Wanneer moet je een Vijg snoeien? En hoe?

vijgenboom of vijg snoeien (Ficus carica)

Een vijg is een prachtige plant voor een zonnige tuin. Het mooie grote en bijzonder gevormde blad, de lichtgrijze stam en oudere takken en natuurlijk de heerlijke vijgen, maken dit een van onze favoriete planten in onze tuin.

Een vijg kan zowel gehouden worden in struikvorm, kleine of grotere boom, of in leivorm. Belangrijk is dat er gezorgd wordt voor een zonnige, warme en beschutte plek en goed doorlatende grond. Een vijgenboom groeit vrij snel. Vooral een vijg in volle grond. Vijgenbomen kunnen echter prima gesnoeid worden.

Niet alle vijgenrassen zijn goed winterhard, of krijgen rijpe vruchten in onze zomers. Bekijk ons overzicht met vijgen soorten die rijpe vijgen krijgen in ons land.

Wanneer kan je een vijg snoeien?

De beste tijd om een vijg te snoeien is als deze in rust is (en het blad is gevallen). In de wintermaanden van november of december tot in februari kan je de vijg snoeien.

Mocht je tijdens het groeiseizoen een tak willen verwijderen, dan is dit ook geen probleem. Snoei een vijg echter liever niet in het voorjaar. Vijgen kunnen dan veel gaan bloeden, waardoor de snoeiwond moeilijker herstelt.

Wanneer vijg snoeien? Hoe vijgen snoeien?

Hoe snoei je een vijgenboom?

Vijgen kan je als vrijstaande struik of kleine boom houden, of als leivorm voor een warme muur (of schutting). Vijgen worden zowel aangeplant voor hun sierwaarde, als voor de opbrengst.

Tijdens het snoeien verliezen vijgen vaak wit sap. Dit kan zorgen voor huidirritatie. Gebruik eventueel handschoenen.

Bij het snoeien van een vijgenboom verwijder je kruisende takken en ziek of dood hout. Zorg voor een mooie open kroon, zodat de vruchten aan alle takken voldoende licht en warmte krijgen en goed kunnen rijpen. Snoei tussenliggende takken die erg dicht op andere takken groeien af. Ook naar binnen gerichte takken snoei je weg. Zo krijg je een mooie kroon (of leivorm). Nieuwe uitlopers vanuit de wortel of net boven de grond kan je ook het beste afsnoeien.

Bij oudere exemplaren zie je ook vaak dat takken vanuit de stam elkaar kruisen of in de weg zitten. Snoei dan de takken die niet mooi rechtop of naar buiten groeien af.

Een vijg in leivorm

Een vijg in leivorm is ideaal voor maximale opbrengst, op een heel klein of smal oppervlak. Een muur op het zuiden of zuidwesten heeft de voorkeur, zodat er zoveel mogelijk warmte af wordt gegeven aan de vijgen om te rijpen.

Als je jouw vijg als leivorm hebt geplant, probeer dan een mooie spreidende vorm, of waaiervorm te realiseren. Zo krijgen alle takken voldoende licht en profiteren ze optimaal van de warmte van de muur er achter. Dit komt zeker ten gunste van de opbrengst. Ook bij een vijg als leiboom of vijg in leivorm worden tussenliggende takken die te dicht op de hoofdtakken zitten afgesnoeid. Nieuwe scheuten en takken die buiten de leivorm groeien of naar voren groeien worden eveneens verwijderd. Zo kan je ook op een hele kleine plek of smalle plek in de tuin een mooie vijgenboom houden en toch genieten van heel wat vijgen!

vijg in leivorm snoeien
Een vijg in leivorm geeft veel vijgen op weinig ruimte. Meer afstand tussen de takken kan de opbrengst vergroten.

Kan je vijgen makkelijk stekken?

Afgesnoeide takken lenen zich prima voor winterstekken maken. Knip ze in stekken van zo’n 20cm en laat ze rustig wortelen. Dit proces gaat bij vijgen overigens niet heel snel en niet alle stekken zullen goed aanslaan. Toch hebben wij zo elk jaar weer nieuwe vijgen planten om weg te geven.

vijgen stekken (winterstekken)
Vijgen stekken is heel makkelijk!

Moet je onrijpe vijgen in het najaar afsnoeien?

Na de eerste (of soms tweede) oogst groeien er vaak weer nieuwe vijgen rond het najaar. Omdat de temperaturen dalen en er minder zon is, zullen deze vaak niet meer rijpen. In dat geval snoei je deze vijgen het beste af, zodat er niet onnodig energie verloren gaat. Zo gaat alle energie in het laatste beetje groei van dit jaar en in de groei en vruchten van komend jaar. Laat je deze vijgen wel zitten, dan zullen ze rotten en gedurende de winter vanzelf afvallen. Dieren en vogels kunnen dit wel waarderen. Zie ook ons Tuinvragen blog: Worden vijgen nog rijp in oktober of november?

Let op: De hele kleine vijgen moet je wel laten zitten, want dit zijn de vruchten van komend jaar. Deze zullen de hele winter aan de plant blijven en in het voorjaar weer gaan groeien.

Wanneer moet je een vijg snoeien?

Wanneer ga jij jouw Vijg snoeien?

2 reacties op “Wanneer moet je een Vijg snoeien? En hoe?

  1. Is het snoeihout van de vijgenboom geschikt voor hakselen voor mulch? Of hebben tuindieren ook last van het sap dat bij mensen irritatie kan feven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder