Help de aardhommelkoningin in het vroege voorjaar
 – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tweewekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Aardhommelkoninginnen in het vroege voorjaar

Met de lente in ons voortuitzicht kondigen de (af en toe) zonnige dagen van februari de ontwaking van verschillende wezens aan, een daarvan is de aardhommelkoningin. Als je een kleine tuin of balkon hebt, kun je een welkomstcomité organiseren voor deze koninginnen en een verschil maken voor de biodiversiteit in je directe omgeving.

Zo help je de aardhommelkoningin

In februari-maart komen sommige aardhommelkoninginnen tevoorschijn uit hun winterslaap. Deze insecten zijn op zoek naar plekken om hun nesten te bouwen en voedselbronnen om hun kolonies te voeden. Als tuinier met beperkte ruimte kun je enkele eenvoudige stappen ondernemen om deze koninginnen aan te trekken en te ondersteunen.

  • Vroege bloeiers planten: Kies bloemen die vroeg in het seizoen bloeien, zoals krokussen, sneeuwklokjes en wilgenkatjes. Deze dienen als voedselbronnen voor aardhommelkoninginnen wanneer ze ontwaken en op zoek gaan naar nectar. Let op: kies planten die gifvrij gekweekt zijn!
  • Schuilgelegenheid bieden: Laat hoekjes in je tuin of op je balkon wat natuurlijker en rommeliger. Dit geeft aardhommelkoninginnen mogelijkheden om schuilplaatsen te vinden.
  • Vermijd pesticiden: Houd je tuin vrij van schadelijke pesticiden, omdat deze niet alleen schadelijk zijn voor aardhommels maar ook voor andere nuttige insecten. Kies in plaats daarvan voor natuurlijke methoden om plagen te bestrijden.
Soorten bijen: Hommels

Door deze simpele stappen te volgen, kun je op een mooie zonnige dag in het vroege voorjaar niet alleen genieten van de prille tekenen van de lente, maar ook een bijdrage leveren aan het behoud van onder andere aardhommelkoninginnen en hun essentiële rol in de natuur.

2 reacties op “Help de aardhommelkoningin in het vroege voorjaar
 – Tips van de Bijenstichting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder
Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder