Wanneer Pluimhortensia snoeien? En hoe?

Wanneer pluimhortensia snoeien? En hoe? -Hydrangea paniculata

Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) bloeien met mooie grote bloemkoppen, van juli tot en met september. De meeste soorten zijn wit en veel soorten verkleuren prachtig.

Ook in de winter vormen ze een mooi silhouet. Pluimhortensia’s kunnen beter tegen de zon en droogte, vergeleken met de bekende boeren- of bolhortensia.

Wanneer moet je pluimhortensia snoeien?

In februari, maart of april kan je pluimhortensia’s snoeien. Je zou ze zelfs voor de winter terug kunnen snoeien, maar dan mis je wel het mooie wintersilhouet.

Hier worden de pluimhortensia’s meestal in maart gesnoeid. Vaak zijn de eerste bladknoppen dan al gevormd, maar het kan geen kwaad om dit weg te snoeien. De plant loopt gewoon weer opnieuw uit.

Later snoeien kan ook nog, maar het kan dan iets langer duren voordat de bloei inzet.

Hoe moet je pluimhortensia snoeien?

Hydrangea paniculata kan je elk jaar sterk terugsnoeien. Deze soort hortensia’s bloeit namelijk op het nieuwe hout. Snoei terug tot op zo’n 30-50cm boven de grond. Zo blijft je pluimhortensia compact en voorkom je dat deze alleen nog bovenin bloeit.

Wil je pluimhortensia’s toch wat hoger laten worden? Snoei dan bijvoorbeeld op 70-90cm boven de grond.

Als je liever lage groei wil, met vertakkingen vanaf de grond, dan zou je zelfs op 5-10cm boven de grond kunnen snoeien.

Grotere bloemkoppen stimuleren

Het is ook goed mogelijk om extra grote bloemkoppen te stimuleren. Door sterk terug te snoeien en lage gesteltakken met weinig vertakkingen te vormen, krijg je extra grote pluimen.

Hogere gesteltakken met veel vertakkingen resulteren in meer pluimen, maar deze blijven wel kleiner.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Tuinvogeltelling

Tijd om vogels in je tuin te tellen!

Dit weekend is er weer de jaarlijkse Tuinvogeltelling. Welke vogels tel jij in je tuin?

Lees verder
Boekreview: Mijn 1000 soorten tuin

Boekreview: Mijn 1000 soorten tuin

Dit boek van bioloog en natuurfotograaf Luc Hoogestein, laat zien dat je zelfs in een Utrechtse stadstuin een enorme verscheidenheid aan soorten dieren en (wilde) planten kan vinden.

Lees verder

Maak je eigen plantlabels: Leuk en makkelijk!

Kan jij al die Latijnse plantnamen ook maar moeilijk onthouden? Of zaai en stek je veel planten en vind je het lastig om je later te herinneren welke planten je precies gezaaid of gestekt had? Maak zelf je eigen plantlabels!

Lees verder