Hortensia’s zijn (gelukkig) weer helemaal terug van weggeweest!
Jarenlang werden ze gezien als oubollig en misschien zelfs wel een beetje saai…
Die tijd is nu echt voorbij! Sinds de laatste jaren zijn hortensia’s weer helemaal terug. Je ziet ze nu echt overal en er zijn ontzettend veel (nieuwe) kweekvarianten verkrijgbaar.
Plant ook hortensia’s in je tuin en geniet van de grote bloemen, lange bloei en flink wat kleur!
Welke hortensia soorten zijn er?
Hydrangea macrophylla (boerenhortensia)
De meest bekende hortensia is de boerenhortensia, of bolhortensia, ofwel de Hydrangea macrophylla. Er zijn twee bekende ondersoorten. Meestal wordt er bij macrophylla gedacht aan de bekende grote bolvormige bloemen. Maar ook de schermvormige bloemkoppen worden steeds populairder.
De boerenhortensia is er in roze, witte, paarse en blauwe kleurvarianten. De bloemkoppen buigen niet door, omdat er stevige takken gevormd worden. Wel is het oppassen met snoeien, want snoei je te veel terug, dan ben je de bloei van volgend jaar kwijt. Deze hortensia’s bloeien namelijk op het oude hout.
Hydrangea paniculata (pluimhortensia)
Ook de pluimhortensia (Hydrangea paniculata) wordt heel veel aangeplant. Deze variant wordt ook wel schapekop hortensia genoemd. Pluimhortensia’s kenmerken zich door de grote, bijna driehoekige pluimvormige bloemkoppen op stevige rechtopgaande takken. Er zijn verschillende kleurvarianten, maar allemaal voortgekomen uit wit. Vaak verkleuren de bloemen, naarmate de bloeitijd voortduurt. Pluimhortensia’s snoei je elk jaar tot op zo’n 30cm boven de grond terug. Zo houd je ze relatief klein, zonder dat dit gevolgen heeft voor de bloei. Pluimhortensia’s bloeien namelijk op het jonge hout.
Hydrangea arborescens (o.a. Annabelle)
Verder is de Hydrangea arborescens enorm populair. De Nederlandse naam van deze plant is boomhortensia, maar wordt niet heel veel gebruikt. Het gaat hier onder andere om de Annabelle hortensia. De arborescens kenmerkt zich door grote bloemkoppen, meestal in het wit. Inmiddels zijn er ook andere kleurvarianten beschikbaar en zijn er verschillende kweekvarianten op de markt gebracht die extra sterk zijn, waardoor de enorme bloemkoppen minder snel doorbuigen. Ook de boomhortensia kan elk jaar teruggesnoeid worden tot op zo’n 30cm boven de grond.
Minder bekende hortensia soorten
Hoewel veel andere soorten minder bekend zijn, zijn er nog veel meer soorten echt de moeite waard:
- Hydrangea aspera (fluweelhortensia)
- Hydrangea ayescha (seringhortensia)
- Hydrange quercifolia (eikenbladhortensia)
- Hydrangea serrata (schermhortensia)
- Hydrangea petiolaris (klimhortensia)
Bijzondere kweekvarianten
- Extra lang bloeiende varianten, zoals Forever and ever serie.
- Verkleurende bloemkoppen, zoals de Magical serie.
- Tweekleurige kweekvarianten, zoals Peppermint, Harlekijn).
- Extra diepe kleuren, waarvan speciale ‘collecties’ zijn ontwikkeld.
- Laagblijvende varianten zoals Pia, Tovelit en Hornli.
Blauw? Of toch roze?
Meestal kleurt een hortensia in een roze tint. Maar er worden ook best veel blauwe hortensia’s verkocht. Van lichtblauw, tot paars en zelfs donkerblauw! Maar let op, want eigenlijk zijn dit roze hortensia’s. Deze verkleuren namelijk naar blauw, indien de grond voldoende zuur is. Ook is er het middel aluin, dat zorgt voor een echt blauw kleur. Zodra dit echter is uitgewerkt, of de grond niet (meer) voldoende zuur is, verkleuren je hortensia’s terug naar roze.
Wit is niet altijd wit
Misschien nog wel populairder dan roze, is de witte hortensia. Een witte hortensia geeft onmiddellijk een klassieke uitstraling aan je borders en staat prachtig bij statige huizen. Ook past wit natuurlijk helemaal in de trend van de voorgaande jaren om een tuin vooral met wit (en grijs)tinten in te richten.
Maar ook met witte hortensia’s is het opletten geblazen. Veel hortensia’s zijn niet zuiver wit, of blijven dit niet tijdens de gehele bloei. Vaak verkleuren ze, waarbij er toch nog een crème, roze of groene zweem ontstaat. Ook mooi natuurlijk, maar niet perse wit. Bij pluimhortensia’s is dit al helemaal het geval.
Bolhortensia vs. pluimhortensia
Wat is nu het verschil tussen een boerenhortensia of bolhortensia en een pluimhortensia?
Boerenhortensia (macrophylla) | Pluimhortensia (paniculata) |
Bolvormige bloemkoppen | Pluimvormige bloemkoppen |
Bloeit op oud hout | Bloeit op nieuw hout |
Bloemen mooi evenwichtig verspreid | Bloemen vooral bovenop |
Roze, wit, paars, blauw | Wit, crème, wit-roze |
Alleen in schaduw of halfschaduw | Kan ook op zonnigere plek |
Kan een hortensia in een pot of plantenbak?
Je ziet het wel eens in woonmagazines of tuintijdschriften…
Een prachtige en rijk bloeiende hortensia in een bloempot. Natuurlijk is dit mogelijk, maar je moet er wel bij stil staan dat juist een hortensia erg gevoelig is voor een tekort aan water. In een pot zullen ze veel sneller te weinig water hebben, dan in de volle grond.
Wil je een hortensia in een pot houden, geef deze dan elke dag water!
Bij droogte geef je zelfs meerdere malen per dag water!
Overigens kan je wel snel zien of je hortensia te weinig water krijgt, want de plant gaat onmiddellijk slap worden. Duurt dit te lang, dan zal je plant zeker schade oplopen. Meestal laat de plant bij droogte blad vallen, maar de bloei kan er ook aanzienlijk door worden verkort.