Zo maak jij ook de mooiste Tuinfoto’s

tuinfoto's maken

Tuinfoto’s maken… misschien wel de leukste bezigheid in de tuin (na tuinieren zelf natuurlijk). Fotografeer jij ook graag je tuin, borders, planten en dieren in de tuin? Je zou talloze fotoboeken kunnen vullen met jouw tuinfoto’s, maar hoeveel van deze foto’s zijn echt mooi of bijzonder? Dat zijn er vaak een stuk minder!

Als je objectief kijkt naar de gemaakte beelden, dan blijkt ineens dat de foto onscherp is, of dat het onderwerp zelf onscherp is, of toch minder opvalt dan je in gedachten had. Bij nader inzien blijkt dat een deel van het onderwerp buiten de foto valt, of je hebt juist te veel gefotografeerd (zoals je eigen schaduw, voet of een rommelige vensterbank).

Toch is het maken van goede foto’s niet alleen weggelegd voor professionele fotografen. Met deze tips maak jij ook de mooiste tuinfoto’s!

11 Tips voor betere Tuinfoto’s (die het delen waard zijn)

  • Zorg altijd voor een schone lens. Maak de lens schoon voordat je begint met foto’s maken. Doe dit alleen met een daarvoor bestemde reinigingsdoek. Dit voorkomt onscherpe foto’s, of vuil dat je terugziet op al je opnamen.
  • Gebruik een goede fotocamera. Bij voorkeur met beeld stabilisator en minstens enkele basisopties voor het instellen van de foto (zoals sluitertijd, diafragma of goede opname programma’s). Denk aan een kwalitatieve compactcamera, of beter nog een spiegelreflex camera of Canon systeemcamera.
  • Probeer niet meerdere onderwerpen of te veel details in een beeld te vangen. Kies een onderwerp en breng dit op een passende manier in beeld. Dit voorkomt dat een beeld rommelig wordt, of dat er geen duidelijke focus is.
  • Fotografeer bij voorkeur in het ochtendlicht, de namiddag, of in het avondlicht. Dit geeft het mooiste licht (en sfeer) voor je foto’s. Rond het middaguur is de minste tijd voor het maken van foto’s. Er is dan erg hard licht en je hebt snel last van (harde) slagschaduwen.
  • Fotografeer niet als er veel wind staat. Maak dan zeker geen macrofoto’s of detailfoto’s. Je zult zien dat de beelden bij inspectie vaak onscherp blijken. Uiteraard kan je dit effect ook juist benutten, door beweging te creëren in de foto (denk aan wuivend siergras in een grotere border).
  • Maak gebruik van scherptediepte. Bijvoorbeeld door een plant op de voorgrond onscherp af te beelden, of een border naar achteren toe onscherp te laten worden. Zo creëer je een gevoel van diepte.
  • Zorg voor een rustige achtergrond. Het achterliggende groen werkt meestal als prima achtergrond, maar wil je details van een plant meer benadrukken of een duidelijk contrast creëren? Gebruik dan een scherm (bijv. van wit of zwart karton) als achtergrond.
  • Bestudeer je onderwerp. Weet wanneer een plant op z’n mooist is, of op welke plekken vaak vogels en andere dieren aanwezig zijn. Bij dieren helpt het om ze een tijdje te observeren (verrekijkers zijn hiervoor ideaal), zodat je het gedrag kan voorspellen en straks de perfecte foto maakt.
  • Gebruik een macro lens, of close-up stand als je detailfoto’s wilt maken. Zo voorkom je dat je onscherpe foto’s krijgt. Maak macro foto’s bij voldoende licht en gebruik bij voorkeur een statief.
  • Gebruik het raster systeem (of gulden snede). Om een foto beter te maken en minder saai, plaats je het onderwerp juist niet in het midden. Verdeel het beeld denkbeeldig in een raster met 9 gelijke hokjes (regel van derden). De snijpunten (waar de lijnen elkaar kruisen) zijn perfect voor het plaatsen van het onderwerp, of een belangrijk deel hiervan. Veel camera’s hebben deze optie inmiddels om standaard een raster weer te geven in je scherm.
  • Plaats de horizon niet in het midden. Dit levert al snel een saaie foto op. Maak je foto’s van de tuin of border, kies dan heel bewust voor een lage horizon (om de tuin tegen de lucht af te laten tekenen), of juist een hoge horizon (om zoveel mogelijk van de tuin te laten zien; ook ideaal als de lucht saai of grijs is).

Wat is jouw mooiste tuinfoto?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Eenjarigen, perkgoed, zomerbloeiers

April doet wat hij wil… Pas op voor (nacht)vorst!

Als er in maart en april een paar mooie dagen zijn geweest, lijkt het soms wel of iedereen naar het tuincentrum gaat voor mooie zomerbloeiers… Maar pas op met eenjarig perkgoed, want deze planten zijn niet winterhard. Hou de weersvoorspelling goed in de gaten!

Lees verder
Hoeveel planten per meter nodig?

Hoeveel planten per meter heb je nodig?

Ons wordt vaak gevraagd hoeveel planten er nodig zijn voor een bepaalde border of strook. Bekijk hier onze richtlijn voor het aantal benodigde planten, ofwel de plantafstand.

Lees verder
kleine tuin met hoogteverschil en kleurige potten

Tuin vol kleurige potten van Jennifer (35m²)

In Rotterdam vind je de kleine maar zonnige tuin van Jennifer, met zo’n 50 kleurige potten. Jennifer maakt graag mooie combinaties met verschillende potten en planten en wisselt hierin ook regelmatig. Zo is de tuin telkens weer net even anders!

Lees verder