Wanneer Pluimhortensia snoeien? En hoe?

Wanneer pluimhortensia snoeien? En hoe? -Hydrangea paniculata

Pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata) bloeien met mooie grote bloemkoppen, van juli tot en met september. De meeste soorten zijn wit en veel soorten verkleuren prachtig.

Ook in de winter vormen ze een mooi silhouet. Pluimhortensia’s kunnen beter tegen de zon en droogte, vergeleken met de bekende boeren- of bolhortensia.

Wanneer moet je pluimhortensia snoeien?

In februari, maart of april kan je pluimhortensia’s snoeien. Je zou ze zelfs voor de winter terug kunnen snoeien, maar dan mis je wel het mooie wintersilhouet.

Hier worden de pluimhortensia’s meestal in maart gesnoeid. Vaak zijn de eerste bladknoppen dan al gevormd, maar het kan geen kwaad om dit weg te snoeien. De plant loopt gewoon weer opnieuw uit.

Later snoeien kan ook nog, maar het kan dan iets langer duren voordat de bloei inzet.

Hoe moet je pluimhortensia snoeien?

Hydrangea paniculata kan je elk jaar sterk terugsnoeien. Deze soort hortensia’s bloeit namelijk op het nieuwe hout. Snoei terug tot op zo’n 30-50cm boven de grond. Zo blijft je pluimhortensia compact en voorkom je dat deze alleen nog bovenin bloeit.

Wil je pluimhortensia’s toch wat hoger laten worden? Snoei dan bijvoorbeeld op 70-90cm boven de grond.

Als je liever lage groei wil, met vertakkingen vanaf de grond, dan zou je zelfs op 5-10cm boven de grond kunnen snoeien.

Grotere bloemkoppen stimuleren

Het is ook goed mogelijk om extra grote bloemkoppen te stimuleren. Door sterk terug te snoeien en lage gesteltakken met weinig vertakkingen te vormen, krijg je extra grote pluimen.

Hogere gesteltakken met veel vertakkingen resulteren in meer pluimen, maar deze blijven wel kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder