Snoei je haag in september

Haag snoeien in september

 

September is het ideale moment om je haag te snoeien

 

Door te snoeien in september, gaat de haag strak de winter in en zal deze voor de eerste vorst nog voldoende hersteld zijn van het snoeien. Je voorkomt daarmee eventuele vorstschade. Ook stimuleer je een sterke vertakking en blijft je haag mooi vol.

Dit geldt bijvoorbeeld voor Buxus, Taxus, Liguster, laurier en haagbeuk.

Kies er wel voor om de haag licht bij te snoeien. Het grote werk of het verjongen van je haag, doe je beter in het voorjaar.

Bijkomend voordeel van snoeien in de nazomer is dat je niet bang hoeft te zijn voor het verstoren van vogelnestjes.

 

 

9 Tips voor het snoeien van hagen

 

  1. Gebruik een scherpe en schone heggenschaar, zo voorkom je de verspreiding van ziektes onder je planten.

 

  1. Bepaal de gewenste hoogte van je haag en span een touwtje om goed op de juiste hoogte te blijven.

 

  1. Kleinere hagen kan je prima met de hand snoeien. Je kunt hiermee vaak ook nauwkeuriger te werk gaan. Heb je grotere hagen, kies dan voor een goede elektrische heggenschaar.

 

  1. Bij elektrisch snoeien is er altijd een kans dat je de stroomdraad raakt. Dat is natuurlijk erg gevaarlijk! Om de stroomdraad extra te beschermen, kan je een oude tuinslang open knippen en deze om de eerste meters stroomdraad bevestigen. Hierdoor zal de stroomdraad in de meeste gevallen niet doorgesneden worden.

 

  1. Zorg ervoor dat de haag onder breder is dan bovenin. Ga dus voor een soort kegel of piramide vorm. Op deze manier krijgt de hele haag voldoende zonlicht en krijg je geen kale takken onderaan je haag.

 

  1. Heb je een haag met groot blad (bijvoorbeeld laurier)? Werk dan na het snoeien de haag bij met een snoeischaar en verwijder halve en beschadigde bladeren. Anders krijg je al snel bruine en dorre plekken in je haag.

 

  1. Maak je gereedschap direct na het snoeien goed schoon. Zo dood je eventuele bacteriën en ziektekiemen, en voorkom je besmetting van andere planten.

 

  1. Naast het schoonmaken is het ook verstandig om je snoeigereedschap regelmatig te oliën. Zo houd je je gereedschap soepel.

 

  1. Geef de haag na het snoeien een dikke laag compost en ruim water. In het voorjaar kan je koemestkorrels toevoegen na het snoeien. Vaak vergeten mensen dat juist een haag extra voeding kan gebruiken, omdat je deze vaker snoeit dan andere planten.

 

Welke haag pak jij aan in september?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder
Tuinklussen voor de kerstvakantie (december en januari)

Tuinklusjes voor de Kerstvakantie

Heb jij ook lekker een paar dagen vrij in de kerstvakantie, of misschien zelfs wel twee weken? Ook in deze tijd van het jaar kan je genoeg leuke tuinklusjes doen.

Lees verder
Struiken snoeien met lange takken

Snoei nu struiken met lange takken en voorkom windschade

Vlinderstruiken kunnen in het najaar beschadigen door wind en storm. Rond oktober terugsnoeien is aan te raden. Dit kan ook bij struikrozen, struikmalva en klimplanten met lange takken en scheuten.

Lees verder