Zo laat je de tuin gerust achter tijdens je Vakantie!

Je tuin achterlaten tijdens je vakantie? Zo doe je dat!

Ga jij nog op vakantie deze zomer?

Veel mensen blijven thuis deze zomer. Toch gaan ook nog behoorlijk wat mensen alsnog op vakantie, al dan niet in eigen land…

Tijdens een welverdiende vakantie kom je natuurlijk heerlijk bij en met een beetje geluk geniet je van prachtig weer. Toch is dit voor je tuin niet altijd even leuk. Een weekje zonder zorg gaat vaak wel, maar twee of drie weken vergt wel wat voorbereiding. Zeker in een warme zomer!

Met deze tips kan jij met een gerust hart op vakantie en je tuin en planten goed achterlaten.

Zo kan je met een gerust hart je tuin achterlaten en zelf lekker op vakantie!

Regel een verzorger of planten oppas voor je tuin. Al zou het alleen maar om een wekelijkse ruime watergift gaan, in geval van droogte. Dit maakt precies het verschil!

Het zou helemaal perfect zijn, als ook nog wat kleine taken gedaan kunnen worden, zoals het verwijderen van uitgebloeide bloemen bij doorbloeiende planten.

Wellicht woont er nog een tuinliefhebber bij jou in de buurt?

Omdat een planten oppas nu eenmaal niet voor iedereen te regelen is, hier nog heel wat tips waarmee je tuin jouw afwezigheid goed kan doorstaan.

Borders

 • Breng een mulchlaag aan in je borders, zodat de grond minder snel uitdroogt. Uiteraard moet er voor het aanbrengen van de mulchlaag wel flink ruim water gegeven worden.
 • Verwijder bloemstengels en zaadkoppen van ongewenste planten / onkruid of mooie sierplanten die zich in jouw tuin toch liever niet op eigen houtje mogen verspreiden. Na je vakantie zou je wel eens te laat kunnen zijn.
 • Snoei alle (bijna) uitgebloeide bloemen en bloemstengels weg van planten die meermaals kunnen bloeien. Je kunt zelfs goede bloemen afsnoeien. Zo voorkom je dat de bloeiperiode ten einde is als je straks terugkomt van vakantie, of stimuleer je een tweede bloei in de nazomer. Denk hierbij aan akelei, geranium, kattekruid, lavendel, geranium, vrouwenmantel, etc.
 • Bind klimplanten goed aan en steun hogere planten op tijd, zodat je niet terugkomt van vakantie in een ingestort plantenparadijs. Je zou niet de eerste zijn die een klimroos, druif of blauweregen (al dan niet geknakt) op de grond aantreft bij thuiskomst.

Planten in pot

 • Zet verplaatsbare potten zoveel mogelijk dicht bij elkaar en plaats deze op een beschutte plek in de schaduw. Zo drogen de planten in potten minder snel uit en houden ze elkaar wat koeler. Ook geef je ze zo voor je vakantie (of de oppas tijdens je vakantie) makkelijk water.
 • Geef alle planten in pot nog eens (vloeibare)plantenvoeding. In veel gevallen is hiervoor voeding / bemesting voor tomaten ideaal.
 • Plaats waterschotels of trays onder je potten en bakken, zodat ze een voorraadje water krijgen (maar niet in het water blijven staan met de wortels).
 • Het afsnoeien van (bijna) uitgebloeide bloemen, terugsnoeien van planten die meermaals kunnen bloeien en het opbinden of steunen van hogere planten, geldt natuurlijk ook voor al je planten in pot.
Groenten, kruiden en fruit in pot

Groenten, fruit en kruiden

 • Pluk zoveel mogelijk (bijna) rijp fruit.
 • Oogst zoveel mogelijk groenten die gereed zijn voor consumptie.
 • Snoei kruiden flink terug, zodat deze opnieuw kunnen aangroeien. Vries een teveel aan kruiden in (bijvoorbeeld met de ijsblokjes methode).
 • Geoogste groenten, fruit en kruiden die je teveel hebt en zich niet goed laten bewaren, kan je natuurlijk weggeven aan buren, vrienden en familie (of je planten oppas).
 • Dun appels uit, zodat het resterende fruit beter groeit en rijpt.

Gazon

 • Maai het gazon nog eenmaal, de dag voor vertrek.
 • Maai liever niet te kort, want dat maakt je gazon gevoeliger voor uitdroging.

Vijver

 • Vul de waterstand van je vijver aan, vlak voordat je vertrekt.
 • Verwijder zoveel mogelijk draadalgen uit je vijver, om te voorkomen dat het wateroppervlak helemaal dicht groeit tijdens je afwezigheid.
 • Laat het verwijderde plantmateriaal langs de vijverrand liggen, zodat eventuele dieren en insecten de weg terug naar het water vinden.

Ruim voor je vakantie

 • Plant geen nieuwe planten meer vanaf ongeveer 1-2 maanden, voordat je op vakantie gaat. Deze zijn namelijk extra gevoelig voor uitdroging en ziekten en plagen. Dit zijn dan ook de planten die jouw goede zorgen zichtbaar als eerste zullen missen.
 • Als je altijd in dezelfde periode op vakantie gaat (bijvoorbeeld als je gebonden bent aan schoolvakanties, of de bouwvak), kies dan beter niet voor planten, groenten en fruit dat juist (alleen) in die periode bloeit of rijpt.
 • Leg tijdig een bewateringssysteem aan, zodat je planten automatisch (of op afstand) kunt voorzien van water.

Welke vakantie voorbereidingen tref jij in jouw tuin?

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder
Soorten bijen: Hommels

Natuurlijke bestuivers, de wonderlijke wereld van hommels – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we wekelijks een tip voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder