13 Tips voor een veilige kindertuin

kindvriendelijke en veilige tuin

Als er eenmaal kinderen komen, veranderd het beeld van de ideale tuin al snel.

Vaak volgt compromis op compromis (want ja, die mooie border ligt precies in de weg voor een zandbak…). Gelukkig kan je ook nog steeds een mooie groene tuin hebben, gecombineerd met elementen voor de kinderen. Het hoeft geen schoolplein te worden!

Het belangrijkste is dat je tuin veilig is voor kinderen.

Zo maak je een veilige en kindvriendelijke tuin

1. Ruime doorgangen

Creëer ruime doorgangen en paden, vrij van obstakels, of overhangende delen en planten op (kinder) ooghoogte. Zo kunnen ze lekker ongestoord rennen, vliegen en fietsen!

2. Genoeg schaduw

Zorg voor voldoende schaduw op en rond de speelplek van je kinderen. Onderschat niet de kracht van de zon als je kinderen lekker buiten aan het spelen zijn.

3. Geen water

Eigenlijk is water niet geschikt voor de kindertuin. Zelfs een klein beetje water kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. Zijn je kinderen al wat ouder, of mocht je toch graag een beetje water willen, dek dit dan goed af met een hiervoor geschikt rooster.

In een wat grotere tuin kan je zorgen voor een goede afsluiting, bijvoorbeeld met een stevig en wat hoger hekwerk.

4. (klein) Gazon

Een gazon is ideaal voor kinderen. Zelfs een klein stukje gras is heel wat waard! Een gazon is multifunctioneel en biedt kinderen een veilige en fijne ondergrond om op te spelen.

Omdat een klein gazon in de praktijk nog erg lastig kan blijken, kan je ook denken aan kunstgras. Dat scheelt een stuk in het onderhoud, zeker bij intensief gebruik op een klein oppervlak. Je kunt zelfs het kunstgras laten leggen, mocht je dat willen.

klein gazon
Zelfs een klein stukje gras is heel fijn voor kinderen! Hier ons eigen 2x2m gazon!

5. Stekels en doornen

Pas op met planten met stekels, doornen en puntige bladeren. Als je ze al hebt, of wilt, plant ze dan niet langs het pad, doorgang of terras en zeker niet rond een speelplek!

6. Giftige planten

Weet dat veel planten giftig zijn. Vaak kan je deze ook met kinderen nog wel in de tuin houden, maar plant ze liever niet te dicht bij een speelplek, terras, pad of doorgang.

Let ook op met giftige planten die juist erg aantrekkelijk zijn voor kinderen, zoals de besjes van Taxus (pit) of vuurdoorn en de bonen van blauweregen.

Andere bekende planten die erg giftig zijn: Oleander (Nerium), wonderboom (Ricinus), monnikskap (Aconitum), vingerhoedskruid (Digitalis), en wolfsmelk (Euphorbia).

7. Verhoogde borders

Alle verhoogde borders en bouwwerken van stenen en tegels moeten goed worden vastgelijmd. Kinderen zien dit toch al snel als een soort evenwichtsbalk of leuk parcours (of trekken er graag wat stenen uit).

8. Zachte Ondergrond

Als je een speeltoestel of schommel wilt plaatsen (mocht je hiervoor ruimte hebben), kies dan voor een zachte of valdempende ondergrond. Bijvoorbeeld met wat rubbertegels, een laag houtsnippers of (kunst)gras.

9. Geen scherpe randen

Pas op voor scherpe randen of uitstekende delen, vooral langs paden en doorgangen. Denk bijvoorbeeld aan hoeken en randen van verhoogde borders, of uitstekende en overhangende takken of puntige bladeren.

Bezig met een klus? Ruim ook tussentijds goed op en laat geen harde materialen met scherpe raden liggen, zoals hier.

10. Kleine steentjes

Let op met kleine steentjes, zoals fijn grind of klein split. Heel veel kinderen hebben de neiging om dit in hun mond te stoppen. Hier hebben we fijn grind langs de borderranden vervangen door grof grind of kleine maaskeien.

11. Slingerend gereedschap

Laat geen gereedschap slingeren. Ruim dus altijd goed je gereedschap op en kies een geschikte opbergplek buiten het bereik van kinderen. Ook als je een tuinklus even moet onderbreken, ruim dan eerst alle gereedschappen en materialen op.

12. Snoeiafval

Ruim ook goed op na het snoeien. Laat dit niet liggen en controleer of resten, bijvoorbeeld in het gras. Zo voorkom je dat je kind zich verwond aan scherpe takken of houtsnippers.

13. Goede afsluiting

Onze laatste tip is misschien nog wel het allerbelangrijkst:

Zorg voor een goede afsluiting van je tuin. Een slot (of hoge schuif) op de poort is ideaal. Vergeet ook niet te controleren of er geen gaten in schuttingen en hagen zitten.

Zo weet je zeker dat je kind jouw eigen veilige tuin niet zomaar kan verlaten!

Is jouw tuin al veilig voor je kinderen?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

kersenbloesem

Bloeiend in het leven: de kersenbloesem

Het frisse uiterlijk van de kersenbloesem zorgt ervoor dat jouw tuin net iets meer leeft. Wist je ook dat deze bloemsoort ook een speciale betekenis heeft in andere landen in de wereld?

Lees verder
Kleurrijke stadstuin van Jilca in Hulst (60m2)

Kleurrijke stadstuin van Jilca (60m²)

Binnen de stadswallen van Hulst vind je deze kleurrijke tuin. Doordat wit is gebruikt als basis, vallen alle pasteltinten extra goed op! De klimplanten nemen weinig ruimte in, maar zullen de tuin met de jaren steeds verder vergroenen.

Lees verder
Welke planten snoeien in februari? En welke juist niet?

Wat kan je al snoeien in februari?

Welke planten moet je snoeien in februari? Welke planten kan je nu snoeien? En welke planten moet je juist niet in februari snoeien?

Lees verder