Buiten Zaaien doe je zo

Het zaaien van je eigen planten is leuk en gelukkig helemaal niet zo moeilijk!

Het is ook een hele goedkope manier voor nieuwe planten in je tuin, want wat kost nu een pakje zaden?

Je kunt zowel binnen voorzaaien, als direct zaaien in volle grond. Hieronder een stappenplan om buiten in volle grond te zaaien.

Vanaf wanneer kan je starten met buiten zaaien?

Afhankelijk van de planten die je wilt zaaien, kan je buiten zaaien vanaf april, mei. Een aantal groenten kan je al in maart buiten zaaien.

Voor de meeste planten is het verstandig om te wachten tot na de kans op (strengere) vorst. Wacht echter ook niet te lang, want als je na mei-juni nog gaat zaaien, is er voor veel planten te weinig tijd om goed uit te groeien.

Een uitzondering geldt echter voor tweejarige planten, zoals bijvoorbeeld Digitalis. Deze kan je namelijk in het najaar nog buiten zaaien.

Stappenplan voor buiten zaaien (direct in volle grond)

 • Bereid de grond tijdig voor. Zorg voor de juiste omstandigheden voor de planten die je wilt zaaien. Maak de grond los voordat je begint met zaaien en voorzie de grond in het vroege voorjaar van een laag compost.
 • Gebruik geen bemeste aarde of verse mest. Hierdoor kunnen zaailingen sneller gaan rotten.
 • Maak de grond vrij van oneffenheden en stenen en verwijder onkruid.
 • Zaai in rijen, zodat straks makkelijk te herkennen is wat de zaailingen zijn en wat onkruid is. Een lange sleuf is ideaal.
 • Maak een sleuf in de grond, bijvoorbeeld met een bamboestok. Kijk op de verpakking van de zaden voor de juiste diepte.
 • Bewater de gemaakte sleuf voorzichtig en laat dit weer wat drogen. Herhaal dit proces totdat de grond niet meer droog aanvoelt.
 • Plaats de zaden in de sleuf, op ongeveer gelijke afstand van elkaar. Kijk op de verpakking voor de juiste afstand.
 • Dicht de sleuf met droge grond en druk de grond goed aan. Zo maken de zaden goed contact met de grond en is er geen sprake van luchtbellen.
 • Als de zaailingen verschijnen, dun je deze uit. Hierbij hou je rekening met de groeiruimte die een volwassen plant nodig heeft. Probeer de sterkste en gezondste exemplaren te selecteren om te behouden.
 • Geef water in perioden zonder regen en extra water bij droogte. Water geven kan het beste met een sproeikop, om ervoor te zorgen dat je voorzichtig water kan geven en de zaailingen niet beschadigd.
 • Extra bemesten hoeft pas als je planten al uitgegroeid zijn tot volwaardige planten. Te snel bemesten kan de planten verzwakken.
 • Zorg ervoor dat je planten die steun nodig hebben tijdig voorziet van steun. Zo kunnen je planten al hun energie steken in goede groei en niet knakken bij slecht weer.
 • Blijf je zaailingen goed verzorgen, zodat ze uit kunnen groeien tot sterke en gezonde planten.

Welke planten ga jij dit jaar zelf zaaien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder
Hoe verberg je lelijke objecten in een kleine tuin, zoals een kliko, regenton, compostvat, airco, ladder en tuinslang?

Het grote “Hoe verberg je een Kliko, regenton, airco en andere lelijke objecten in een kleine tuin” blog

In een kleine tuin vallen kliko’s, regenton, airco unit of een warmtepomp al snel erg op en dit zijn vaak niet de mooiste elementen in je tuin… Sommige dingen zou je misschien liever willen verbergen in je tuin. Met deze tips verberg je ze!

Lees verder