7 Heesters voor zure grond

Hydrangea - Heesters voor zure grond

 

Op veel plekken in Nederland bestaat de bodem uit klei. Toch zijn er ook gebieden met zure grond. Bijvoorbeeld bij het bos of heide.   Weet je niet zeker of je zure grond hebt? Lees dan het blog over Bodem, zuurgraad en drainage. Als er al oudere Rhododendrons, Azalea’s of Camellia’s in je tuin staan die het goed doen, dan is de kans groot dat jouw bodem een hoge zuurgraad heeft.   Alle onderstaande heesters verlangen zure grond. Natuurlijk kan je hierin voorzien met speciale pot- en tuingrond voor zuurminnende planten, of door turf toe te voegen. Maar dit werkt ook snel weer uit (vooral in de volle grond). In de meeste gevallen is het beter om je plantkeuze aan te passen aan de omstandigheden in jouw tuin.

Heeft jouw tuin zure grond?

En ben je op zoek naar mooie heesters voor in je tuin?

 

7 mooie heesters voor zure grond

 

Rhododendron - Zure grond

Rhododendron (rododenron)

Het hele jaar door mooi (donker)groen, met grote bladeren en een prachtige bloei in het voorjaar! Hoewel Rhododendrons vaak erg groot kunnen worden, groeien de meeste soorten wel vrij langzaam. Bloeit onder andere paars, roze, rood en wit, met grote en opvallende bloemen. De bloeiperiode is relatief kort, maar de bloei is altijd spectaculair!

 

 

Blauwe hortensia - zure grond

Hydrangea macrophylla (blauwe hortensia)

Wil je echt lang genieten van de bloei? Dan is de hortensia zeer geschikt! De blauwe varianten hebben absoluut zure grond nodig, anders bloeit deze toch echt roze! Bloeit de hele zomer lang. De grote bloemkoppen bestaan eigenlijk uit heel veel kleine bloemetjes. De hortensia is bladverliezen, maar de uitgebloeide koppen bieden ook sierwaarde in de winter.

 

 

Camellia - Zure grondCamellia (camelia)

Jaarrond donkergroen en glanzend blad en vanaf de herfst zijn de nieuwe knoppen voor de komende bloei alweer te zien. Bloeit met mooie grote bloemen, die helaas ook maar kort blijven. Maar met een grote hoeveelheid knoppen kan je er toch nog wat langer van genieten. Bloeit uitbundig in het vroege voorjaar in rood, roze of wit, vaak als er verder nog maar weinig te zien valt.

 

Skimmia - zure grond

Skimmia (skimmia)

Nog een mooie heester voor zure grond, waar je lang plezier van hebt, is de Skimmia. Bloeit in het voorjaar met hele kleine witte bloemetjes. Maar deze plant wordt meestal gekozen vanwege de talloze rode mini besjes die de plant tijdens de hele winter rijk is. Daarbij is de plant wintergroen. Veel soorten geuren ook nog eens heerlijk zoet tijdens de bloei.

 

 

 

Magnolia stellata - zure grond

Magnolia stellata (stermagnolia)

Deze kleinblijvende Magnolia staat ook graag in zure grond. Bloeit in het voorjaar met vele stervormige witte bloemen. Zeker als de struik al wat groter is, is dit een prachtig gezicht! De bloeiperiode is helaas relatief kort, zoals bij de meeste Magnolia’s. De stellata is bladverliezend.

 

Erica - zure grond

Erica (winterheide)

Winterheide wordt niet erg hoog, maar biedt een zee van kleur in de winter, onder andere in roze, paars of wit. Bloeit van de herfst tot aan het voorjaar. Je kunt dus extra lang genieten van deze plant!

 

Pieris - zure grond

Pieris japonica (rotsheide)

Deze wintergroene heester heeft relatief klein blad. In het voorjaar sieren de grote bloemtrossen de struik. Bloeit rood, wit of oranje. Nieuw jong blad is vaak felrood. Hierdoor heeft de plant na de bloei nog langer sierwaarde.

 

 

 

Wat is jouw favoriete plant voor zure grond?

En is deze ook te zien in jouw tuin?

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Verbena bonariensis - ijzerhard

Welke Verbena blijft laag?

Verbena bonariensis, ofwel ijzerhard, is een langbloeiende vlinderplant, met paarsroze bloemen op stevige, hoge stengels. Te hoge stengels, volgens sommigen… Gelukkig is er ook een lage Verbena!

Lees verder
Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder