Wat is het verschil tussen kardinaalshoed en kardinaalsmuts?

Euonymus: Kardinaalshoed of Kardinaalsmuts? Wat is het verschil?

Het gebruik van Nederlandse plantnamen is niet altijd even handig. Best vaak geeft de Nederlandse naam een onjuist beeld, of zijn er meerdere planten bekend onder dezelfde naam. Andersom komt ook voor: een plant met verschillende Nederlandse namen.

Is het nu kardinaalshoed of kardinaalsmuts?

Ook bij Euonymus ontstaat onduidelijkheid door de Nederlandse naam. In het Nederlands wordt deze plantgroep namelijk zowel kardinaalshoed als kardinaalsmuts genoemd. Toch gaat het om dezelfde plant of zelfde plantgroep. Waar bij sommige namen een variant duidelijk favoriet is, worden kardinaalshoed en kardinaalsmuts ongeveer even vaak gebruikt. Beide juist dus, maar wel verwarrend.

Niet voor niets dat wij altijd aanraden om juist de wetenschappelijke namen te gebruiken.

Euonymus

Euonymus is een grote plantgroep, met veel verschillende soorten. De meeste soorten Euonymus zijn groenblijvend, maar dit geldt niet voor alle soorten. Bijvoorbeeld de wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus of wilde kardinaalshoed natuurlijk…). Deze Euonymus is bladverliezend en krijgt een prachtige rode herfstkleur en heeft sierlijke kurklijsten. De groenblijvende Euonymus soorten zijn erg populair als haagplant of grote bolvormen voor een groene structuur in de winter.

Ken jij ook een leuk voorbeeld van een onhandige Nederlandse plantnaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *