Tijd om siergras te snoeien?

Wanneer siergras snoeien?

Siergrassen passen in elke tuin! Het is een prachtige toevoeging aan je border en siergras zorgt voor beweging in je tuin. Het zijn ook hele makkelijke planten en ze vragen heel weinig onderhoud. Eenmaal per jaar snoeien is voldoende. Aan het begin van het voorjaar, of bij hogere temperaturen aan het einde van de winter, is het weer tijd voor siergras snoeien.

Wanneer moet je siergras snoeien?

Siergras snoeien doe je rond (half) februari-maart. De beste tijd om siergras te snoeien, is nog voordat de jonge scheuten echt beginnen uit te lopen, zodat je deze niet mee afsnoeit. Afhankelijk van de standplaats en hoeveel zon je siergras krijgt, kan de beste tijd eerder of later in het voorjaar zijn. Snoei liever niet als er nog geen nieuwe groei te zien is.

Snoei siergras beter niet in het najaar. Zo verlies je veel sierwaarde (grassen met rijp zijn in de winter prachtig om te zien) en verwijder je schuilplekken en plekken om te overwinteren voor insecten.

Hoe kan je siergrassen snoeien?

Voor de snoei zijn siergrassen in te delen in 3 groepen:

Wintergroene siergrassen, siergrassen met stevige stengels (die opnieuw uitlopen vanaf de grond) en zachte siergrassen (die weer uitlopen vanuit het midden van de pol).

Wintergroene siergrassen snoeien

Wintergroene siergrassen zoals zegge (Carex) en zwenkgras (Festuca) blijven groen in de winter en behoeven geen echte snoei. Verwijder alleen de dode bladeren, zodat deze siergrassen mooi blijven.

Stevig siergras snoeien

Veel soorten siergras hebben stevige stengels en halmen. De stengels van deze soorten blijven rechtop staan, vaak tot ver in de winter. Denk bijvoorbeeld aan lampenpoetsergras (Pennisetum), pampasgras (Cortaderia), Chinees riet of prachtriet (Miscanthus), pijpestrootje (Molinia) en struisriet (Calamagrostis). Deze behoren allemaal tot de stevige siergrassen. Je snoeit ze rond maart terug, tot vlak boven de grond. Let op dat je niet de nieuwe groene uitlopers afsnoeit, want dat blijf je het hele jaar zien.

Zacht siergras snoeien

Naast de wintergroene siergrassen en soorten met stevige stengels, zijn er ook zachte soorten siergras. Denk bijvoorbeeld aan vedergras (Stipa) en blauw schapengras (Festuca glauca). Deze siergrassen hoeven niet echt gesnoeid te worden, maar kan je het beste uitdunnen. Haal in het voorjaar (en eventueel na een droge zomer) voorzichtig je handen door het siergras en borstel er als het ware oude (verkleurde) delen uit.

siergras kammen

Heb jij je siergrassen al gesnoeid?

Lees meer over siergras soorten en verzorging op de pagina: Alles over siergrassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder