Hoe plant je Dahlia’s? En vanaf wanneer?

Wanneer en Hoe Dahlia's planten?

Dahlia’s zijn ontzettend populair! Het zijn opvallende, grote en kleurrijke bloemen die absoluut de aandacht trekken in de tuin! Maar hoe moet je Dahlia’s planten?

Voor veel mensen lijkt dit nog niet zo makkelijk. Daarom hier al onze tips voor het aanplanten van Dahlia’s.

Wil je meer weten over de verschillende soorten Dahlia’s? Lees dan ook ons artikel Alles over Dahlia’s en de Verzorging

Dahlia: Standplaats en Verzorging

De beste plek voor Dahlia’s is een warme plek in de tuin, in de volle zon. Een Dahlia staat graag in goed doorlatende grond, die voldoende voedzaam is. Tijdens het groeiseizoen krijgen ze graag ruim water (zeker in pot!). Ook kan je deze planten tijdens de lange bloeiperiode wekelijks voorzien van wat vloeibare bemesting. Ze zullen je ervoor belonen met extra rijke bloei!

In de winter moet je Dahlia’s uit de grond halen na de eerste vorst. Het blad is dan zwart of bruin geworden. Alleen op een beschutte plek, in erg goed doorlatende grond, die in de winter niet te nat wordt/ blijft en met een dikke mulchlaag, kan je Dahlia’s in de winter in de grond laten zitten. Toch blijft er altijd kans op uitval.

Zie ook ons artikel: Moet je Dahlia’s uit de grond halen voor de winter?

Wanneer Dahlia’s planten?

Als er geen grote kans meer is op (nacht)vorst kan je Dahlia’s in volle grond planten. Dit kan ongeveer vanaf half april – half mei. Binnen enkele weken zal je groei boven de grond zien en vanaf de zomer kan je genieten van de uitbundige bloei.

Dahlia's planten / voortrekken in een pot

Dahlia’s voortrekken in pot

Wil je al eerder kunnen genieten van je Dahlia’s? Dan kan je Dahlia’s ook al eerder opkweken in pot. Door ze in pot voor te trekken vanaf begin maart, heb je soms al bloei vanaf medio juni. Bij vorst en nachtvorst plaats je de planten op een vorstvrije plek. Ook kan je de potten makkelijker op een plek zetten waar je minder (of geen) last hebt van slakken. Als de Dahlia’s voldoende groot zijn, kan je ze alsnog planten in volle grond, of (als je ze in ruime potten hebt geplant) ze met pot en al in de border zetten.

Hoe Dahlia’s planten?

Selecteer de Dahlia’s die je wilt planten (uit je winter voorraad of nieuwe Dahlia’s) en graaf een redelijk ruim plantgat, op basis van de grote van de knollen. Voeg wat compost toe aan het plantgat of goede aanplantgrond. Plant de knollen zo dat de bovenkant zo’n 5-10cm diep komt te liggen. Wil je proberen om je dahlia’s in de winter te laten zitten, plant dan liever iets dieper. Bedek de Dahlia met verse en voedzame grond en geef ruim water. Dit zal de Dahliaknollen doen ontwaken en groei stimuleren. Binnen 2-3 weken zal je waarschijnlijk al groeipunten boven de grond zien.

Hoe Dahlia's planten

Kan je Dahlia in een pot houden?

Waar je bij het voortrekken van Dahlia’s in pot, de plant later alsnog uitplant in volle grond, is het ook mogelijk om Dahlia’s in een pot te houden. Kies een ruime pot (afhankelijk van het soort Dahlia kan een pot met een diameter van 30-40cm zeker aan te raden zijn). Plaats de pot op een warme en zonnige plek. Plaats een dikke laag hydrokorrels of scherven onder in de pot om te zorgen voor goede drainage. Vul de pot met voedzame potgrond en dek de Dahlia eventueel af met verse compost. Voeg bijvoorbeeld nog een laagje fijn grind toe als afdekking. Geef flink water na het aanplanten en herhaal dit 1-2 keer per week, totdat er groei zichtbaar is. Geef vanaf dat moment dagelijks goed water. Na enkele weken wordt het belangrijk om de Dahlia wekelijks te voeden. Vloeibare plantenmest is hiervoor erg geschikt. Bijvoorbeeld voeding voor potplanten of tomatenvoeding.

Dahlia planten in een pot

Let op: Slakken zijn gek op jonge Dahlia!

Als de jonge groeipunten eenmaal boven de grond komen, zijn ze een ware magneet voor slakken! Bescherm je jonge Dahlia’s zoveel mogelijk tegen slakken en naaktslakken. Bijvoorbeeld met een laag scherp grind, eierschalen, scherpe dennenappels, schelpen of een koper rand. Wat ook goed werkt tegen slakken is om Dahlia’s eerst op te kweken in pot. Zodra de Dahlia’s al wat groter zijn (en het blad minder jong en fris), heb je veel minder last van slakken.

Zie ook ons artikel 101 Tips tegen Slakken, voor meer tips.

Meer weten over Dahlia’s en Dahlia soorten? Bekijk ons complete Dahlia overzicht

Ga jij ook Dahlia’s planten? Met deze tips moet het lukken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Tuinkalender Juni

Wat zijn de tuintaken en tuinklussen in juni?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder