Tuinrenovatie: van Tuinplan tot realisatie

Tuinrenovatie

Wil jij wel eens wat anders met je tuin?

Past jouw tuin niet meer bij jouw gezinssituatie? Of zat er een tuin bij je nieuwe huis die helemaal niet naar jouw smaak is?

Tijd voor een tuinrenovatie!

De basis van de tuin, of tenminste een aantal bepalende elementen blijft dan behouden en daarnaast maak je aanpassingen (of laat je die maken), zodat de tuin alsnog naar jouw wens wordt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw terras of tuinpad, het vervangen of verhogen van je borders, of de keuze voor een hele andere tuinstijl.

Het is ook een goede manier om kosten te besparen, door bestaande elementen en al aanwezige materialen opnieuw te gebruiken.

Benut wat er al is

Bepaal welke elementen uit de oude tuin behouden kunnen blijven. Bijvoorbeeld een volwassen boom. Bedenk goed dat, als je een volwassen boom wilt verwijderen, het jaren duurt voordat je eenzelfde effect bereikt met een vervangende boom. Misschien is het niet de boom die jij zou kiezen, maar is het toch zinvol om deze te laten staan.

Ook het verwijderen en/ of vervangen van een bestaande schuur of minder mooie uitbouw kan veel kosten met zich meebrengen. Wellicht is dit ook onderdeel van je nieuwe tuinplan te maken, of kan je een minder fraaie muur aan het zicht onttrekken door enkele strategisch geplaatste (klim)planten.

Jouw ideale tuin

Bedenk hoe je de tuin wilt gaan gebruiken en stem dit af op de eisen en wensen die hieruit voortvloeien. Wil je een moderne tuin met strakke lijnen, of kies je liever voor een romantische tuin met ronde vormen, wil je zoveel mogelijk opbrengst voor een fruit- of moestuin, of is er een veilig kinderparadijs nodig?

Maak een lijst met al je tuinwensen en eisen en rangschik deze op basis van prioriteit.

Tuin leegmaken

Maak de tuin helemaal leeg (op de elementen na die je wilt behouden natuurlijk). Zo begin je echt opnieuw en zit je niet overal vast aan dezelfde materialen en vormen. Hierdoor wordt het echt jouw tuin!

Ruim alle resterende materialen en losse spullen op. Je kunt hiervoor een afvalcontainer bestellen, zodat je alles makkelijk kan afvoeren.

Materialen hergebruiken

Hergebruik aanwezige materialen. Maak een verhoogde border van stenen of tegels van een tuinpad of terras dat je gaat verwijderen, gebruik oude betontegels als een goede ondergrond op de plek van je nieuwe loungeset, of maak een insectenhotel van losse stenen, takken en andere materialen die overbleven.

Flink terugsnoeien

Snoei te grote planten flink terug (liefst in het voorjaar, voor de beste overlevingskansen). Door goed te snoeien, krijgen de aanwezige planten weer een mooie vorm en kunnen ze weer jaren mee. Al aangeslagen planten zijn veel veerkrachtiger en zullen de tuin weer sneller het gevoel geven van een al ontwikkelde tuin.

Afhankelijk van het aantal planten dat te wild en te groot is gegroeid, kan er aardig wat snoeiafval ontstaan. Met een groenafval container kan je al dit snoeiafval makkelijk kwijt.

Tuinrenovatie - snoeien (flink terugsnoeien en verjongen)

Onderschat het grondwerk niet!

Heb je een nieuwbouwtuin, of is de bestaande tuin helemaal uitgeput? Dan is het verstandig om een deel van de grond af te graven en te vervangen door goede tuingrond. Onderschat het belang van het grondwerk niet. Je hebt maar een keer de kans om dit grondig aan te pakken. Alle planten zullen nog jarenlang profiteren van goede grondverbetering.

Planten verplaatsen

Plaats te verplaatsen planten of planten die je mogelijk nog wilt behouden in potten en bakken en zet ze ergens in een hoek of border die je voorlopig nog niet hoeft te gebruiken. Indien mogelijk plaats je de planten uit de zon en vergeet niet ze regelmatig water te geven, omdat ze in potten veel sneller zullen uitdrogen.

Het tuinplan

Werk een goed plan uit en hou je hier ook aan. In veel situaties werkt een eenvoudig en overzichtelijk tuinplan het beste. Rechte lijnen en hoeken zijn het makkelijkst te realiseren. Met de beplanting kan je (indien gewenst) de strakke lijnen nog verbloemen. Teken het hele tuinplan op schaal op papier en gebruik dit als leidraad.

Werk van groot naar klein

Begin met het realiseren van de grootste aanpassingen, zoals een terras, paden, constructies, stroom, water en verlichting.

Start bij het beplanten eerst met een boom, meerstammige bomen, of grote struiken. Vervolgens voeg je ook middelgrote of kleinere struiken toe en de vaste planten en siergrassen. Eindig met bodembedekkers, opvulplanten en eventueel nog bloembollen.

Is jouw tuin ook toe aan een grondige tuinrenovatie?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Mooie struiken met herfstkleuren

De mooiste struiken met spectaculaire herfstkleuren (anders dan Japanse esdoorn)

In de herfst geniet je van de allermooiste bladkleuren van bomen en struiken. Veel soorten worden erg groot. Maar wist je dat er ook kleinere bomen en struiken zijn met spectaculaire kleuren in het najaar?

Lees verder

Creëer meer leefruimte met een overkapping in een kleine tuin

Een overkapping in een kleine tuin plaatsen is een slimme manier om meer uit je buitenruimte te halen. Wil je ook een overkapping in een kleine tuin?

Lees verder
Stinzenplanten en verwilderingsbollen in een kleine tuin

De kracht (en pracht) van stinzenplanten in een kleine tuin

Stinzenplanten ken je misschien wel van oude landgoederen, buitenplaatsen en grote boerderijen. Toch zijn stinzenplanten ook heel goed toe te passen in de kleine tuin. Misschien helpt het om de term verwilderingsbollen te gebruiken, zodat je meteen een goed beeld hebt van de kracht van deze planten.

Lees verder