Tips voor een Buitenstopcontact in de tuin

Buitenstopcontact in de tuin of stroom met een kabelhaspel?

Wil jij ook graag stroom in de tuin? Met een buitenstopcontact heb je heel veel mogelijkheden. Denk aan een stopcontact voor de elektrische grasmaaier, het gebruik van een hogedrukreiniger, buiten elektrisch koken, het aansluiten van een vijverpomp of zwembadpomp, of het aansluiten van de kerstverlichting… of natuurlijk om lekker buiten te werken met je laptop op stroom.

Maar waar moet je op letten met het plaatsen van een buitenstopcontact?

10 Tips voor een Buitenstopcontact in de tuin

Zelf elektra plaatsen of laten aansluiten?

Schakelmateriaal en elektrische aansluitingen zijn tegenwoordig relatief makkelijk te plaatsen. Heb je hier echter nog geen ervaring mee, of twijfel je over het aansluiten? Schakel dan altijd een elektricien of installateur in.

Aparte groep

Realiseer bij voorkeur een aparte groep. Gebruik bijvoorbeeld een al aanwezige groep die nog niet wordt gebruikt, laat een groep bijplaatsen, of kies voor een bestaande groep die nog maar weinig wordt belast.

Spanningsloos werken

Ga je aan de slag met elektra? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Schakel altijd de stroom uit, zodat je nooit onder spanning werkt!

Degelijk en sterk materiaal

Kies altijd voor voldoende degelijk en sterk materiaal. Bijvoorbeeld via de webshop van Schneider Electric nlshop.se.com

Hou er rekening mee dat een stopcontact buiten al snel meer wordt belast en de kans op stoten vaak groter is. Ook moet het materiaal goed kunnen tegen alle weersomstandigheden: van regen, vocht en kou, tot volle zon, droogte en hitte. Gebruik buiten altijd roestvrij materiaal.

Waterdichte kabeldoos

Gebruik een waterdichte kabeldoos (minimaal IP44) om stroom van binnen uit het huis naar buiten te halen. Vanaf daar bouw je de elektra verder uit.

De juiste kabel

Bovengronds gebruik je installatiekabel (XMvK kabel) en onder de grond een speciale grondkabel (YMvk-as kabel), met een metalen mantel voor extra bescherming. Een grondkabel plaats je op minimaal 60cm diepte voor de veiligheid, zodat je deze niet makkelijk raakt bij tuinwerkzaamheden.

Leg de situatie goed vast

Ga je werken met grondkabels? Zorg er dan voor dat je exact weet waar en hoe deze liggen. Fotografeer de situatie, voordat je de grond terugplaatst, of maak een tekening op schaal. Leg de situatie altijd goed vast. Zo voorkom je dat je een keer te diep graaft op de verkeerde plek, of weet je waar de stroomkabel ligt, mocht je er ooit nog eens bij moeten.

Hoogte van stopcontact

Plaats een buitenstopcontact altijd op een hoogte van minimaal 30cm. Dit voorkomt problemen met opspattend water en vocht.

Kies waterdicht materiaal

Kies buitenstopcontacten en schakelmateriaal met een waarde van minimaal IP44, of beter nog IP55. Dit is de mate waarin het materiaal dicht is tegen stof en water. IP44 betekent spatwaterdicht en vanaf deze waarde is het materiaal geschikt voor buiten. IP55 is spuitwaterdicht of sproeiwaterdicht en is nog een klasse hoger in waterdichtheid. Koop voor buitengebruik altijd materiaal met een IP waarde van tenminste IP44.

buitenstopcontact in overkapping

Ook waterdicht in schuur en overkapping

Hou er rekening mee dat in onverwarmde en soms vochtige ruimtes zoals een schuur, tuinhuis, overkapping of garage ook het beste gebruik gemaakt kan worden van waterdicht materiaal en dus een geschikt buitenstopcontact.

Ga jij ook een stopcontact in de tuin realiseren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder