Een tuinhuis is onmisbaar; ook in een kleine tuin! Het is een plek voor de fietsen, maaimachine, het tuingereedschap, tuinmeubels, speelgoed… allemaal goed en droog opgeborgen, maar vooral lekker uit het zicht! Zonder tuinhuis wordt het al snel een hele rommelige tuin.
Wat voor tuinhuizen zijn er?
Tuinhuisjes zijn er in vele soorten en maten. Van strak en modern, tot romantisch en cottage stijl huisjes. Toch heeft het woord “tuinhuis” misschien wat meer uitleg nodig, aangezien sommigen een schuur als tuinhuis rekenen, anderen een blokhut en weer anderen een complete woon- of werkruimte in de tuin.
Een tuinhuis is een relatief klein bouwwerk in de tuin (vaak van hout), vooral bedoeld voor opslag of als hobbyruimte.
In vergelijking is een tuinhuisje kleiner dan een blokhut en vervolgens dan een schuur of garage. Heb je een hele kleine tuin, dan kan je natuurlijk ook nog een (flinke) stap kleiner: de tuinkast.
Tuinhuizen worden meestal gemaakt van hout. Vaak koop je ze als bouwpakket en kan je ze relatief eenvoudig en snel in elkaar (laten) zetten. Er zijn tuinhuizen met een plat dak en stevige balken en planken met een robuuste uitstraling (grotere modellen worden vaak blokhut genoemd) en nette schuurtjes met kleinere planken en dunnere balken met een puntdak en raampjes, alsof het een mini huisje is.
Je ziet tegenwoordig vaak dat tuinhuizen worden gecombineerd met een tuin overkapping. Zo heb je al snel een sfeervolle plek, waar je heerlijk beschut kunt zitten, ook als het minder mooi weer is.
Waar moet je op letten bij een Tuinhuis?
Hoe groot moet het tuinhuis minimaal zijn?
Hoewel de afmeting natuurlijk afhangt van het gebruik, je wensen en je tuin, kan je er vanuit gaan dat je toch al snel een tuinhuis nodig hebt van 300x200cm. Je kunt er dan prima een grasmaaier en kruiwagen in kwijt, evenals extra stoelen en wat opbergruimte. Ook één fiets lukt misschien nog net.
Is het de bedoeling om meerdere fietsen in het tuinhuis te stallen, of heb je extra opbergruimte nodig? Ga dan uit van minimaal 350x250cm. Hou er rekening mee dat er voldoende vrije ruimte nodig is voor het makkelijk in- en uitrijden. Zowel in het tuinhuis als rondom de deur.
Moeten er ook nog grotere tuinmeubels in, of wil je de ruimte graag gebruiken als hobbyruimte of werkplek? Denk dan liever aan 400x300cm. Daar moet je dan natuurlijk maar net voldoende plek voor hebben in je kleine tuin…
Heb je een vergunning nodig voor een tuinhuis?
In een tuin van minder dan 100m2 mag je tot maximaal 50% van het oppervlak bebouwen. Let op, dit geldt voor alle bebouwing, dus tel hierbij ook een eventuele uitbouw, tuinkamer of overkapping mee.
De maximale hoogte is 3 meter, als het om een vrijstaand bouwwerk gaat. Als je tuinhuis binnen 4 meter van de woning staat, mag de hoogte maximaal 30cm boven de hoogte van de eerste verdieping zijn.
Is elektriciteit gewenst?
Wil je verlichting in het tuinhuis, of misschien één of meerdere stopcontacten? Dan heb je een elektra aansluiting nodig. Hou er rekening mee dat er voor het plaatsen een stroomkabel wordt getrokken naar de plek van het tuinhuis. Deze moet op minimaal zo’n 60cm diepte en kan je het beste laten leggen of in elk geval aansluiten door een elektricien. Eventueel kan je ook kiezen voor een verlichtingssysteem op laagspanning (12V).
Zorg voor een goede fundering
Je kunt een laag beton storten voor een permanent tuinhuis, of een (semi) tijdelijk tuinhuis plaatsen op bestaande bestrating of dikke betontegels. In dit laatste geval kan je het tuinhuis beter wel goed verankeren.
Vergeet de afwatering niet!
Een tuinhuis vangt best wat water op. Afhankelijk van je keuze voor een plat dak of schuin dak, kies je voor een afvoer of dakgoot die het water snel genoeg kan afvoeren uit je tuin. In het ideale geval plaats je er nog een grote regenton tussen, zodat je dit water nog kunt gebruiken in de tuin.
Moet je het hout wel of niet behandelen?
Afhankelijk van het gekozen materiaal, is het vervolgens nodig om het hout te beschermen tegen de weersinvloeden. Zachthout zoals vuren, kan je het beste beitsen of schilderen, zodat het veel langer meegaat. Douglashout of Larikshout hoef je niet per se te behandelen. Toch verlengt dit de levensduur aanzienlijk. Hardhout hoef je niet te behandelen. Kunststof vereist natuurlijk helemaal geen behandeling, al gaat het wel langer mee als je dit met enige regelmaat goed schoonmaakt.