Tuinieren in je Thuiswerk pauze

Tuinklusjes van maximaal 5 minuten - December

We zitten weer (of eigenlijk nog steeds) met z’n allen thuis te werken…

Dat is vaak nog een hele uitdaging, maar het heeft ook een voordeel:

Je kunt je pauzes nemen in je eigen tuin!


Af en toe een korte pauze in je tuin is een welkome onderbreking van de lange en vaak eentonige werkzaamheden of ellenlange Teams of Zoom meetings! Een frisse neus halen zal je concentratie en productiviteit nog ten goede komen ook.

Het is alleen wel opletten dat je de tijd goed in de gaten houdt…

Om optimaal gebruik te maken van je pauzes op een thuiswerkdag, zetten we hier de tuintaken en tuinklusjes voor deze maand op een rij, die maximaal 5 minuten duren.

Tuinieren in 5 minuten: December

Verwijder bladeren

Verwijder bladeren van het gazon om kale plekken en mosvorming te voorkomen. Ook paden kan je beter vrij houden van bladeren, zodat het niet erg glad wordt. Gooi het blad niet weg, maar strooi het in je borders als mulchlaag.

Verhoog Terracotta potten

Plaats terracotta potten op voetjes, om de afwatering in de winter te verbeteren, zodat de potten minder snel kapot vriezen. Ook houden veel potplanten er niet van om te nat te staan in de winter.

Plaats Terracotta potten op voetjes en reinig lege potten, zodat ze klaar zijn voor hergebruik

Reinig gebruikte potten

Was oude en gebruikte potten en zet ze op de kop, klaar voor hergebruik. Reinig terracotta potten, maar ook plastic potjes die misschien gebruikt voor stekken, etc. Het reinigen kan je trouwens prima doen met koud water en een oude afwasborstel. Eventueel nog een heel klein beetje groene zeep. Dit doe je trouwens beter niet in te nette kleren, of als je hierna nog een video meeting hebt…

Maak potten klaar voor winterstekken

Zet potjes of bakken klaar, om straks winterstekken in te plaatsen. Vul een kleine pot of bak met zand en/ of potgrond, om je eigen stekgrond te maken. Voldoende drainage is belangrijk en in deze grond moet eigenlijk geen bemesting zitten.

Neem winterstekken

Kies je favoriete planten voor winterstekken en snoei hier een aantal rechte takken vanaf, van zo’n 15-25cm lang. Potlooddikte is ideaal. Plaats deze vervolgens zo snel mogelijk in een al eerder klaargezet potje of bak met stekgrond.

Neem winterstekken (hier van een vijg, Ficus carica)

Snoei klimop

Lange uitlopers van klimop kan je het hele jaar terugsnoeien, behalve als het vriest. Heb jij ook een klimophaag? Dan zal deze vast een aantal lange uitlopers hebben gemaakt. Deze kan je gewoon terugsnoeien tot op het oppervlak van de haag. Door dit regelmatig te doen, hou je je klimop haag compact.

Bestel planten en zaden

Bestel online zaden voor je moestuin. Of bestel alvast planten die je in het weekend laat bezorgen. Als je eerder al een selectie hebt gemaakt kan je dit prima bestellen in een paar minuten, maar als je nog moet kiezen, dan kan je dit toch beter na werktijd doen.

Geef potten water

Geef je potten water bij droogte. Ook in de winter hebben planten in pot extra water nodig. Zeker als het om kleinere potten gaat, nieuwe aanplant, of als het al langere tijd droog is gebleven.

Haal Dahlia’s uit de grond

Al je Dahlia’s uit de grond halen, zal wellicht niet lukken in de korte tijd, maar waarom niet één voor één? Haal een Dahlia uit de grond, borstel de grond er af en leg je Dahlia alvast te drogen. Na de eerste vorst kan je Dahlia’s uit de grond halen. Je zult zien dat het blad zwart is geworden.

Dahlia's uit de grond halen na eerste vorst

Plaats vogelvoer

Plaats nieuw vogelvoer op een vogel voederplek in je tuin. Vogels zullen je dankbaar zijn en met een beetje geluk kijkt jouw werkplek uit op de voederplek.

Leeg emmers en bakken bij vorst

Als het gaat vriezen, leeg dan emmers en bakken, etc. en zet deze op de kop. Zo voorkom je dat dieren zoals kikkers vastvriezen in het ijs.

Strooi zand op gladde paden

Heb je gladde paden of tegels in je tuin? Strooi of veeg dan wat zand over het pad, zodat het minder glad is.

Plant bloembollen

Plant je laatste bloembollen. Ben je er nog niet aan toegekomen om (al) je bloembollen te poten? Door telkens een paar te doen, lukt het je vast om ze alsnog deze maand te planten. Hou wel in de gaten dat je goed onthoud waar je ze geplant hebt. Gebruik bijvoorbeeld labels of stokjes om dit aan te geven.

Plant de laatste bloembollen

Meet je tuin op

Heb je nieuwe plannen voor je tuin? Meten is weten! Meet alvast de maten op, zodat je weet wat er mogelijk is. Een klusje dat je prima in 5 minuten kunt doen. Tenminste, in een kleine tuin!

Welke tuinklusjes doe jij vaak even tussendoor?

Bekijk ook:

Meer ruimte in de tuin met slimme bloempot-oplossingen

Een kleine tuin hoeft geen beperking te zijn voor jouw creativiteit of de hoeveelheid groen die je wilt hebben. Juist deze compactheid daagt je uit om creatief en efficiënt te werk te gaan. Bijvoorbeeld door te kiezen voor de juiste bloempot.

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder

Het najaar is de beste tijd voor aanplanten en verplanten

Wil je planten verplaatsen of aanplanten? Wacht dan niet tot het voorjaar: Juist het najaar is perfect!

Lees verder