Gazon verzorging in het Najaar

Gazon verzorging in het najaar.
Maaien, bemesten, kalken, verticuteren, bijzaaien...

Een mooi groen gazon is vaak nog best lastig. Nu het najaar wordt ontstaan vaak kale plekken en groeit het gras minder vol. Toch blijft het gras nog lang groeien, soms wel tot in november!

(Juist) Ook in het najaar kan je veel doen om om jouw (kleine) gazon gezond te houden.

Zo verzorg je jouw gazon in het Najaar

Verwijder bladeren van het gazon

Om te voorkomen dat er kale plekken ontstaan en meer mos gaat groeien, is het belangrijk dat je gazon helemaal vrij van bladeren blijft. Een bladhark is hiervoor ideaal. Het verwijderde blad is trouwens goed voor in je compostbak of om speciale bladcompost van te maken.

Blijf het gazon maaien

Ook in het najaar groeit het gras nog steeds. Dit gaat wel wat minder snel, maar het groeit toch zeker. De laatste jaren blijft het ook nog lang vrij warm, waardoor het gras zelfs tot ver in november kan blijven groeien. Gras groeit bij temperaturen boven 12 graden.

Ook in het najaar moet je het gras dus blijven maaien. Maai het gazon wel minder kort. Dit voorkomt dat er meer kale plekken en schade ontstaat. In plaats van een hoogte van 2-3cm kan je nu beter kiezen voor zo’n 4-5cm.

Probeer het gras te maaien bij droog weer. Zo heb je minder kans om sporen te maken en krijg je een mooier gelijk en vlak resultaat. Laat het gemaaide gras nu niet meer liggen, maar verwijder dit van je gazon.

Gazon bemesting in het najaar

Als je het gazon nog wilt bemesten, gebruik dan speciale najaarsbemesting voor het gazon. Op die manier voorkom je dat je de verkeerde voedingstoffen toedient voor deze tijd van het jaar (minder stikstof en meer kalium). De echte groei wordt door deze bemesting afgeremd, het gras wordt afgehard voor de winter (is de theorie) en je gazon blijft mooi groen van kleur.

Kalk strooien in het najaar

In de meeste gevallen verzuurd de grond langzaam. Dit is nadelig voor de groei van je gazon. Om dit tegen te gaan kan je in het najaar kalk strooien. De ideale tijd voor het toevoegen van kalk is rond november / december. Overigens moet je kalk niet gelijktijdig gebruiken met bemesting.

Het gazon beluchten

Omdat het gazon natuurlijk heel veel wordt betreden, klinkt dit steeds meer in. Hierdoor slibt de bodem langzaam dicht. Het najaar is de ideale tijd om dit tegen te gaan en het gazon te beluchten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een spitvork. Steek deze recht in de grond en beweeg deze vervolgens licht heen en weer in de grond. Een niet al te groot gazon kan je prima op deze manier doen.

Verticuteren in het najaar

Als je gazon aanvoelt alsof er een zachte viltlaag overheen zit, of als er veel mos in het gazon zit, is het verstandig om je gazon ook in het najaar te verticuteren. De beste periode hiervoor is september of oktober. Meestal is het voldoende om in het najaar een bladhark of grashark met kracht recht over het gazon te halen en zoveel mogelijk vilt, los gras, dood gras, mos en bladeren te verwijderen. Als je het goed doet, zullen er vrijwel zeker wat kale plekken of sporen ontstaan. Je gazon krijgt zo weer licht en lucht en in deze periode kan er nog prima nieuw gras groeien. Is er echt een kale plek ontstaan, dan kan je deze weer opvullen.

In een grote tuin zou je kunnen overwegen om een verticuteermachine te gebruiken. Wij zouden dit dan echter liever in het voorjaar doen.

Kale plekken opvullen

Een groot deel van het najaar is de bodem nog voldoende warm voor graszaad om te ontkiemen. Kale plekken kan je dus repareren door op die plek nieuw graszaad te zaaien. Je hebt overigens ook speciaal graszaad voor het herstellen van kale plekken. Het is ook mogelijk om hiervoor graszoden te gebruiken, dan heb je natuurlijk meteen resultaat.

Hoe staat jouw (kleine) gazon er bij in het najaar?

Bekijk ook:

Vijverplanten voor een vijver, kleine vijver of mini-vijver

Vijverplanten voor een (kleine) vijver

Een vijver is een waardevolle toevoeging van je tuin en biedt een uitgelezen kans om prachtige vijverplanten te planten. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van vijverplanten? En wat zijn de mooiste planten voor je (kleine) vijver of mini-vijver?

Lees verder
Vrolijk gele bloemen voor Pasen

7 Vrolijk gele bloemen voor Pasen

Geel is natuurlijk de kleur van Pasen.. Vrolijk je tuin (of huis) op met deze 7 planten met gele bloemen, die rond Pasen bloeien.

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder