Hoewel niet iedereen van kunstgras houdt, wordt kunstgras toch steeds populairder. Ook in de (kleine) tuin. Dit komt omdat het voor veel mensen voordelen heeft ten opzichte van natuurlijk gras, zoals het gemak in onderhoud en het altijd mooie groene uiterlijk. Hieronder gaan we dieper in op de verschillende soorten kunstgras, de kwaliteit ervan, waar je op moet letten bij aanschaf en welke voorbereiding nodig is voor het plaatsen van kunstgras.
Waarom kunstgras?
Vooral in een kleine tuin, zeker met veel schaduw, kan het lastig zijn om je gazon in goede conditie te houden. Hoe kleiner het gazon, hoe moeilijker dit wordt. Voor kunstgras ben je alleen bij de aanleg tijd kwijt. Er is weinig tot geen onderhoud aan kunstgras. Ook intensief gebruik is geen probleem. Daarbij behoudt kunstgras natuurlijk het hele jaar de groene kleur, ook in de winter. Je hebt dus geen last van kale plekken of veel modder in je tuin.
Soorten en kwaliteit
Er zijn verschillende soorten kunstgras op de markt. Allereerst is er het verschil tussen kort en lang kunstgras. Kort kunstgras wordt vaak gebruikt voor sportvelden, terwijl lang kunstgras meer geschikt is voor tuinen en decoratieve doeleinden. Daarnaast is er ook verschil in de samenstelling van het kunstgras. Zo zijn er kunstgrassoorten die gemaakt zijn van polypropyleen, polyethyleen of nylon. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen. Polypropyleen is bijvoorbeeld goedkoper dan de andere materialen, maar is minder duurzaam. Nylon is daarentegen zeer sterk, maar ook duurder.
De kwaliteit van kunstgras wordt bepaald door verschillende factoren. Zo is de vezeldichtheid van belang. Hoe meer vezels er per vierkante meter zijn, hoe dichter het gras oogt. Ook de dikte van de vezels speelt een rol in de kwaliteit van het gras. Daarnaast is de mate van UV-bestendigheid belangrijk. Kunstgras dat niet goed bestand is tegen UV-straling zal sneller verkleuren of verouderen. Ten opzichte van alweer wat jaren geleden, heeft kunstgras ook steeds meer een wat natuurlijkere uitstraling gekregen.
Waar let je op bij het kopen van kunstgras?
Bij de aanschaf van kunstgras zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Ten eerste is de toepassing van belang. Zoek je kunstgras voor een speelveldje voor de kinderen, of voor een mooi gazon in de tuin? Voor het eerste kun je beter kiezen voor kort kunstgras dat stevig is, terwijl voor het tweede lang kunstgras meer geschikt is. Daarnaast is het goed om te letten op de kwaliteit en eigenschappen van het gras, zoals vezeldichtheid en UV-bestendigheid. Kunstgras is verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Kies een kleur en stijl die past bij je tuin en de uitstraling die je voor ogen hebt. Ook de prijs is natuurlijk een belangrijke factor. Bedenk wat je budget is en kies daarbij het kunstgras dat het beste bij jou past.
Wat heb je nodig voor de aanleg van kunstgras?
- Kunstgras
- Vlakke en stevige ondergrond (bijvoorbeeld zand)
- Onderdoek
- Kunstgraslijm
- Stanleymes
- Meetlint
- Grondpennen
- Strooizand
Waar moet je aan denken bij het leggen van kunstgras?
Ondergrond: De ondergrond moet egaal en stabiel zijn. Dit kan door eerst een laag zand aan te brengen en deze goed aan te trillen. Vervolgens leg je een onderdoek op de zandlaag. Dit doek voorkomt dat er onkruid door het kunstgras heen groeit en zorgt voor extra stabiliteit.
Afmetingen: Meet de oppervlakte van het gebied waar het kunstgras gelegd moet worden nauwkeurig op. Houd bij het bestellen van het kunstgras rekening met eventueel snijverlies.
Lijmen: Het kunstgras kan op de ondergrond vastgelijmd worden met speciale kunstgraslijm. Zorg ervoor dat je deze lijn gelijkmatig aanbrengt.
Invegen: Na het leggen van het kunstgras moet het ingeveegd worden. Dit betekent dat er een laagje zand over het kunstgras gestrooid wordt. Dit zorgt ervoor dat het gras mooi blijft liggen en er natuurlijker uitziet.