Een Tuinkamer of Overkapping inrichten

Tuinkamer of overkapping inrichten

Een overkapping in de tuin is ontzettend populair. Ook in kleine tuinen wordt steeds vaker een overkapping of tuinkamer geplaatst. Met een overkapping (ook wel veranda genoemd), plaats je als het ware een dak over een deel van je tuin, meestal zonder (zij)wanden. Je krijgt dus een ruimte met een open verbinding naar buiten. Als er ook zijwanden en een voorwand worden geplaatst, noem je het een tuinkamer.

Omdat een overkapping of tuinkamer een groot element is in een kleine tuin, is het belangrijk om goed na te denken over de inrichting. Zo kan je dit goed laten aansluiten op de tuin en wordt de overkapping echt onderdeel van de tuin.

Wat voor dak?

Voorheen werd er meestal gekozen voor een dicht (houten) dak, al dan niet met sfeervolle en robuuste balken. Eventueel nog met een lichtkoepel of lichtstraat. Hoewel deze vorm nog steeds veel gekozen wordt, zie je ook steeds vaker overkappingen met een glazen dak. Zo behoud je de natuurlijke lichtinval. Let wel op, want op de meest zonnige plek in de tuin, kan het erg heet worden. Gelukkig zijn ook hiervoor goede en mooie oplossingen.

Open of dicht?

Kies je voor een open overkapping met palen, zodat je het buitengevoel meer houdt? Of kies je liever voor een echte tuinkamer met zijwanden en een voorwand, zodat je heerlijk beschut van je tuin kunt genieten? Veelgebruikte materialen zijn hout (bijvoorbeeld voor de palen of balken en het dak), maar ook wanden van aluminium met glas zijn mogelijk.

Overkapping in de tuin

Welke vloer?

Je kunt kiezen voor een mooie of speciale vloer die je alleen gebruikt voor de tuinkamer, of je laat de vloer juist doorlopen. Bij een aparte vloer heb je vooral in een tuinkamer nog wat meer keus, omdat de vloer minder blootgesteld wordt aan weersinvloeden en vuil. Naast tegels, kan je dan ook denken aan een mooie gietvloer of een pvc vloer. In een kleine tuin kan het echter meer rust geven om de vloer door te laten lopen. Bijvoorbeeld met mooie grote terrastegels. Zo krijg je een passend geheel, dat aansluit op je tuin en hier meteen onderdeel van is. Je zou ook nog de vloer van binnen naar buiten door kunnen laten lopen. Zorg er dan wel voor dat je vloer geschikt is voor buiten, of kies een buitentegel die er erg op lijkt.

Zonwering

Vooral met een glazen dak en/ of glazen wanden, kan er nogal eens te veel of te fel licht zijn in je tuinkamer. Of de ruimte wordt te heet in de zon. Goede zonwering is dan ook aan te raden. Vaak kan je bij de leverancier van de overkapping of tuinkamer terecht voor passende zonwering. Er is onderdakzonwering (geplaatst aan de binnenkant, net onder het dak) en bovendakzonwering (aan de buitenkant, net boven het dak). Voor de wanden kan je denken aan speciale screens, lichte gordijnen, of overhangende dakzonwering.

Verlichting

Een overkapping of tuinkamer is bij uitstek geschikt om ook ’s avonds in de tuin te zitten. Je hebt dan natuurlijk wel goede verlichting nodig. Dit kan je meenemen in het bestaande verlichtingsplan voor je tuin of huis (bijvoorbeeld door spots aan de wand of tegen het dak te plaatsen), of hiervoor speciale verlichting aansluiten. Led verlichting is hiervoor heel geschikt.

Planten in je tuinkamer of overkapping

Wat ons betreft mogen planten niet ontbreken: het is tenslotte ook een TUINkamer!

Toch is het best lastig om hiervoor geschikte planten te vinden. In een overkapping met (dicht) houten dak, is het al snel vrij donker en kunnen eigenlijk alleen robuuste schaduwplanten en bladplanten overleven. Denk aan klimop (Hedera), leliegras (Liriope), varens en vingerplant (Fatsia). Maar ook aan Begonia, Fuchsia, hartlelie (Hosta) en zegge (Carex).

In een lichte tuinkamer met transparant dak, kan je juist beter kiezen voor hele sterke zon-liefhebbers, vetplanten of kamerplanten voor volle zon. Denk aan banaan (Musa), Indisch bloemriet (Canna), olifantsoor (Colocasia), oleander en siergember (Hedychium). Geschikte kamerplanten zijn Areca, cactus, Ficus, Sansevieria, Strelitzia, Yucca en Zamioculcas.

Hoe ga jij jouw tuinkamer of overkapping inrichten?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Groen in een kleine tuin: zo doe je het makkelijk!

Een kleine tuin hoeft niet te betekenen dat er geen ruimte is voor groen in de tuin!

Lees verder
Welke groenblijvende klimplanten voor schaduw?

Welke groenblijvende klimplanten zijn geschikt voor schaduw?

Er zijn zelfs klimplanten die groen blijven in de winter EN geschikt zijn voor schaduw. Bekijk ons overzicht met groenblijvende klimplanten voor schaduw (en leibomen voor schaduw)

Lees verder
Boekreview Schitteren in de schaduw: De beste planten voor donkere plekken

Boekreview: Schitteren in de schaduw

Ben je op zoek naar goede en mooie planten voor in de schaduw? Dit boek geeft een mooi overzicht met schaduwplanten, beschreven op basis van de kennis en ervaring van Cor van Gelderen (Plantentuin Esveld).

Lees verder