Decoratie in de kleine tuin

Wil je, naast mooie planten in de borders, je tuin ook opfleuren met leuke decoratie? Ook in een kleine tuin is altijd wel plek voor leuke decoratie. Zelfs grotere objecten misstaan vaak niet in de kleine tuin.

Decoratie is heel persoonlijk. Waar de één kiest voor antieke objecten of authentieke materialen, kiest de ander voor industriële elementen, of juist voor natuurlijke en robuuste materialen als hout en steen.

Kies bij voorkeur tuindecoratie die past bij jouw tuinstijl, of aansluit bij de gebruikte materialen in je tuin. Natuurlijk kan je ook heel bewust kiezen voor een mooi contrast!

Decoratie voor in de tuin is ook leuk om te verzamelen, of om cadeau te geven. Bijvoorbeeld als origineel verjaardagscadeau, of voor een housewarming en zelfs leuk als praktische relatiegeschenken. Wel belangrijk dat je weet wat de smaak is van de ontvanger natuurlijk…

Muurdecoratie

Heb jij een tuin met kale schuttingen of saaie muren? Dan is muurdecoratie een mooie oplossing. Er is decoratie voor aan de muur in veel soorten, materialen en maten. Toch neemt deze tuindecoratie meestal relatief weinig ruimte in. Ideaal voor de (hele) kleine tuin! Denk aan tuinposters of buitenschilderijen, spiegels, sierluiken, planken en kastjes, sierlijke wandlampen, en muurdecoratie van bijzondere materialen. Zelfs een muurschildering is mogelijk!

muurdecoratie in de tuin

Tuinbeelden

In grote tuinen zie je veel vaker mooie Tuinbeelden. Toch is een tuinbeeld ook zeker de moeite waard in een kleine tuin. Je kunt echt een statement maken met een mooi en passend beeld, zonder dat je een fortuin kwijt bent aan een tuinbeeld van formaat. Boeddha’s zijn nog altijd erg populair, evenals beelden van dieren en mensen.

Een tuinbeeld achterin een border kan een mooie toevoeging zijn tussen je favoriete planten. Of plaats een beeld aan de rand van het terras, of aan het eind van een zichtlijn (bijvoorbeeld een pad). De klassieker blijft toch een Boeddha naast een waterelement.

tuindecoratie: tuinbeelden

Waterelementen

Water in de tuin zorgt voor rust en kalmte (of juist voor spanning en beleving). Voor veel kleine tuinen is een vijver al snel te groot, maar er zijn meer mogelijkheden om water in je tuin te realiseren. Voor een waterschaal is altijd plek. Dieren komen er graag drinken en vogels zie je al snel lekker badderen in een waterschaal. Heb je wat meer ruimte, dan kan je ook denken aan een mini-vijver. Ben je op zoek naar het rustgevende geluid van zachtjes kabbelend of stromend water? Dan is een waterelement ideaal. Bijvoorbeeld een klein fonteintje, of element met mini waterval.

Let wel op dat het water niet te diep valt of te hard stroomt, anders wordt het al snel iets meer dan een rustgevend geluid…

waterelement in de tuin

Potten, bakken, manden, teilen, kuipen…

Zelfs oude gootstenen worden gebruikt als decoratie en plantenbak in de tuin. Het voordeel van potten en bakken, etc. is dat ze niet alleen sierwaarde bieden van zichzelf, maar dat je ze ook kan (en eigenlijk gewoon altijd zou moeten…) vol planten met jouw favoriete tuinplanten! De mogelijkheden zijn eindeloos. Denk aan terracotta potten, roestvrijstalen bakken, zinken teilen, emmers of gieters, rieten manden, plastic kuipen, potten van steen, of gevlochten hangmanden…

Let op dat je rekening houdt met de standplaats in je tuin en kies voor de juiste grond voor de planten die je in de pot of bak wilt gaan planten.

bijzonder potten en bakken in de tuin

Diervriendelijke tuindecoratie

Nestkastjes, bijenhotels, insectenhotels, vlinderkasten, egelhuizen… Niet alleen staan ze fantastisch in de tuin, maar je helpt er ook nog eens veel dieren, vogels en insecten mee! Wie wil er nu niet meer dieren in zijn of haar tuin?

diervriendelijke tuindecoratie

Tips voor decoratie in een kleine tuin

  • Kies liever voor één of enkele grote(re) objecten, elementen, potten of bakken, dan vele kleine. Dit geeft meer rust in de tuin.
  • Plaats verschillende tuindecoratie items bij elkaar en creëer aangewezen plekken voor decoratie of kunstobjecten. Dit zorgt voor een minder rommelige uitstraling.
  • Beperk het aantal verschillende materialen dat je gebruikt in de tuin. Een contrast is prima, maar streef wel naar een samenhangend geheel.
  • Durf te kiezen voor een echte blikvanger: tuindecoratie of een kunstobject met impact. Een groot tuinbeeld aan het einde van een zichtlijn kan absoluut een meerwaarde zijn voor je kleine tuin.

Wat voor tuindecoratie heb jij in de tuin?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder