10 Mooie tuinplanten voor Moederdag

Meestal geven we voor moederdag een mooie bos bloemen, lekkere chocolade, of heerlijk geurende parfum… Maar wil je dit jaar eens iets geven dat langer mee gaat? Kies dan niet voor snijbloemen, maar juist voor tuinplanten!

Geef je moeder, vrouw of vriendin een tuinplant cadeau voor moederdag!

Hier zal ze nog jaren plezier van hebben. En als ze op kijkt tegen het aanplanten, dan kan je dat ook gelijk aanbieden…

Dit zijn onze favoriete planten voor moederdag

Roos

Rozen zijn ideaal om te geven als snijbloem, maar ook prachtig voor in de tuin! Rozen bloeien rijk en zijn heel sterk. Veel rozen geuren heerlijk. Als de roos niet is voorgetrokken in de kas, dan zal je nog wel een maandje moeten wachten op de bloei, maar dat is het wachten waard! Rozen houden van een plek in de zon.

Roos - Rosa Gertrude Jeckyll

Hortensia

Hortensia’s (Hydrangea) hebben grote opvallende bloemen en bloeien heel lang. Geef boerenhortensia’s (Hydrangea macrophylla) wel een plek in de schaduw of halfschaduw, anders verkleuren ze al snel. Ook krijgen ze graag veel water. Er zijn maar weinig planten die zo’n mooie en lange bloei hebben als hortensia’s. Er zijn ook hortensia’s die beter tegen de zon kunnen, zoals pluimhortensia’s (Hydrangea paniculata).

Hortensia - Hydrangea macrophylla

Lavendel

Lavendel (Lavandula) is een fantastische plant om te geven. De heerlijke geur van het blad en de mooie blauwe tot blauwpaarse bloei staat mooi in elke tuin. Geef lavendel wel een zonnige plek en goed doorlatende grond. Lavendel Hidcote is een klassieke soort, met diepblauwe bloemen en een lage groeiwijze. Koop het liefst een al wat grotere plant, voor maximale impact.

Lavendel - Lavandula angustifolia Alba

Dwergsering

Seringen (Syringa vulgaris) zijn prachtige struiken met opvallende bloemen in het voorjaar. De bloemen geuren heerlijk. Toch kan een sering best een grote struik, of zelfs een kleine boom worden. Een dwerg sering is geschikter voor een (zonnige) kleine tuin. De bloemen zijn wat kleiner, maar ze bloeien wel heel rijk en ze hebben ook de heerlijke geur. Rond moederdag staan ze in bloei.

Dwergsering - Syringa meyeri

Dwergrododendron

Rhododendron is een prachtige bloeiende struik, die ook in de winter nog groen blijft. Helaas worden de meeste soorten na verloop van tijd wel groot voor een kleine tuin. Gelukkig zijn er inmiddels ook veel soorten dwerg Rhododendron. Ook dwergrododendrons staan nu volop in bloei. De beste plek is halfschaduw.

Dwergrhododendron - Percy Wiseman

Amerikaanse sering

Amerikaanse sering (Ceanothus) is een mooie groenblijvende struik, met rijke bloei. De mooie blauwe bloemen kunnen de hele plant bedekken en geuren heerlijk. Ceanothus wordt altijd drukbezocht door bijen. Ze houden van goed doorlatende grond en een warme en beschutte plek, vol in de zon.

Ceanothus - Amerikaanse sering

Winterharde bellenplant

Veel Fuchsia’s zijn niet winterhard, maar Fuchsia magellanica is dat wel. Deze prachitge en rijkbloeiende bellenplant bloeit met hangende rode bloemen. In de winter sterf de plant bovengronds af en in het voorjaar loopt deze weer uit vanuit de wortel. De bloei is heel erg lang!

Winteharde Fuchsia (bellenplant)

Afrikaanse lelie

Wil je wat bijzonders geven? Denk dan eens aan de Afrikaanse lelie (Agapanthus). De bloei is heel bijzonder met schermen van blauwe (of witte) bloemen op lange, maar stevige stelen. Na de bloei geven de zaden nog lang sierwaarde. Kies wel voor bladverliezende soorten, want deze zijn in ons klimaat beter winterhard. Ook kies je beter voor een al wat groter exemplaar, want het kan een aantal jaren duren voordat ze in bloei komen. Zorg voor goed doorlatende grond en een zonnige plek in de tuin. Agapanthus zal nog niet bloeien op moederdag, maar je hebt wel iets om naar uit te kijken!

Agapanthus - Afrikaanse lelie

Toscaanse jasmijn

Er zijn maar weinig planten met zo’n sterke maar heerlijke geur als Toscaanse jasmijn of stersjasmijn (Trachelospermum jasminoides). Vooral als je meerdere exemplaren bij elkaar in de buurt hebt staan, ruikt de hele tuin naar de heerlijk geurende bloemen. Vooral de witte (en meest aangeplante) variant geur sterk. Bijkomend voordeel is dat het een groenblijvende klimplant is. Hou er wel rekening mee dat ze niet helemaal winterhard zijn. De bloei komt meestal net na moederdag.

Trachelospermum jasminoides - Toscaanse jasmijn of sterjasmijn

Tuingeranium

Zijn er nog plekken in de tuin van je moeder, vrouw of vriendin die niet bedekt zijn? Denk dan aan een van de vele tuingeraniums. Dit zijn hele goede bodembedekkers met sierlijk blad. Er zijn groenblijvende soorten en Geraniums die heel lang bloeien (bijvoorbeeld de populaire Geranium Rozanne). Groenblijvende geraniums zoals Geranium macrorrhizum, bloeien al vroeg in het seizoen.

Geranium - Tuingeranium

Geef jij dit jaar ook tuinplanten voor moederdag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder