Verander je saaie of lelijke schuur in een aanwinst voor je tuin!

Heb jij ook een minder mooie (of zelfs lelijke) schuur in de tuin?

Is jouw schuur een doorn in het oog?

Gelukkig kan je hier best wat aan doen. Vaak zelfs zonder dat hiervoor een heuse verbouwing, sloop of nieuwbouw nodig is!

Laat je schuur begroeien

Eén van de mooiste oplossingen om een lelijke schuur minder te laten opvallen en onderdeel van je tuin te maken, is om deze te laten begroeien. Snelgroeiende klimplanten zijn hiervoor ideaal. Natuurlijk klimop (wintergroen), maar ook wilde wingerd kan een prachtig effect geven (vooral in de herfst), of denk aan klimrozen voor een sprookjesachtig uiterlijk.

Als de standplaats en situatie in de tuin het toelaat (beschut, goed doorlatende grond en voldoende zon), kan je ook denken aan klimplanten met een wat meer exotisch tintje. Klimplanten als Toscaanse jasmijn (ook wel sterjasmijn genoemd), passiebloem, kiwibes of trompetbloem. Je zou zelfs eetbaar fruit kunnen gebruiken: druif, framboos, braam, of kiwi.

Houd er wel rekening mee dat snelgroeiende klimplanten ook TE groot zullen worden en regelmatig bijsnoeien meestal nodig is.

Plant een haag voor je schuur

Heb je wat ruimte voor je schuur? Dan kan je ook een (smalle) haag planten. Zo ontneem je die schuur waar je je al jaren aan ergert eindelijk aan het zicht! Haagplanten die niet al te breed worden en hun blad behouden zijn het meest geschikt. Bijvoorbeeld Portugese laurier, laurierkers ‘Caucasica’ of ‘Elly’, vuurdoorn, smalle en niet woekerende bamboe (Fargesia), of klimplanten voor een smalle haag (op een gaashek of rek).

Bekleed de gevel

Een hele andere mogelijkheid is om te kiezen voor gevelbekleding. Je monteert dan speciale platen op de bestaande muur en pakt de constructie als het ware in. De constructie zelf wordt dus niet aangetast. Kies het gewenste materiaal, zoals hout, metaal of kunststof gevelbekleding. Hoewel de investering hoger ligt (vooral afhankelijk van het gekozen materiaal), verander je de hele aanblik en stijl van je schuur. Zo heb jij straks zelfs de mooiste schuur van de straat! Bijkomend voordeel is dat het lang mee gaat en erg onderhoudsvriendelijk is.

Schilder je schuur in een mooie kleur

Natuurlijk kan je er ook “gewoon” voor kiezen om je schuur in een heel andere kleur te schilderen. Afhankelijk van de ondergrond (en de weersomstandigheden) kunnen er meerdere schilderbeurten nodig zijn, maar zelfs een lichte laag verf kan al veel verschil maken. Meestal is wel een grondlaag nodig.

Heb je een stenen schuur? Gebruik dan speciale muurverf voor buiten. Een houten schuur schilder je met beits (geen transparante) of lak.

Met een mooie kleur veranderd jouw eerst nog saaie schuur in een chique wit, grijs of zwart tuinhuis, een mooie en rustige groene achtergrond, of zelfs in een exotisch ogend bijgebouw in een opvallende kleur als blauw of geel!

Wat heb jij gedaan om een saaie schuur op te knappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder