Tips voor een moderne tuin

tips voor een Moderne tuin

De moderne tuin is erg populair: Een tuin met strakke lijnen, hoogwaardige materialen, grote tegels en minimale beplanting. Het uitgangspunt van deze tuinen is functionaliteit en weinig onderhoud. Hoewel wij houden van groene tuinen, kan ook een moderne tuin zeker de moeite waard zijn!

Minimale beplanting

Beplanting heeft een ondergeschikte rol in de moderne tuin. Het aantal planten en soorten is meestal vrij beperkt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van plantvakken met slechts een of twee soorten planten. Vooral groenblijvende planten, bomen en haagplanten hebben de voorkeur. Om aan te sluiten op de strakke lijnen en vormgeving, worden deze planten graag keurig in vorm gesnoeid. Denk aan kaarsrechte hagen, perfect gesnoeide bolvormen of blokken en fraaie maar strakke wolkformaties.

Wil je toch wat meer kleur in de tuin, dan kan je overigens prima enkele bloeiende vaste planten of siergrassen toevoegen aan de borders. Dit geeft net wat meer variatie en kleur, evenals beleving van de verschillende seizoenen.

Strakke lijnen en randen

Een van de belangrijkste aspecten van een moderne tuin, is het strakke tuinontwerp en het strakke lijnenspel. Dit kan je nog eens extra benadrukken met lange rechte paden en zichtlijnen en rechte of hoekige hagen en borders. Een pad of border kan je vervolgens nog eens mooi accentueren met stalen borderranden. Erg populair hiervoor is Cortenstaal. Dit geeft na verloop van tijd de kenmerkende roestbruine verkleuring. Een borderrand van verzinkt staal behoudt juist de mooie metaalkleur.

Hoogwaardige materialen en grote tegels

Moderne tuinen bestaan voor een groot deel uit verharding of bestrating. Hierbij wordt gekozen voor hoogwaardige en robuuste materialen, zoals beton, staal en (hard)hout. Deze materialen kunnen verwerkt worden in constructies zoals een schuur, tuinhuis, overkapping, vaste meubels of pergola. Een luxe uitstraling is vaak het streven. Ook grote tegels mogen niet ontbreken in dit tuintype. Grote tegels combineren overigens prachtig met grind of een enkel pad van gebakken klinkers.

Kleurgebruik in moderne tuin

Het kleurgebruik in een moderne tuin is veel minder uitgesproken. De kleuren wit, grijs en zwart vormen de boventoon in deze tuin. Ook de kleur van onbewerkt beton en/ of hout is vaak aanwezig. Deze ingetogen kleuren worden vergezeld van (blijvend) groen. Het is van belang dat de gekozen planten mooi groen blijven in de winter en zo door het hele jaar heen voor structuur en groen zorgen.

Afhankelijk van de tuin eigenaren wordt soms nog wat extra kleur toegepast door middel van bloeiende vaste planten en struiken. Toch wordt ook hier vaak gekozen voor wit bloeiende planten.

Verlichting

Ook verlichting mag niet ontbreken in de tuin. Niet alleen vergroot dit de functionaliteit, maar het is ook de perfecte manier om de strakke lijnen, (snoei)vormen en zichtlijnen extra te benadrukken. Werk bijvoorbeeld met grondspots in of langs het pad, downlighters, muurlampen en tuinspots.

Heb jij (of wil jij) ook graag een moderne tuin?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder