Tijd om siergras te snoeien

Aan het begin van het voorjaar, of bij hogere temperaturen aan het einde van de winter, is het tijd om je siergrassen te snoeien. De beste tijd hiervoor is voordat de jonge scheuten echt beginnen uit te lopen, zodat je deze niet mee afsnoeit.

Voor de snoei zijn siergrassen in te delen in drie groepen

Wintergroene siergrassen, siergrassen met stevige stengels, die opnieuw uitlopen vanaf de grond en zachte siergrassen die weer uitlopen vanuit het midden van de pol.

Wintergroene siergrassen

Soorten siergras zoals Carex en Hakonechloa blijven groen in de winter en behoeven geen echte snoei. Verwijder alleen de dode bladeren, zodat deze siergrassen mooi blijven.

Stevige siergrassen

Onder andere Pennisetum, Cortaderia, Miscanthus, Molina en Calamagrostis, behoren allemaal tot de stevige siergrassen. De stengels van deze soorten blijven rechtop staan. Je snoeit ze rond maart terug, tot vlak boven de grond. Let op dat je niet de nieuwe groene uitlopers afsnoeit, want dat blijf je het hele jaar zien.

Zachte siergrassen

Naast de wintergroene siergrassen en soorten met stevige stengels, zijn er ook zachte soorten siergras. Denk bijvoorbeeld aan Stipa en Festuca. Deze siergrassen hoeven niet echt gesnoeid te worden, maar kan je het beste uitdunnen. Haal in het voorjaar (en eventueel na een droge zomer) voorzichtig je handen door het siergras en borstel er als het ware oude (verkleurde) delen uit.

Heb jij je siergrassen al gesnoeid?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *