10 Tips om je tuin te betrekken bij je woonkamer

De tuin is de afgelopen jaren meer en meer een verlengstuk van het huis geworden.

De tuin wordt dan als extra kamer gezien.

Weliswaar een kamer zonder dak, maar bij voorkeur met zoveel mogelijk van de gemakken, comfort en luxe waarvan je binnen ook geniet!

Heb je bijvoorbeeld een mooie en comfortabele 3-zitsbank in je woonkamer, of een prachtige massief eiken eettafel in je keuken?

Dan wil je ook een fijne en stijlvolle loungebank in je tuin, of een robuuste buitentafel op je terras, waar je met z’n allen aan kan lunchen of dineren.

Zelfs een luxe fauteuil met industriële salontafel kan je tegenwoordig in de tuin vinden…

Natuurlijk gaat het hier wel om speciale meubels voor buiten, maar de uitstraling en het comfort is gelijk aan de meubels binnenshuis.

Wil je meer eenheid in je tuin ten opzichte van je inrichting in huis?

Wil jij je tuin ook als verlengstuk van je woonkamer?

10 Tips om je tuin meer te betrekken bij je huisinrichting

1. Gebruik buiten dezelfde of soortgelijke materialen als binnen. Net als binnen geldt dat je beter niet te veel verschillende materialen kunt gebruiken, zeker niet in een kleine tuin.

2. Laat je vloer (optisch) doorlopen of subtiel overgaan in tegels, hout of tegels met passende houtopdruk om je huiskamer echt te verlengen. Dit werkt vooral erg goed met openslaande deuren of een schuifpui.

3. Teken bij het ontwerpen van een nieuwe tuin ook je huis in, inclusief grote meubels en veelgebruikte zitplaatsen. Zo maak je makkelijker één geheel en zie je snel welke zichtlijnen je kunt benutten.

4. Hou een basisstijl in gedachten voor zowel in huis, als buiten huis. Uiteraard kan je buiten de basis om wel enkele accenten anders invullen. Je kunt bijvoorbeeld buiten een andere contrastkleur gebruiken als binnen, maar deze moeten dan wel weer samen in het geheel passen.

5. Buitenmeubels die met stof bekleed zijn geven onmiddellijk het gevoel van binnen en laat je makkelijk naadloos aansluiten op je meubilair en inrichting binnen. Kies wel echt voor meubels die voor buitengebruik bedoeld zijn (met vochtwerende materialen of impregnatie laag).

6. Investeer in goede tuin meubelhoezen om je mooie loungebank of luxe buitenstoel(en) te beschermen tegen ons herfst- en winterweer. Het is zonde als je veel geld uitgeeft aan mooie meubels en deze vervolgens niet beschermd, of gebruik maakt van een goedkope niet waterdichte, of niet ademende hoes.

7. Een overkapping in je tuin of tuinkamer is een ideale manier om het gevoel en de stijl van je woonkamer makkelijk over te brengen naar je tuin. Hier kan je ook materialen gebruiken die minder goed tegen de weersinvloeden kunnen.

8. Exoten en kamerplanten kan je in de zomer op het terras plaatsen in een (vaste) pot of bak. In het najaar verhuis je deze planten dan weer terug naar binnen. Zo behoud je de sfeer en stijl ook in de wintermaanden. De vrijgekomen pot kan je natuurlijk vullen met een herfst- of winterarrangement.

9. Verlichting in de tuin is extra belangrijk, zodat je ook als het eerder donker wordt nog kunt genieten van je extra buitenkamer. Zo laat je de tuin ook ’s avonds aansluiten op je woonkamer of keuken.

10. Vergeet niet om ook binnen meer op de tuin aan te sluiten, door het gebruik van kamerplanten. Zo verbind je het groen buiten met het groen binnen. Zoek bijvoorbeeld naar planten met soortgelijk blad als de tuinplanten die vanuit de woonkamer goed zichtbaar zijn.

Wat heb jij gedaan om de tuin meer te betrekken bij je woonkamer of keuken?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

1 reactie op “10 Tips om je tuin te betrekken bij je woonkamer”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder
Welke klimplanten en leibomen voor een zuidmuur in volle zon?

Welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur?

Klimplanten zijn ideaal voor een kleine tuin. Maar welke klimplanten en leibomen kunnen tegen een zuidmuur in de volle zon?

Lees verder