5 Must-haves voor de winter tuin

gezellig kampvuur met een vuurschaal

In de winter zijn we vaak geneigd om binnen te blijven. Maar wie zegt dat je ook in de winter niet kan genieten van je tuin? Met groenblijvende planten en winterbloeiers maak je van jouw tuin een mooie wintertuin en een fijne plek om in te verblijven. Dus kleed je warm aan en ga naar buiten: Maak van jouw tuin een plek vol leven en warmte!

Met slechts enkele toevoegingen en elementen, tover je jouw saaie en kale tuin om in een levendige tuin, vol beweging, vermaak en warmte. Dit zijn de must-haves die je helpen het meeste uit je winterse tuin te halen. Denk aan een voederplaats voor vogels, sfeervolle tuinverlichting, bescherming om je meubels en planten mooi en goed te houden en natuurlijk een warm en gezellig vuur. Zo geniet je zelfs op de koudste dagen van je tuin!

Vogel voederplaats

Vogels brengen levendigheid in de tuin. In de wintermaanden vinden vogels moeilijker voedsel en is het heel makkelijk om ze in je tuin te krijgen met vogelvoer. Met een voederplaats voor vogels in je tuin, trek je al snel heel wat vogels! Denk aan een voederhuisje, voedertafel of een voedersilo en vul deze regelmatig bij met vogelvoer, zaden, noten en vetbollen.

Plaats de voederplek dichtbij het huis (maar voldoende beschut en buiten het bereik van katten), zodat je vanuit huis kunt genieten van al het bezoek in je tuin.

Wil je specifieke vogels trekken? Bekijk ons blog Welke vogel eet wat?

vogels voeren met een voederplaats in de tuin

Sfeervolle tuinverlichting

In de winter zijn de dagen natuurlijk maar kort. Geniet langer van je tuin met tuinverlichting. Door verlichting aan te brengen in je tuin, creëer je meer sfeer, kijk je vanuit huis niet tegen een donker gat aan en maak je de tuin veiliger.

Er is ontzettend veel mogelijk op het gebied van buitenverlichting: van lampen op zonne-energie tot systemen op zwakstroom (12 volt), ledverlichting en verlichting op netstroom. De meeste kan je prima zelf aanleggen, maar verlichting op netspanning kan je beter door een elektricien laten aanleggen.

Verlicht paden, het terras, de ingang van het huis, de schuur en/ of poort en zet een mooie plant of tuindecoratie in de spotlights. Vergeet ook tuinfakkels, lantaarns en tuinkaarsen niet voor nog meer sfeer in je tuin.

Bekijk ook ons blog Tuinverlichting voor meer sfeer (en veiligheid)

Bescherming voor meubels, potten en planten

De weersomstandigheden in de winter kunnen de levensduur van je tuinspullen aanzienlijk verkorten. Vooral een combinatie van nattigheid met vorst kan voor problemen zorgen. Bescherm jouw tuinmeubels, (terracotta) potten en minder winterharde planten, zodat je nog lang van ze kan genieten.

Niet volledig winterharde planten kan je beschermen met tuinvliesdoek, jute of een plantenbeschermhoes. Verwijder het beschermmateriaal bij hogere temperaturen, zodat de planten niet gaan rotten.

Bekijk ook ons blog over planten beschermen tegen vorst

Plantenbakken en potten (vooral van terracotta) bescherm je door ze te isoleren. Bijvoorbeeld met jute of bubbeltjesplastic.

Tuinmeubels, tuinsets en loungesets kan je het beste in de schuur stallen (maar daar moet je dan wel de ruimte voor hebben). Je kunt je tuinmeubels ook beschermen met een speciale tuinmeubelbeschermhoes.

Er warmpjes bij zitten

Wie zegt dat je in de winter niet in de tuin kunt zitten? Als je je gewoon warm aankleedt en het droog is (of als je een overkapping hebt), kan je prima buiten zitten in de winter. Het is heerlijk om juist ook in de winter buiten te genieten van een warme kop koffie of thee, of rond de vuurkorf te zitten.

Met een fleece deken of plaid blijf je lekker warm en met waterdichte kussens op je tuinmeubilair zit je toch heerlijk comfortabel buiten. Een terrasheater of terrasverwarming zorgt helemaal voor een lekker warme plek!

Gezellige vuurplaats

Een lekker warm knapperend vuur mag eigenlijk niet ontbreken in de winter tuin. Met een vuurkorf, vuurschaal of tuinhaard creëer je warmte en gezelligheid. Ideaal voor een gezellige avond samen met familie en vrienden. Je zou zelfs nog boven het vuur kunnen koken, grillen of barbecueën, met een speciaal rooster.

Je moet natuurlijk wel genoeg haardhout en aanmaakhout hebben, wil je een beetje kunnen stoken. Gelukkig kan een mooie houtopslag een sfeervolle aanwinst zijn voor jouw tuin.

Geniet ook in de winter van jouw tuin!

Met deze must-haves voor je winterse tuin, ben je goed uitgerust om het meeste uit je buitenruimte te halen, zelfs wanneer de temperaturen dalen en de dagen korter worden. Dus laat de winter je niet tegenhouden om van je tuin te genieten. Trek je warme kleding aan, schakel de buitenverlichting in en steek het vuur aan, en geniet van jouw tuin, zelfs op de koudste dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder