Wanneer Pluimhortensia snoeien? En hoe?

Wanneer pluimhortensia snoeien? En hoe? -Hydrangea paniculata

Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) bloeien met mooie grote bloemkoppen, van juli tot en met september. De meeste soorten zijn wit en veel soorten verkleuren prachtig.

Ook in de winter vormen ze een mooi silhouet. Pluimhortensia’s kunnen beter tegen de zon en droogte, vergeleken met de bekende boeren- of bolhortensia.

Wanneer moet je pluimhortensia snoeien?

In februari, maart of april kan je pluimhortensia’s snoeien. Je zou ze zelfs voor de winter terug kunnen snoeien, maar dan mis je wel het mooie wintersilhouet.

Hier worden de pluimhortensia’s meestal in maart gesnoeid. Vaak zijn de eerste bladknoppen dan al gevormd, maar het kan geen kwaad om dit weg te snoeien. De plant loopt gewoon weer opnieuw uit.

Later snoeien kan ook nog, maar het kan dan iets langer duren voordat de bloei inzet.

Hoe moet je pluimhortensia snoeien?

Hydrangea paniculata kan je elk jaar sterk terugsnoeien. Deze soort hortensia’s bloeit namelijk op het nieuwe hout. Snoei terug tot op zo’n 30-50cm boven de grond. Zo blijft je pluimhortensia compact en voorkom je dat deze alleen nog bovenin bloeit.

Wil je pluimhortensia’s toch wat hoger laten worden? Snoei dan bijvoorbeeld op 70-90cm boven de grond.

Als je liever lage groei wil, met vertakkingen vanaf de grond, dan zou je zelfs op 5-10cm boven de grond kunnen snoeien.

Grotere bloemkoppen stimuleren

Het is ook goed mogelijk om extra grote bloemkoppen te stimuleren. Door sterk terug te snoeien en lage gesteltakken met weinig vertakkingen te vormen, krijg je extra grote pluimen.

Hogere gesteltakken met veel vertakkingen resulteren in meer pluimen, maar deze blijven wel kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder