7 Dingen die vergeten worden bij een nieuwe tuin

Dingen die vergeten worden bij een nieuwe tuin

Als je net een nieuwe tuin hebt (of binnenkort gaat krijgen), is het heerlijk om alvast tuinplannen te maken. Belangrijke vragen bij een nieuw tuinontwerp zijn:

  • Hoe wil je de tuin gaan gebruiken?
  • Wat is de ligging en wat voor grond heb je?
  • Wat kan je behouden?
  • Waar wil je zitten en waar komen de borders?
  • Welke planten en tuinstijl vind je mooi?

Allemaal goede en belangrijke vragen. Gelukkig komen deze meestal wel naar voren bij het maken van nieuwe tuinplannen of een heel nieuw tuinontwerp. Maar er zijn ook zaken waar je misschien niet meteen aan denkt. Je zou heus niet de enige zijn, die pas achteraf bedenkt dat enkele dingen toch echt niet zo handig waren…

7 Dingen die je niet moet vergeten bij een nieuwe tuin

Logische looproutes

Je kunt de mooiste paadjes maken in de tuin, maar deze moeten toch vooral praktisch zijn. De hoofdroute moet voldoende breed zijn om makkelijk te kunnen gebruiken (ook als je grote en zware spullen in en uit het huis draagt). Fietsen moeten makkelijk uit de schuur kunnen en het is ook handig als je goed bij je ramen of houten delen in de pui kunt, voor schoonmaak en onderhoud. In praktijk worden mooie kronkelpaadjes vaak rechtdoor afgestoken, of ontstaat er een hoofdroute over het gras, als dit korter is. Wil je toch graag een mooie vorm in je paden, zorg er dan voor dat je min of meer gedwongen wordt om deze vorm ook echt te volgen. Op plekken in de tuin waar je minder vaak bij hoeft, kan je volstaan met smallere paadjes of zelfs enkele stapstenen.

Grondverbetering

Ben je verhuisd naar een huis met een oude tuin, die helemaal is uitgeput door grotere bomen, struiken en coniferen? Dan is het belangrijk om te zorgen voor voldoende voeding voor de grond, voordat je weer gaat planten. Bij nieuwbouwhuizen is het nog veel belangrijker om de grond te verbeteren. Vaak is er maar een minimale toplaag (of soms helemaal niet) met goede grond toegevoegd en is de grond helemaal dichtgeslagen door het zware materieel dat is gebruikt tijdens de bouw. Maak de grond goed los op de plekken van je borders en vervang slechte grond of zandgrond door goede tuinaarde, potgrond of compost. Dit voorkomt heel veel problemen voor je nieuwe planten.

Verlichting

Verlichting zorgt ervoor dat je ook ’s avonds de tuin nog kunt gebruiken. Daarbij geeft verlichting heel veel sfeer aan de tuin. Met een goed lichtplan accentueer je de mooie aspecten en verberg je minder mooie delen. Daarbij maak je de tuin ook in het donker nog functioneel. Ook is het mooi om vanuit het huis niet tegen een donker gat aan te kijken, maar een sfeervolle en mooi verlichte tuin te zien!

Er is veel mogelijk met verlichting in de tuin. Verlichting kan op elektriciteit (zowel 220V of 12V laagspanning), of op zonne-energie. Led lampen zijn erg populair in de tuin en energie zuinig. Denk aan een mooie Led wandlamp voor buiten, grondspots of een paaltje met verlichting. Het is ook erg mooi om een solitaire boom of struik uit te lichten met een spot. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos en verlichting mag zeker niet ontbreken.

Wateraansluiting

Het lijkt een klein detail, maar een buitenkraan is toch wel erg belangrijk. Het moet zo makkelijk mogelijk zijn om straks alle nieuwe planten te verzorgen. Zelfs al kies je voor planten die goed tegen droogte kunnen, ook dan hebben planten het eerste jaar toch veel water nodig om goed aan te slaan. De kans dat je de planten een goede start kunt geven wordt veel groter als je ze makkelijk water kunt geven! Kies voor een buitenkraan met vorstbeveiliging of zet de kraan altijd uit in de winter.

Voldoende opslagruimte

In een kleine tuin is de kans erg groot dat je (te) weinig opslagruimte hebt. Niet alleen heb je een plek nodig voor bijvoorbeeld de fietsen, maar een plek voor extra buitenstoelen, een bijzet (sta)tafel, parasol, etc. Een droge plek voor al je tuinkussens is natuurlijk ook erg fijn. Als je ook maar een beetje op ons lijkt, dan wil je het liefst ook nog wat ruimte voor al je potten en potjes, tuingereedschap, en stek en zaai benodigdheden. Naast een schuur(tje) kan een tuinkast of nette opbergbox uitkomst bieden. Ook meubels met opbergruimte zijn ideaal.

Uitzicht van binnen

Een mooie tuin is echt genieten! Maar heel vaak wordt vergeten dat je de tuin door het jaar heen toch ook best veel vanuit huis bekijkt. Zonde als je vanuit huis nu net tegen de achterkant van je loungebank of grote eettafel aan kijkt…

Toch wordt er vaak gekozen voor het terras direct bij het huis. Door een border tegen de gevel van het huis te realiseren en wat hogere planten te gebruiken, geniet je ook vanuit huis meer van de tuin. Ook wordt het uitzicht op tafels en stoelen of een bank verbloemd met mooie planten. Extra bijkomstigheid is dat dit ook gelijk meer diepte aan je tuin geeft, waardoor je tuin groter lijkt.

Denk ook altijd aan de zichtlijnen bij het maken van een nieuwe tuin. Een van de belangrijkste zichtlijnen is die vanuit het huis. Een vrije zichtlijn geeft een mooie blik op de tuin. Je tuin wordt echter spannender door een mooie omlijsting van deze zichtlijn. Wees dus niet bang om ook hogere planten of zelfs een boompje langs deze zichtlijn te plaatsen. Ook dit geeft extra diepte en maakt de tuin zoveel mooier!

Hou rekening met de seizoenen

Je kunt natuurlijk een tuin ontwerpen die het hele jaar hetzelfde is, maar echt spannend of interessant is dat niet. Maak juist gebruik van de verschillende seizoenen en kies voor planten met een mooie bloei in het voorjaar, vruchten en bessen in de (na)zomer, of een mooie herfstverkleuring. Zelfs in de winter hoeft je tuin niet saai te zijn: Er zijn verschillende winterbloeiers en struiken en bomen met opvallend gekleurde stammen en takken. Zo is er altijd wat (anders) te zien in je tuin en is deze nooit saai!

Wat ben jij (of zou je bijna) vergeten in jouw nieuwe tuinplannen?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Help bijen in de winter

Maak je kleine tuin of balkon winterklaar voor bijen – Tips van de Bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting geven we tips voor het bijvriendelijk maken van je kleine tuin of balkon.

Lees verder

Tips om langer te kunnen blijven genieten van je tuin

Rond je pensioen heb je vaak meer tijd om in de tuin te werken of in de tuin te ontspannen. Maar helaas lukt dat niet altijd, terwijl je dat misschien wel graag zou willen… Wij geven je graag onze tips voor een levensloopbestendige tuin.

Lees verder
Smalle border beplanten + beplantingsplan

Een smalle border beplanten (met voorbeeldplan)

Heb jij een een smalle border waar je je geen raad mee weet? Met deze beplantingstips en dit voorbeeldplan kan je gelijk aan de slag!

Lees verder