allium)

Allium, ofwel sierui heeft een bijzondere bolvormige bloem (die eigenlijk bestaat uit heel veel kleine bloemetjes) en wordt altijd goed bezocht door bijen. De bloeitijd van Allium is echter veel later dan de vroegbloeiende bloembollen hierboven, waardoor er ook al veel meer andere planten bloeien. Toch is het een echte bijenmagneet. Allium bloeit meestal in het paars, paarsrood, roze-paars of wit en ze variëren van een kleine bolvormige bloem, tot enorme bloeiende bollen.

Compleet bijenbuffet

Wil je een waar buffet realiseren voor bijen? Meng dan verschillende goede bloembollen voor bijen door elkaar en zorg daarbij voor opeenvolging in bloei. Zo kan je al vanaf het actief worden van de eerste bijen en hommels een goede voedselbron bieden. Je kunt ook gebruik maken van bestaande bloembollen mengsels, zoals het Bijenbuffet Royaal Aperitief van Natural Bulbs.

Tips voor een bijvriendelijke tuin

Naast de beste bloembollen voor bijen, is het natuurlijk ook belangrijk dat je tuin voldoende bijvriendelijk is. Hier onze tips:

  • Kies altijd voor biologische gekweekte bloembollen: zo weet je zeker dat bijen geen schadelijke stoffen binnenkrijgen.
  • Misschien was je het al opgevallen, maar we noemen hier geen tulpen of narcissen. Dit omdat de meeste soorten hiervan minder interessant zijn voor bijen.
  • Zorg voor opeenvolging in bloei, zodat je vanaf het vroege voorjaar tot aan het late najaar voldoende nectar en stuifmeel aan kan bieden.
  • Combineer bloembollen met vaste planten die vroeg bloeien. Zo zorg je voor nog meer voedsel voor bijen in het voorjaar.
  • Plant voldoende inheemse of verwilderde soorten, of soorten met een enkele bloem.
  • Creëer schuilplaatsen voor bijen. Plaats bijvoorbeeld een bijenhotel op een zonnige en warme maar rustige plek in je tuin.

Welke bloembollen voor bijen heb jij al geplant?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groene tuin

Ga voor zoveel mogelijk groen in een kleine tuin


Groen is daarbij belangrijker dan je denkt. Groen geeft rust, ontspanning, eenheid en is ontzettend decoratief. Gelukkig is ook in een kleine tuin heel wat mogelijk!

Lees verder

Boekreview: Ontwerp je eigen voedselbostuin

Het voedselbos is hip! Het idee van een weelderige (bos)tuin vol eetbare planten en vruchten spreekt veel mensen aan. Maar voor een voedselbos is toch al snel aardig wat ruimte nodig. Of toch niet? Dit boek geeft veel tips om juist ook op een beperkt oppervlak je eigen (mini) voedselbos te realiseren.

Lees verder
Wanneer moet je Japanse esdoorn snoeien? En hoe doe je dat?

Wanneer moet je een Japanse esdoorn snoeien? En hoe?

Moet je een Japanse esdoorn eigenlijk wel snoeien? Zo ja, wanneer doe je dat dan het beste en hoe moet je Acer palmatum snoeien?

Lees verder