21 Tips voor Planten kopen via internet

Online planten bestellen en planten via internet laten bezorgen

(bijna) Alles wordt tegenwoordig online besteld…

Maar planten kopen via internet is nog niet voor iedereen bekend terrein.

Toch is dit echt de moeite waard!

Het assortiment van tuinplanten webshops is enorm, grote aantallen en maten of bijzondere soorten is geen probleem en alles kan tot in je tuin bezorgd worden.

Dat scheelt je een hoop gesleep met planten, die eenmaal aangekomen bij je auto toch altijd net iets groter lijken dan in de winkel…

Natuurlijk is het bestellen van planten via internet even wennen.

Om straks optimaal te kunnen genieten van mooie nieuwe planten (tot in je tuin geleverd), geven we je graag onze tips voor online planten bestellen.

21 Tips voor Online planten kopen

De hele maand september 20% korting op alle vaste planten bij Directplant.nl

Planten bestellen

 • Via internet is het makkelijk om prijzen van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Vergeet alleen niet rekening te houden met de (verschillen in) bezorgkosten.
 • Planten kunnen er iets anders uitzien dan je misschien verwacht op basis van een (hoofd)afbeelding. Dit is afhankelijk van het seizoen waarin je bestelt.
 • Koop je planten die je nog niet goed kent? Bekijk dan ook beschrijvingen van andere aanbieders, of beter nog lees je plantbeschrijvingen op een goede plantenwebsite, of bekijk je de plantbeschrijving van een gespecialiseerde kweker.
 • In het najaar en winter is het mogelijk om planten uit volle grond te bestellen. Hou er rekening mee dat deze zo snel mogelijk na ontvangst moeten worden aangeplant. Doorgaans geldt er een uitvalpercentage van 5-10%. Toch is dit een hele goede en voordelige manier om grotere aantallen en grote maten te bestellen. Zeker in combinatie met de garantie die de betere webshops geven.
 • Zijn je nieuwe planten bedoeld voor consumptie (zoals kruiden, groenten of fruit)? Check dan of ze biologisch gekweekt zijn. In de meeste gevallen wordt dit duidelijk vermeld in de beschrijving (of soms op de betreffende categorie pagina).
 • Heb je een bestelling geplaatst, maar geen bestelbevestiging gekregen? Dan gaat er mogelijk iets mis. Wellicht heb je een verkeerd email-adres opgegeven, of er is iets misgegaan bij de betaling. Ga er zonder bevestiging niet zonder meer vanuit dat de bestelling juist is geplaatst.
 • Maak gebruik van de vaste aanbiedingsmomenten die veel planten webshops gebruiken:

In het voorjaar zijn de vaste planten vaak in de aanbieding en soms de siergrassen. In de winter wordt er vaak korting gegeven op bomen en heesters, vooral ook uit volle grond. Ook in het najaar zijn vaste planten vaak weer extra voordelig.

In de hele maand september krijg je bijvoorbeeld 20% korting op alle vaste planten bij Directplant.nl

Levertijd en bezorgkosten

 • De levertijd is meestal iets langer dan je gewend bent van grote en bekende webshops in ons land. Vaak duurt een levering ongeveer 1-1,5 weken.
 • Tijdens het hoogseizoen kan er sprake zijn van langere levertijd, of een minimum orderbedrag om te bestellen. Veel planten webshops kunnen het grote aantal bestellingen in het hoogseizoen (bijna) niet verwerken en zijn daarom helaas genoodzaakt om tijdelijke maatregelen te nemen.
 • Niet bij alle aanbieders kan je een exacte leverdatum plannen. Vaak kan je wel een voorkeursdatum kiezen of opgeven en krijg je enkele dagen vooraf bericht over het levermoment.
 • Combineer een aantal bestellingen voor een hoger bestelbedrag, zodat je minder bezorgkosten hoeft te betalen, of zelfs helemaal geen bezorgkosten hebt!
 • Kijk of de webshop een mogelijkheid heeft om planten te leveren via een afhaalpunt, zoals Directplant.nl, zodat je geen bezorgkosten hoeft te betalen.

Levering / Bezorging

 • Geef planten na aankomst zo snel mogelijk ruim water. De planten zijn al een tijdje onderweg en kunnen wat tekenen van droogte vertonen. Plant de planten diezelfde dag of binnen enkele dagen aan en geef ook bij het aanplanten nog flink ruim water. Geef tenminste het eerste groeiseizoen wekelijks extra water bij droogte. Zo kunnen ze goed aanslaan.
 • Planten worden standaard geleverd in kleine maten (vaste planten bijvoorbeeld meestal in een pot van 9x9cm: p9. Hoewel dit duidelijk wordt weergegeven in de beschrijving of bij de maatkeuze, is dit wel iets om rekening mee te houden bij de ontvangst van je planten. Afhankelijk van het seizoen zijn ze soms nog wat kleiner dan je misschien verwacht.
 • Laat je planten bezorgen? Geef alvast als opmerking aan waar de bezorger de planten kan neerzetten, mocht je niet thuis zijn op het moment van levering.

Garantie en service

 • Om aanspraak te maken op de garantie is een specifieke periode van toepassing waarbinnen je een eventueel probleem of mogelijk probleem dient te melden. Meld je het probleem niet tijdig, dan kan je het recht op garantie verliezen.
 • De garantievoorwaarden en garantietermijn kan per aanbieder verschillen.
 • Niet alle aanbieders bieden de mogelijkheid om bomen en planten voor je aan te planten. Mocht dit wenselijk zijn, kijk dit dan goed na, of benader hiervoor een lokale hovenier of tuinman.

Aanplant

 • Potgekweekte planten kan je het hele jaar aanplanten, tenzij het vriest. Uiteraard is wekelijks ruim water geven tijdens het groeiseizoen erg belangrijk en zeker ook bij droogte.
 • Wil je graag planten in een pot of bak houden? Gebruik dan niet de meegeleverde kweekpot. Deze is vrijwel altijd aan de kleine kant en de kans op uitdroging is groot (bij de kweker staan ze standaard aan de bewatering). Hoe ruimer de pot of bak, hoe makkelijker het is om de plant gezond te houden.
 • Bomen kan je het beste voorzien van boompalen en boomband, zodat ze de eerste jaren over voldoende steun beschikken en goed kunnen wortelen.

Wij kopen onze planten graag via internet. Bestel jij ook veel tuinplanten online?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder