Snoei je haag in september

haag snoeien september

Wil je dat je haag er weer netjes bij staat en mooi strak de winter in gaat? Dan is september het ideale moment om te snoeien.

Door je haag te snoeien in september, gaat de haag strak de winter in en zal deze voor de eerste vorst nog voldoende hersteld zijn van het snoeien. Je voorkomt daarmee eventuele vorstschade. Ook stimuleer je een sterke vertakking en blijft je haag mooi vol.

Dit geldt bijvoorbeeld voor Buxus, Taxus, Liguster, laurier en beukenhaag snoeien.

Kies er wel voor om de haag licht bij te snoeien. Het grote werk of het verjongen van je haag, doe je beter in het voorjaar. Bijkomend voordeel van snoeien in de nazomer is dat je niet bang hoeft te zijn voor het verstoren van vogelnestjes.

9 Tips voor het snoeien van hagen

  1. Gebruik een scherpe en schone heggenschaar, zo voorkom je de verspreiding van ziektes onder je planten.
  1. Bepaal de gewenste hoogte van je haag en span een touwtje om goed op de juiste hoogte te blijven.
  1. Kleinere hagen kan je prima met de hand snoeien. Je kunt hiermee vaak ook nauwkeuriger te werk gaan. Heb je grotere hagen, kies dan voor een goede elektrische heggenschaar.
  1. Bij elektrisch snoeien is er altijd een kans dat je de stroomdraad raakt. Dat is natuurlijk erg gevaarlijk! Om de stroomdraad extra te beschermen, kan je een oude tuinslang open knippen en deze om de eerste meters stroomdraad bevestigen. Hierdoor zal de stroomdraad in de meeste gevallen niet doorgesneden worden.
  1. Zorg ervoor dat de haag onder breder is dan bovenin. Ga dus voor een soort kegel of piramide vorm. Op deze manier krijgt de hele haag voldoende zonlicht en krijg je geen kale takken onderaan je haag.
  1. Heb je een haag met groot blad (bijvoorbeeld laurier)? Werk dan na het snoeien de haag bij met een snoeischaar en verwijder halve en beschadigde bladeren. Anders krijg je al snel bruine en dorre plekken in je haag.
  1. Maak je gereedschap direct na het snoeien goed schoon. Zo dood je eventuele bacteriën en ziektekiemen, en voorkom je besmetting van andere planten.
  1. Naast het schoonmaken is het ook verstandig om je snoeigereedschap regelmatig te oliën. Zo houd je je gereedschap soepel.
  1. Geef de haag na het snoeien een dikke laag compost en ruim water. In het voorjaar kan je koemestkorrels toevoegen na het snoeien. Vaak vergeten mensen dat juist een haag extra voeding kan gebruiken, omdat je deze vaker snoeit dan andere planten.

Welke haag pak jij aan in september?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Wanneer moet je Japanse esdoorn snoeien? En hoe doe je dat?

Wanneer moet je een Japanse esdoorn snoeien? En hoe?

Moet je een Japanse esdoorn eigenlijk wel snoeien? Zo ja, wanneer doe je dat dan het beste en hoe moet je Acer palmatum snoeien?

Lees verder
Waarom snoeien?

Waarom moet je eigenlijk snoeien?

Snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren. Maar waarom snoeien we eigenlijk? Is snoeien altijd nodig? Wat wil je bereiken met de snoei?

Lees verder
Beukenhaag snoeien: hoe, hoe vaak en wanneer? (Fagus sylvatica)

Hoe moet je beukenhaag snoeien (en wanneer)?

Beukenhaag (Fagus sylvatica) is een populaire haagplant. Je ziet ze overal: bij oudere huizen en boerderijen, maar ook veel in de stad en in nieuwbouw wijken. Ook in een kleine tuin misstaat beukenhaag niet. De frisse groene uitstraling van de beukenhaag en de mooie oranje-bruine verkleuring in herfst en winter, maakt dit één van de […]

Lees verder