5 Tuinklusjes binnen 5 minuten: Oktober

In de kleine tuin zijn er best wat klusjes die helemaal niet lang hoeven te duren. Ideaal dus om even snel op te pakken, of tussendoor af te werken.

Deze tuinklusjes doe je al binnen 5 minuten! Zo ben je toch even lekker bezig in de tuin, zonder veel tijd kwijt te zijn.

5 snelle Tuinklussen in Oktober

1. Verzamel zaden van planten

Veel planten hebben nu weer rijpe zaden. Verzamel de zaden van je favoriete planten uit je tuin, de tuin van buren of familie, of uit het park. Hou er een papieren envelop geopend onder en tik tegen de stengel met zaden of zaadhoofden aan, zodat de zaden in de envelop vallen. Je kunt ook de hele zaadhoofden of deel van de stengel afknippen en meenemen. Zorg er dan wel voor dat je dit tijdig verwijderd, zodat dit niet gaat rotten in de envelop. Vergeet niet om je nieuwe zaden duidelijk te labelen.

2. Pluk de vruchten

Pluk appels, peren en andere vruchten zodra deze rijp zijn. Een rijpe vrucht herken je aan het makkelijk loslaten, als je de vrucht iets optilt en draait. Wees voorzichtig met het plukken, want veel fruitsoorten zijn gevoelig voor stootplekken en deuken. Fruit met deuken kan je trouwens beter meteen eten en niet lang bewaren.

3. Verwijder afgevallen blad van paden en gazon

Veel bladeren op je paden of terras zorgt voor gladheid. Natuurlijk kan je de bladeren makkelijk wegvegen. Hark ook afgevallen bladeren van het gazon, om kale plekken te voorkomen. Als bladeren langer blijven liggen op je gazon krijg je al snel kale plekken. Strooi ze in je borders, gebruik ze als mulchlaag ter bescherming van vorstgevoelige planten, of gooi ze op de composthoop.

Gazon verzorging in het najaar. Maaien, bemesten, kalken, verticuteren, bijzaaien

4. Zaai kale plekken in het gazon bij

Heb je al kale plekken in je gazon? Herstel deze dan door de plekken bij te zaaien. De bodemtemperatuur is nu nog voldoende hoog voor graszaad om te ontkiemen. Zo heb je nog dit jaar alweer opvulling voor de kale plekken.

5. Plant bloembollen voor volgend jaar

Bloembollen planten kan een hele klus zijn. Maar door ze telkens per rij of groep te planten, blijft het een snel en overzichtelijk klusje, waardoor je elke keer weer een stukje verder komt. Zorg er wel voor dat je duidelijk weet welke bloembollen er al staan (bijvoorbeeld met labels of prikkers).

Bonustip: Neem een moment en geniet van je tuin!

Ook deze maand is nog prima geschikt om even lekker te genieten van je tuin. Geniet van een kop koffie of thee in je tuin en doe ook eens een keer helemaal niks! Dat doen we toch vaak veel te weinig…

Welke snelle Tuinklusjes doe jij deze maand?

(wil je alle Tuintaken voor deze maand zien, zie dan onze Tuinkalender voor oktober)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Op het Bijenbalkon van Nynde - droogte en hitte

Eerste hulp bij droogte en hitte – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder
Moet je planten in pot elke dag water geven?

Moet je planten in pot elke dag water geven?

Voor planten in potten en bakken is water geven nog veel belangrijker dan voor planten in volle grond. Hoe vaak geef je planten in pot water?

Lees verder
Voorjaar in kleine tuin

De mooiste voorjaarsfoto’s uit onze kleine Tuinen groep

Voorjaarsinspiratie: Graag delen wij deze mooie tuinfoto’s met je uit verschillende kleine tuinen in onze eigen FB groep voor de kleine tuin.

Lees verder