Tips voor het snoeien van de haag met elektrische heggenschaar

Met een elektrische heggenschaar snoei je een haag eenvoudig en snel in vorm. Hoewel we zelf graag zoveel mogelijk handgereedschap gebruiken in onze kleine tuin, geven we eerlijk toe dat een elektrische heggenschaar of accu heggenschaar toch wel erg fijn is!

Hier onze tips voor snoeien met een elektrische heggenschaar.

Kies de juiste elektrische heggenschaar

Er zijn verschillende soorten elektrische heggenscharen. Zo zijn er heggenscharen met enkelvoudige bladen en met dubbelvoudige bladen. Een dubbelvoudig blad is ideaal, omdat beide bladen bewegen en een netter resultaat geven. Ook de lengte van het blad (ook wel zwaard genoemd) is van belang. Hoewel het snoeien met een groot zwaard sneller gaat, kunnen deze heggenscharen nog best zwaar zijn en ze zijn moeilijker te hanteren. Een wat korter zwaard is dan een goede oplossing. Bedenk dat een lichter apparaat ook makkelijker werkt. Een kort blad is perfect voor smallere hagen of vormsnoei. Heb je toch een bredere haag, kies een wat groter zwaard.

Hoe verder de zaagtanden uit elkaar staan, hoe groter de takken die de heggenschaar kan snoeien. Toch is het altijd aan te raden om dikkere takken met de snoeischaar of takkenschaar af te knippen. Dit voorkomt het beschadigen van je elektrische heggenschaar en zo blijft het blad langer scherp.

Vergeet de accu(lader) niet

Er zijn zowel elektrische heggenscharen verkrijgbaar op stroom, als op een accu. Met een heggenschaar op een accu ben je extra flexibel en heb je geen last van de stroomdraad. Wel zal de accu na verloop van tijd leeg raken en moet deze aan de acculader gezet worden. Gelukkig heeft ook de accu heggenschaar steeds meer vermogen en een langere accuduur.

Als je kiest voor een heggenschaar met accu, vergeet dan ook de acculader niet. Met een goede acculader voorzie je jouw elektrische heggenschaar binnen korte tijd weer van voldoende vermogen. Je kunt natuurlijk ook meerdere acculaders kopen, zodat je ze kunt omwisselen als ze bijna leeg zijn!

Heggenschaar onderhoud

Net als bij al je hand tuingereedschap, is ook voor elektrisch gereedschap natuurlijk regelmatig onderhoud nodig. Denk aan het schoonmaken van de bladen, direct na gebruik. Zo voorkom je het verspreiden van eventuele schimmels en ziekten en blijft het gereedschap langer scherp. Er is ook speciale reinigingsspray voor heggenscharen en snoeischaren, waarmee je de bladen makkelijk kunt schoonmaken. Verder kan het na verloop van tijd nodig zijn om de messen te slijpen. Vergeet ook niet om jaarlijks het snoer, evenals de accu en acculader na te kijken op eventuele gebreken.

Tips voor het snoeien van de haag

Ga je snoeien met je elektrische heggenschaar of accu heggenschaar? Hier onze tips voor een mooi gesnoeide haag!

  • Leg voordat je gaat snoeien een zeil of stuk plastic neer op de grond, zodat het meeste snoeimateriaal makkelijk en snel is op te ruimen.
  • Werk bij voorkeur van onder naar boven en hou de haag beneden wat breder dan bovenaan.
  • Snoei eerst de zijkanten en pas daarna de bovenkant van de haag.
  • Gebruik bij een hogere haag een stevige trap of steiger, zodat je overal goed en veilig bij kan. Eventueel kan je ook een telescoop heggenschaar gebruiken.
  • Vind je het lastig om de haag mooi recht te snoeien? Span dan een draad voor de haag, zodat je precies ziet tot waar je moet snoeien.
  • Door vaker te snoeien ontstaat sneller een mooie dichte haag.
  • Snoei coniferen niet te diep: deze lopen niet meer uit op het oude hout!
  • Loop na het snoeien de haag nog na en controleer op beschadigd blad. Vooral bij haagplanten met groter blad blijven vaak veel beschadigde bladeren hangen. Deze zullen al gauw lelijk bruin worden. Snoei deze dus meteen af met een snoeischaar.
  • Snoei niet te dikke takken met een (elektrische) heggenschaar. Gebruik voor dikkere takken altijd een snoeischaar of takkenschaar.

Gebruik jij ook graag een elektrische heggenschaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder