Zonne-energie opwekken met een balkoncentrale

Zonnepanelen op daken van huizen maken op veel plaatsen deel uit van het landschap. Daarmee produceren huiseigenaren hun eigen schone zonnestroom en maken zich zo een beetje onafhankelijk van de hoge energieprijzen. Maar er zijn nu ook goede manieren voor flatbewoners om hun eigen elektriciteit te produceren.

Plug-in zonneapparaten, in de handel ook wel mini-PV, plug-in of zonnepanelen balkon genoemd, kunnen op balkons of terrassen worden gemonteerd of zonder vaste installatie worden opgesteld. De opgewekte elektriciteit kan direct in het huishouden worden gebruikt, waardoor de elektriciteitsrekening lager uitvalt. De bureaucratische hindernissen voor de exploitatie van minifabrieken in Duitsland zijn nu verlaagd.


Balkoncentrale: mobiel en zonder netvoeding

De apparaten verschillen in verschillende opzichten van fotovoltaïsche systemen op daken: ze zijn veel kleiner en zo ontworpen dat zelfs leken ze kunnen installeren. In feite zijn balkoncentrales technisch gezien elektrische huishoudelijke apparaten en geen systemen. Als je verhuist, kunnen de zonneapparaten zonder veel moeite gedemonteerd en meegenomen worden. In tegenstelling tot fotovoltaïsche systemen op daken zijn ze alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en niet om elektriciteit aan het net te leveren.


Hoe werken zonnepanelen voor balkons?

De op de markt verkrijgbare apparaten bestaan meestal uit een of twee zonnepanelen en een zogenaamde omvormer. Afhankelijk van de leverancier zijn componenten voor bijvoorbeeld montage op het balkon al inbegrepen of moeten ze apart besteld worden. Na montage of installatie op een geschikte plaats wordt het zonnepaneel aangesloten op de omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom die de module uit zonlicht produceert om in wisselstroom.

Het systeem kan via een kabel worden aangesloten op een stopcontact in de flat of op het balkon. Apparaten die op het elektriciteitsnet van het huishouden zijn aangesloten, zoals wasmachines, computers en alle apparaten die op stand-by staan, gebruiken nu voornamelijk de zonne-energie die aan het net wordt toegevoerd. Meer weten? Kijk op klusvakman.nl.


Welk stopcontact is nodig?

Het zonneapparaat kan worden aangesloten op een speciaal stopcontact, dat door een elektricien moet worden geïnstalleerd, of op een CEE stopcontact. Dit laatste is echter alleen wettelijk toegestaan als de omvormer een bescherming heeft.


Hoe veilig zijn de apparaten?

In de regel voldoen de bij aankoop geleverde omvormers aan de eisen die ook gelden voor normale fotovoltaïsche systemen en zijn ze dus veilig. Er is nog geen aparte norm voor plug-in zonne-energie; die wordt nog ontwikkeld. Daarom is het raadzaam om plug-in apparaten te kopen.

Belangrijk: Er mag nooit slechts één insteekapparaat voor zonne-energie of één omvormer op een stopcontact worden aangesloten. Het koppelen van meerdere apparaten via een stekkerdoos zou gevaarlijk zijn.


Hoeveel kosten de apparaten en hoeveel elektriciteit produceren ze?

Voordelige complete pakketten zijn er al vanaf 250 euro. Ze zijn echter vaak niet erg krachtig. Het is zinvoller om eenheden te kopen voor ongeveer 350 euro, en duurdere modellen kunnen tot 800 euro kosten. Deskundigen nemen aan dat een huishouden er ongeveer 10 tot 20 procent van zijn eigen elektriciteit mee kan produceren. De elektriciteitsmeter loopt dan gewoon langzamer. Hoeveel elektriciteit er wordt opgewekt, hangt echter af van de oriëntatie van het systeem en de jaarlijkse zonuren in de regio.

Afhankelijk van het rendement duurt het gemiddeld zo’n zes tot negen jaar voordat de aankoop zichzelf heeft terugverdiend. Een typische plug-in zonnemodule meet bijvoorbeeld 1,00 meter bij 1,70 meter en heeft een vermogen van ongeveer 300 watt. Als hij op het zuiden staat, levert hij ongeveer 200 tot 300 kilowattuur elektriciteit per jaar.

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kleine tuin met driehoekvorm

Van kleine driehoek naar groene stadstuin (24m²)

Het was voor tuinontwerper Tak een hele uitdaging om voor haar eigen kleine driehoekige tuin op het noorden een passend ontwerp te maken. Toch heeft ze haar saaie en ongemakkelijk gevormde nieuwbouwtuin om weten te toveren tot een mooie groene stadstuin.

Lees verder
Verbena bonariensis - ijzerhard

Welke Verbena blijft laag?

Verbena bonariensis, ofwel ijzerhard, is een langbloeiende vlinderplant, met paarsroze bloemen op stevige, hoge stengels. Te hoge stengels, volgens sommigen… Gelukkig is er ook een lage Verbena!

Lees verder
Tuin make-over: van grijs naar Groen

Van grijs naar Groen: 3 geslaagde tuin make-overs

Het renoveren van een bestaande tuin is een hele klus. Er zijn heel wat uurtjes werk nodig om er jouw paradijsje van te maken. Hier 3 tuinen die van grijs naar groen gingen.

Lees verder