7 Heesters voor zure grond

Hydrangea - Heesters voor zure grond

 

Op veel plekken in Nederland bestaat de bodem uit klei. Toch zijn er ook gebieden met zure grond. Bijvoorbeeld bij het bos of heide.   Weet je niet zeker of je zure grond hebt? Lees dan het blog over Bodem, zuurgraad en drainage. Als er al oudere Rhododendrons, Azalea’s of Camellia’s in je tuin staan die het goed doen, dan is de kans groot dat jouw bodem een hoge zuurgraad heeft.   Alle onderstaande heesters verlangen zure grond. Natuurlijk kan je hierin voorzien met speciale pot- en tuingrond voor zuurminnende planten, of door turf toe te voegen. Maar dit werkt ook snel weer uit (vooral in de volle grond). In de meeste gevallen is het beter om je plantkeuze aan te passen aan de omstandigheden in jouw tuin.

Heeft jouw tuin zure grond?

En ben je op zoek naar mooie heesters voor in je tuin?

 

7 mooie heesters voor zure grond

 

Rhododendron - Zure grond

Rhododendron (rododenron)

Het hele jaar door mooi (donker)groen, met grote bladeren en een prachtige bloei in het voorjaar! Hoewel Rhododendrons vaak erg groot kunnen worden, groeien de meeste soorten wel vrij langzaam. Bloeit onder andere paars, roze, rood en wit, met grote en opvallende bloemen. De bloeiperiode is relatief kort, maar de bloei is altijd spectaculair!

 

 

Blauwe hortensia - zure grond

Hydrangea macrophylla (blauwe hortensia)

Wil je echt lang genieten van de bloei? Dan is de hortensia zeer geschikt! De blauwe varianten hebben absoluut zure grond nodig, anders bloeit deze toch echt roze! Bloeit de hele zomer lang. De grote bloemkoppen bestaan eigenlijk uit heel veel kleine bloemetjes. De hortensia is bladverliezen, maar de uitgebloeide koppen bieden ook sierwaarde in de winter.

 

 

Camellia - Zure grondCamellia (camelia)

Jaarrond donkergroen en glanzend blad en vanaf de herfst zijn de nieuwe knoppen voor de komende bloei alweer te zien. Bloeit met mooie grote bloemen, die helaas ook maar kort blijven. Maar met een grote hoeveelheid knoppen kan je er toch nog wat langer van genieten. Bloeit uitbundig in het vroege voorjaar in rood, roze of wit, vaak als er verder nog maar weinig te zien valt.

 

Skimmia - zure grond

Skimmia (skimmia)

Nog een mooie heester voor zure grond, waar je lang plezier van hebt, is de Skimmia. Bloeit in het voorjaar met hele kleine witte bloemetjes. Maar deze plant wordt meestal gekozen vanwege de talloze rode mini besjes die de plant tijdens de hele winter rijk is. Daarbij is de plant wintergroen. Veel soorten geuren ook nog eens heerlijk zoet tijdens de bloei.

 

 

 

Magnolia stellata - zure grond

Magnolia stellata (stermagnolia)

Deze kleinblijvende Magnolia staat ook graag in zure grond. Bloeit in het voorjaar met vele stervormige witte bloemen. Zeker als de struik al wat groter is, is dit een prachtig gezicht! De bloeiperiode is helaas relatief kort, zoals bij de meeste Magnolia’s. De stellata is bladverliezend.

 

Erica - zure grond

Erica (winterheide)

Winterheide wordt niet erg hoog, maar biedt een zee van kleur in de winter, onder andere in roze, paars of wit. Bloeit van de herfst tot aan het voorjaar. Je kunt dus extra lang genieten van deze plant!

 

Pieris - zure grond

Pieris japonica (rotsheide)

Deze wintergroene heester heeft relatief klein blad. In het voorjaar sieren de grote bloemtrossen de struik. Bloeit rood, wit of oranje. Nieuw jong blad is vaak felrood. Hierdoor heeft de plant na de bloei nog langer sierwaarde.

 

 

 

Wat is jouw favoriete plant voor zure grond?

En is deze ook te zien in jouw tuin?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder
Hoe verberg je lelijke objecten in een kleine tuin, zoals een kliko, regenton, compostvat, airco, ladder en tuinslang?

Het grote “Hoe verberg je een Kliko, regenton, airco en andere lelijke objecten in een kleine tuin” blog

In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. Met deze tips verberg je ze!

Lees verder