Tips voor een moderne tuin

tips voor een Moderne tuin

De moderne tuin is erg populair: Een tuin met strakke lijnen, hoogwaardige materialen, grote tegels en minimale beplanting. Het uitgangspunt van deze tuinen is functionaliteit en weinig onderhoud. Hoewel wij houden van groene tuinen, kan ook een moderne tuin zeker de moeite waard zijn!

Minimale beplanting

Beplanting heeft een ondergeschikte rol in de moderne tuin. Het aantal planten en soorten is meestal vrij beperkt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van plantvakken met slechts een of twee soorten planten. Vooral groenblijvende planten, bomen en haagplanten hebben de voorkeur. Om aan te sluiten op de strakke lijnen en vormgeving, worden deze planten graag keurig in vorm gesnoeid. Denk aan kaarsrechte hagen, perfect gesnoeide bolvormen of blokken en fraaie maar strakke wolkformaties.

Wil je toch wat meer kleur in de tuin, dan kan je overigens prima enkele bloeiende vaste planten of siergrassen toevoegen aan de borders. Dit geeft net wat meer variatie en kleur, evenals beleving van de verschillende seizoenen.

Strakke lijnen en randen

Een van de belangrijkste aspecten van een moderne tuin, is het strakke tuinontwerp en het strakke lijnenspel. Dit kan je nog eens extra benadrukken met lange rechte paden en zichtlijnen en rechte of hoekige hagen en borders. Een pad of border kan je vervolgens nog eens mooi accentueren met stalen borderranden. Erg populair hiervoor is Cortenstaal. Dit geeft na verloop van tijd de kenmerkende roestbruine verkleuring. Een borderrand van verzinkt staal behoudt juist de mooie metaalkleur.

Hoogwaardige materialen en grote tegels

Moderne tuinen bestaan voor een groot deel uit verharding of bestrating. Hierbij wordt gekozen voor hoogwaardige en robuuste materialen, zoals beton, staal en (hard)hout. Deze materialen kunnen verwerkt worden in constructies zoals een schuur, tuinhuis, overkapping, vaste meubels of pergola. Een luxe uitstraling is vaak het streven. Ook grote tegels mogen niet ontbreken in dit tuintype. Grote tegels combineren overigens prachtig met grind of een enkel pad van gebakken klinkers.

Kleurgebruik in moderne tuin

Het kleurgebruik in een moderne tuin is veel minder uitgesproken. De kleuren wit, grijs en zwart vormen de boventoon in deze tuin. Ook de kleur van onbewerkt beton en/ of hout is vaak aanwezig. Deze ingetogen kleuren worden vergezeld van (blijvend) groen. Het is van belang dat de gekozen planten mooi groen blijven in de winter en zo door het hele jaar heen voor structuur en groen zorgen.

Afhankelijk van de tuin eigenaren wordt soms nog wat extra kleur toegepast door middel van bloeiende vaste planten en struiken. Toch wordt ook hier vaak gekozen voor wit bloeiende planten.

Verlichting

Ook verlichting mag niet ontbreken in de tuin. Niet alleen vergroot dit de functionaliteit, maar het is ook de perfecte manier om de strakke lijnen, (snoei)vormen en zichtlijnen extra te benadrukken. Werk bijvoorbeeld met grondspots in of langs het pad, downlighters, muurlampen en tuinspots.

Heb jij (of wil jij) ook graag een moderne tuin?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder