Wanneer snoei je een Dakplataan? En hoe?

Wanneer snoei je een dakplataan? En hoe moet je een dakplataan snoeien?

Platanen (Platanus hispanica) zijn mooie karakteristieke bomen, met groot blad en afbladderende bast.

Het zijn alleen wel erg sterke groeiers. Leivormen van de plataan, zoals een dakboom of parasolboom, moeten dan ook jaarlijks gesnoeid worden.

Als je een dakplataan niet regelmatig snoeit, is deze later veel moeilijker weer terug in vorm te krijgen en er kunnen grove zaageinden noodzakelijk zijn om de gewenste afmetingen en vorm te bereiken.

Wanneer dakplataan snoeien?

De beste tijd om een dakplataan te snoeien is in de winter. In principe is de periode november tot maart geschikt. Februari is vaak ideaal. Als het vriest kan je overigens beter niet snoeien.

Indien gewenst kan je ook in de zomer (rond juni-juli) ook nog de opgaande takken alvast inkorten. Dit scheelt werk in de winter en zo blijven de takken wat dunner en daardoor makkelijker te snoeien.

Als een plataan nog in blad is, komt er vaak een soort stof of kleine haardeeltjes vrij, wat kan zorgen voor irritatie aan de ogen (en huid als je allergisch bent). Door in de winter te snoeien heb je hier geen last van.

Hoe snoei je een dakplataan?

Dakplataan snoeien: zo snoei je een dakplataan.

Het is belangrijk om een dakplataan klein te houden en in de juiste vorm. Dit betekent dat je jaarlijks alle opgaande takken terugsnoeit, tot op de hoofdtak. Indien de parasolvorm niet groter mag worden, kan je ook de hoofdtakken begrenzen, door deze op de gewenste afstand af te snoeien.

Naast het wegsnoeien van alle opgaande takken, is het uiteraard ook nodig om dode, zieke en kruisende takken af te snoeien.

Hoe snoei je andere dakbomen?

Andere (bladverliezende) dakbomen, zoals een amberboom als dakboom, haagbeuk, dakmoerbei, dak esdoorn, of dak moeraseik kan je op dezelfde manier snoeien.

Let wel op dat je de zogenaamde ABC bomen (Acer, Betula en Carpinus) juist niet in de winter moet snoeien. Zie ook ons eerdere blog over wanneer bomen het beste gesnoeid kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder
Groenblijvende vaste planten - Beste bodembedekkers voor elke situatie

Welke vaste planten blijven groen in de winter?

De meeste vaste planten sterven bovengronds af in de winter, waardoor je kale borders krijgt. Toch zijn er zeker ook groenblijvende vaste planten! Bekijk ons overzicht.

Lees verder
Knotsgekke tuinideeen: Opvallende vormsnoei felle kleuren, optisch bedrog, vaste tuinversiering, etc.

7 Knotsgekke tuin ideeën

Mag jouw tuin net even anders (of heel anders) zijn dan andere tuinen? Hier 7 gekke tuin ideeën, die zorgen voor een bijzondere, opvallende of uitgesproken tuin!

Lees verder