Tijd om Dahlia’s voor te trekken (in pot)

Dahlia voortrekken in pot

Dahlia’s zijn prachtige en opvallende bloemen, die niet mogen ontbreken in de tuin. Er zijn ontzettend veel soorten en varianten, dus er is voor ieder wat wils. Kan jij ook niet wachten om je dahlia’s weer te laten groeien in de tuin? Dan kan je nu alvast dahlia’s voortrekken in pot. Zo hoef je niet te wachten tot na ijsheiligen met het uitplanten in volle grond, om het risico op vorstschade te voorkomen. Je kunt dan nu meteen aan de slag. Je planten zullen dan ook al eerder een mooi formaat bereiken en ook al eerder bloeien!

Wat betekent voortrekken in pot?

Het voortrekken van planten in pot betekent dat je de planten kweekt in een pot, vaak binnenshuis of in een kas, voordat je ze buiten in de volle grond plant. Het voortrekken van dahlia’s is een goede manier om deze prachtige bloemen te laten groeien en bloeien in kleine ruimtes zoals balkons, patio’s of kleine tuinen. Je kunt ze vervolgens prima in een (ruime) pot of plantenbak houden, of alsnog in volle grond aanplanten in je tuin, als de kans op vorst geweken is. Het voortrekken in pot biedt een aantal interessante voordelen.

Waarom Dahlia’s voortrekken in pot?

  • Je kunt al eerder in het seizoen beginnen met het kweken van dahlia’s
  • Je hebt meer controle over de groeiomstandigheden en grondsoort voor je dahlia’s
  • Dahlia’s in pot kan je makkelijk naar binnen brengen in geval van (nacht)vorst
  • Ook kan je dahlia’s in pot makkelijker beschermen tegen bijvoorbeeld slakken
  • Last but not least: je Dahlia’s komen al eerder in bloei!

Wanneer kan je Dahlia’s voortrekken in pot?

De beste tijd om Dahlia’s voor te trekken in een pot is het voorjaar. Eind maart (is nog wel een beetje vroeg), of begint tot eind april is een prima tijd om de planten voor te trekken.

Hoe moet je Dahlia’s voortrekken in pot?

Om Dahlia’s voor te trekken in pot heb je een aantal zaken nodig: Natuurlijk jouw favoriete dahlia’s. Dit kunnen de in het najaar uit de grond gelichte dahlia’s uit je eigen tuin zijn, of nieuw gekochte Dahlia’s. Gebruik wat grotere potten, bij voorkeur met een doorsnee van minimaal 27cm (C10). Zorg voor goed drainage in de pot, bijvoorbeeld met oude terracotta scherven, of met hydrokorrels of een laag (brekers)zand.

Plant de dahlia knollen niet te diep in de pot. Ze moeten voldoende ruimte hebben om een goede wortelkluit te maken en verder te groeien. Gebruik verse potgrond. Top de dahlia’s af met potgrond, maar laat altijd een rand van enkele centimeters onder de rand vrij, zodat je makkelijk en goed water kunt geven. Dahlia’s hebben veel water en later ook veel voeding nodig, om goed te groeien.

Zet de potten op een lichte en warme plek, beschut tegen koude wind. Haal de planten naar binnen als het kouder wordt dan 5C en zeker als het gaat vriezen.

Als de planten zo’n 10-15cm hoog zijn, kan je de toppen knijpen. Hiermee stimuleer je een compactere groei (meer zijscheuten) en heb je later meer bloei.

Als de planten groter (en sterker) zijn en niet meer alleen jonge scheuten hebben, kan je ze uitplanten in de volle grond. Overigens kan je ze ook prima in de pot houden, als je ruime potten hebt gekozen. Uiteraard kan je ze ook nog een keer verpotten, zodat ze meer groeiruimte krijgen.

Bescherm Dahlia tegen vorst, droogte en slakken

Jonge dahlia’s zijn kwetsbaar. Dahlia’s kunnen schade oplopen van bijvoorbeeld vorst, droogte en natuurlijk slakken. De Dahlia verdraagt geen vorst. Breng ze naar binnen als het koud wordt (pas ook op met nachtvorst). Ook kunnen dahlia’s slecht tegen droogte. Vergeet dus niet om water te geven tijdens het groeiseizoen. Zeker in pot moet je dit goed in de gaten blijven houden.

De jonge scheuten van dahlia’s zijn erg geliefd en slakken kunnen flinke schade toebrengen aan de bladeren en bloemen van jouw dierbare dahlia’s. Om schade door slakken te voorkomen kun je kopertape rond de pot aanbrengen. Slakken hebben namelijk een hekel aan koper en zullen er niet overheen kruipen. Daarnaast kun je ook natuurlijke middelen gebruiken, zoals koffiedik, kapotgemaakte eierschalen, of schapenwol en en dit rondom de planten plaatsen of strooien. Wij zouden niet aanraden om hiervoor bestrijdingsmiddelen of giftige slakkenkorrels te gebruiken.

Kan jij ook niet wachten om weer Dahlia’s te kweken in je tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder