Een woon- of werkruimte in je tuin

Heb je te weinig ruimte in huis, maar is eigenlijk wel een extra ruimte nodig voor een werkplek, kantoor aan huis, gastenverblijf of een zorgwoning? Als je niet wilt (of kunt) verhuizen, maar wel over een wat grotere tuin beschikt, dan kan je een aparte verblijfsruimte in de tuin overwegen.

Extra werkplek of kantoor aan huis

Kom je werplekken te kort in huis? Of zou je graag een apart kantoor willen of misschien een eigen praktijkruimte? We werken steeds meer vanuit huis. Dit kan bijvoorbeeld door thuis te werken voor een werkgever, of als zelfstandig ondernemer. Als je geen werkkamer in huis hebt of onvoldoende werplekken hebt, dan kan je ook denken aan een kantoor of werkruimte in de tuin. Je plaatst dan een volwaardige (en goed geïsoleerde) verblijfsruimte in de tuin. Hiervoor zijn kant en klare units, chalets, blokhutten en prefab modellen verkrijgbaar.

Voor een beetje werkplek is tenminste een oppervlak nodig van zo’n 6m2 (liever nog wat groter). Wil je de ruimte ook gaan gebruiken om klanten of bezoekers te ontvangen, dan heb je al snel een oppervlak van minimaal 12-15m2 nodig. Het is belangrijk om de ruimte goed te isoleren en te verwarmen. Daarbij is zoveel mogelijk daglicht gewenst en aanvullend voldoende verlichting, om fijn te kunnen werken.

Een zorgwoning

Heb je een familielid die zorg nodig heeft? Of ben je zelf afhankelijk van zorg? Dan kan je ook een zorgwoning in de tuin laten plaatsen. Zo kan de zorgbehoevende thuis of bij familie blijven wonen, zonder volledig zelfstandig te zijn. Omdat het steeds lastiger wordt om een goede en geschikte zorginstelling te vinden en mensen graag zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen, worden dit soort zorgwoningen steeds vaker geplaatst.

Een zorgwoning is een (vaak kleine) volwaardige woonruimte, compleet met badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamer. Indien er voldoende ruimte is, kan deze in de tuin geplaatst worden. Zorgwoningen zijn beschikbaar vanaf zo’n 40-50m2. Je hebt hiervoor dus wel een wat grotere tuin nodig. Wat je ook steeds vaker ziet, is een zogenaamde kangoeroewoning. Dit is een soort aanleunwoning bij het eigen huis, met eigen voorzieningen.

Tips voor een verblijfsruimte in de tuin

  • Controleer of een vergunning nodig is. Zeker bij grotere constructies kan dit het geval zijn.
  • Plaats de ruimte zo ver mogelijk van de woning, zodat je toch ook nog privacy houdt.
  • Zorg ervoor dat de verblijfsruimte goed bereikbaar is via een breed en vlak pad.
  • In de meeste gevallen kan je leidingen voor water en stroom vanaf het huis trekken.
  • Een aansluiting op het riool is nodig, als er een badkamer of keuken aanwezig is.
  • Als de zorgwoning niet meer gebruikt wordt, gelden er vaak regels die het gebruik beperken.

Wil jij ook een extra werk- of woonruimte in de tuin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groen in een kleine tuin: zo doe je het makkelijk!

Een kleine tuin hoeft niet te betekenen dat er geen ruimte is voor groen in de tuin!

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder
Boekreview Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Boekreview: Schitteren in de schaduw

Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Lees verder