Wil jij ook graag stroom in de tuin? Met een buitenstopcontact heb je heel veel mogelijkheden. Denk aan een stopcontact voor de elektrische grasmaaier, het gebruik van een hogedrukreiniger, buiten elektrisch koken, het aansluiten van een vijverpomp of zwembadpomp, of het aansluiten van de kerstverlichting… of natuurlijk om lekker buiten te werken met je laptop op stroom.
Maar waar moet je op letten met het plaatsen van een buitenstopcontact?
10 Tips voor een Buitenstopcontact in de tuin
Zelf elektra plaatsen of laten aansluiten?
Schakelmateriaal en elektrische aansluitingen zijn tegenwoordig relatief makkelijk te plaatsen. Heb je hier echter nog geen ervaring mee, of twijfel je over het aansluiten? Schakel dan altijd een elektricien of installateur in.
Aparte groep
Realiseer bij voorkeur een aparte groep. Gebruik bijvoorbeeld een al aanwezige groep die nog niet wordt gebruikt, laat een groep bijplaatsen, of kies voor een bestaande groep die nog maar weinig wordt belast.
Spanningsloos werken
Ga je aan de slag met elektra? We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: Schakel altijd de stroom uit, zodat je nooit onder spanning werkt!
Degelijk en sterk materiaal
Kies altijd voor voldoende degelijk en sterk materiaal. Bijvoorbeeld via de webshop van Schneider Electric nlshop.se.com
Hou er rekening mee dat een stopcontact buiten al snel meer wordt belast en de kans op stoten vaak groter is. Ook moet het materiaal goed kunnen tegen alle weersomstandigheden: van regen, vocht en kou, tot volle zon, droogte en hitte. Gebruik buiten altijd roestvrij materiaal.
Waterdichte kabeldoos
Gebruik een waterdichte kabeldoos (minimaal IP44) om stroom van binnen uit het huis naar buiten te halen. Vanaf daar bouw je de elektra verder uit.
De juiste kabel
Bovengronds gebruik je installatiekabel (XMvK kabel) en onder de grond een speciale grondkabel (YMvk-as kabel), met een metalen mantel voor extra bescherming. Een grondkabel plaats je op minimaal 60cm diepte voor de veiligheid, zodat je deze niet makkelijk raakt bij tuinwerkzaamheden.
Leg de situatie goed vast
Ga je werken met grondkabels? Zorg er dan voor dat je exact weet waar en hoe deze liggen. Fotografeer de situatie, voordat je de grond terugplaatst, of maak een tekening op schaal. Leg de situatie altijd goed vast. Zo voorkom je dat je een keer te diep graaft op de verkeerde plek, of weet je waar de stroomkabel ligt, mocht je er ooit nog eens bij moeten.
Hoogte van stopcontact
Plaats een buitenstopcontact altijd op een hoogte van minimaal 30cm. Dit voorkomt problemen met opspattend water en vocht.
Kies waterdicht materiaal
Kies buitenstopcontacten en schakelmateriaal met een waarde van minimaal IP44, of beter nog IP55. Dit is de mate waarin het materiaal dicht is tegen stof en water. IP44 betekent spatwaterdicht en vanaf deze waarde is het materiaal geschikt voor buiten. IP55 is spuitwaterdicht of sproeiwaterdicht en is nog een klasse hoger in waterdichtheid. Koop voor buitengebruik altijd materiaal met een IP waarde van tenminste IP44.
Ook waterdicht in schuur en overkapping
Hou er rekening mee dat in onverwarmde en soms vochtige ruimtes zoals een schuur, tuinhuis, overkapping of garage ook het beste gebruik gemaakt kan worden van waterdicht materiaal en dus een geschikt buitenstopcontact.