Wat is het verschil tussen kardinaalshoed en kardinaalsmuts?

Euonymus: Kardinaalshoed of Kardinaalsmuts? Wat is het verschil?

Het gebruik van Nederlandse plantnamen is niet altijd even handig. Best vaak geeft de Nederlandse naam een onjuist beeld, of zijn er meerdere planten bekend onder dezelfde naam. Andersom komt ook voor: een plant met verschillende Nederlandse namen.

Is het nu kardinaalshoed of kardinaalsmuts?

Ook bij Euonymus ontstaat onduidelijkheid door de Nederlandse naam. In het Nederlands wordt deze plantgroep namelijk zowel kardinaalshoed als kardinaalsmuts genoemd. Toch gaat het om dezelfde plant of zelfde plantgroep. Waar bij sommige namen een variant duidelijk favoriet is, worden kardinaalshoed en kardinaalsmuts ongeveer even vaak gebruikt. Beide juist dus, maar wel verwarrend.

Niet voor niets dat wij altijd aanraden om juist de wetenschappelijke namen te gebruiken.

Euonymus

Euonymus is een grote plantgroep, met veel verschillende soorten. De meeste soorten Euonymus zijn groenblijvend, maar dit geldt niet voor alle soorten. Bijvoorbeeld de wilde kardinaalsmuts (Euonymus europaeus of wilde kardinaalshoed natuurlijk…). Deze Euonymus is bladverliezend en krijgt een prachtige rode herfstkleur en heeft sierlijke kurklijsten. De groenblijvende Euonymus soorten zijn erg populair als haagplant of grote bolvormen voor een groene structuur in de winter.

Ken jij ook een leuk voorbeeld van een onhandige Nederlandse plantnaam?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder