5 Tuinklusjes binnen 5 minuten: Oktober

In de kleine tuin zijn er best wat klusjes die helemaal niet lang hoeven te duren. Ideaal dus om even snel op te pakken, of tussendoor af te werken.

Deze tuinklusjes doe je al binnen 5 minuten! Zo ben je toch even lekker bezig in de tuin, zonder veel tijd kwijt te zijn.

5 snelle Tuinklussen in Oktober

1. Verzamel zaden van planten

Veel planten hebben nu weer rijpe zaden. Verzamel de zaden van je favoriete planten uit je tuin, de tuin van buren of familie, of uit het park. Hou er een papieren envelop geopend onder en tik tegen de stengel met zaden of zaadhoofden aan, zodat de zaden in de envelop vallen. Je kunt ook de hele zaadhoofden of deel van de stengel afknippen en meenemen. Zorg er dan wel voor dat je dit tijdig verwijderd, zodat dit niet gaat rotten in de envelop. Vergeet niet om je nieuwe zaden duidelijk te labelen.

2. Pluk de vruchten

Pluk appels, peren en andere vruchten zodra deze rijp zijn. Een rijpe vrucht herken je aan het makkelijk loslaten, als je de vrucht iets optilt en draait. Wees voorzichtig met het plukken, want veel fruitsoorten zijn gevoelig voor stootplekken en deuken. Fruit met deuken kan je trouwens beter meteen eten en niet lang bewaren.

3. Verwijder afgevallen blad van paden en gazon

Veel bladeren op je paden of terras zorgt voor gladheid. Natuurlijk kan je de bladeren makkelijk wegvegen. Hark ook afgevallen bladeren van het gazon, om kale plekken te voorkomen. Als bladeren langer blijven liggen op je gazon krijg je al snel kale plekken. Strooi ze in je borders, gebruik ze als mulchlaag ter bescherming van vorstgevoelige planten, of gooi ze op de composthoop.

Gazon verzorging in het najaar. Maaien, bemesten, kalken, verticuteren, bijzaaien

4. Zaai kale plekken in het gazon bij

Heb je al kale plekken in je gazon? Herstel deze dan door de plekken bij te zaaien. De bodemtemperatuur is nu nog voldoende hoog voor graszaad om te ontkiemen. Zo heb je nog dit jaar alweer opvulling voor de kale plekken.

5. Plant bloembollen voor volgend jaar

Bloembollen planten kan een hele klus zijn. Maar door ze telkens per rij of groep te planten, blijft het een snel en overzichtelijk klusje, waardoor je elke keer weer een stukje verder komt. Zorg er wel voor dat je duidelijk weet welke bloembollen er al staan (bijvoorbeeld met labels of prikkers).

Bonustip: Neem een moment en geniet van je tuin!

Ook deze maand is nog prima geschikt om even lekker te genieten van je tuin. Geniet van een kop koffie of thee in je tuin en doe ook eens een keer helemaal niks! Dat doen we toch vaak veel te weinig…

Welke snelle Tuinklusjes doe jij deze maand?

(wil je alle Tuintaken voor deze maand zien, zie dan onze Tuinkalender voor oktober)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder
kleur en bloei in voorjaar in de prairietuin, vaste planten tuin of siergrassen tuin

Hoe zorg je in een prairietuin voor bloei in het voorjaar?

Welke planten zijn geschikt voor een prairietuin en bloeien in het voorjaar? Welke combinaties kan je maken voor bloei in de lente?

Lees verder