Tips om de beste foto’s van bloemen te maken‍

Je kent het wel: je kijkt naar een prachtige bos bloemen en je wilt er dolgraag een foto van maken, maar je hebt het gevoel dat je smartphonecamera het net niet kan. Dat komt omdat de camera van je smartphone niet gemaakt is voor het fotograferen van het soort details dat bloemen zo mooi maakt. Je hebt een hoge-resolutiecamera nodig met een geweldige beeldkwaliteit en geavanceerde lenzen als je de schoonheid van deze bloemen in al hun details wilt vastleggen. Dat betekent niet dat je telefoon nutteloos is als het gaat om het vastleggen van de aantrekkingskracht van bloemen. Er zijn manieren om meer te halen uit die kleine camera op je telefoon. Met deze tips kun je onder alle lichtomstandigheden betere foto’s maken, zodat je die bloemen met gemak kunt vastleggen en ze kunt delen met vrienden en familie.

Verander je omgeving

Als je het perfecte boeket bloemen hebt gevonden, maar de belichting is niet goed, kun je proberen om je onderwerp naar een andere omgeving te verplaatsen. Als je je bloemen verplaatst naar een andere kamer met een andere lichtbron, creëer je een andere sfeer. Je kunt ervoor kiezen om je bloemen bij een helder raam te zetten, zodat ze worden verlicht door natuurlijk licht, of ze in een kamer te zetten met gloeilampen die een warmere tint afgeven. Je kunt ook proberen om je bloemen buiten te zetten op een schaduwrijke plek, want de zon kan een fel en intens licht geven dat niet de meest flatterende foto’s oplevert. Als je niet de luxe hebt om je omgeving te kiezen, zijn er manieren om te werken met wat je hebt.

Zoomen, niet zoomen

Als je het hele boeket in één beeld wilt vangen, zoom dan zo ver mogelijk uit. Zo leg je meer van de scène vast en breng je de bloemen in beeld, in plaats van in te zoomen en een bijgesneden close-up te maken, waardoor de bloemen nog kleiner lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Inzoomen is handig als je je wilt concentreren op een specifiek deel van de scène. Zoom in op de stengel of de bladeren van je bloemen en maak de rest van de foto onscherp.

Licht is de sleutel

De verlichting in je omgeving beïnvloedt de kwaliteit van je foto’s. De lichtbron moet achter je en aan de zijkant van de bloemen worden geplaatst. Dit geeft je onderwerp een gelijkmatig licht, waardoor de kleuren in je foto helderder worden. Als er te veel licht op je foto valt, kun je een diffuser gebruiken om het licht te verzachten of de bloemen naar een schaduwrijker gebied verplaatsen. Als het licht te zwak is, kun je proberen een flitser te gebruiken of wat extra verlichting in de kamer aan te zetten. Er zijn zelfs smartphone-accessoires die je kunt gebruiken om je foto te verlichten.

Wees niet bang om dichtbij te komen

Als je een brede foto van je boeket maakt, zie je geen details. Zoom in op je onderwerp om de textuur en kleur van de stengels en bladeren vast te leggen en je bloemen van de achtergrond te laten afsteken. Het vastleggen van de details van je bloemen is essentieel en kan moeilijk zijn als je een brede foto neemt. Zoom zo dicht mogelijk in zonder dat de bloemen te klein in beeld komen. Zo zijn je bloemen gemakkelijk te identificeren en komen de kleur en textuur ervan beter uit. Je kunt ook overwegen de macromodus op je smartphonecamera te gebruiken. Deze modus is ontworpen om scherp te stellen op zeer kleine onderwerpen en heel dicht bij de details te komen.

Draai je telefoon

Als je probeert een rechte foto van je bloemen te maken, maar je telefoon blijft de bloemen zijwaarts draaien, kun je proberen het scherm in portretmodus te vergrendelen. Dit zal voorkomen dat je telefoon zijwaarts draait. Je kunt je telefoon ook opzij draaien om een interessante foto vanuit een ander perspectief te maken, door de telefoon te draaien terwijl je de foto neemt. Zo kan je het hele boeket vastleggen, maar je zult meerdere opnamen moeten maken om een goede te krijgen. Als je een foto wilt maken van alle bloemen in het boeket, maar ze zijn kleiner en in het midden weggestopt, probeer je telefoon dan verticaal te draaien om een interessantere foto te maken van de zijkant van het boeket, waarop de stelen en bladeren te zien zijn. Dit is misschien niet de meest traditionele foto van bloemen, maar het geeft je een uniek perspectief op de scène.

Controleer de witbalans

De witbalans op de camera van je telefoon beïnvloedt de kleur van je foto’s. Als de kleuren op je foto te blauw of te geel lijken, moet je de witbalans misschien wat bijstellen. De beste manier om dit te doen is door een witte kleur in het kader te zoeken, je vinger op het scherm te houden en het beeld te draaien tot het wit zo wit mogelijk is. Dit corrigeert de kleur in je foto en zorgt ervoor dat je bloemen er op hun best uitzien. Als je binnenshuis foto’s van bloemen maakt, kan de witbalans te geel zijn. Probeer naar een schaduwrijker gebied te gaan of doe de lampen aan om het gele licht te helpen uitbalanceren. Als je buiten foto’s maakt, kan de witbalans te blauw zijn. Je kunt een kledingstuk of een stuk papier gebruiken om het blauwe licht uit te balanceren.

Kies de juiste achtergrond

Als je felgekleurde bloemen hebt gekozen, zorg er dan voor dat je de mogelijkheid hebt om een lichtere of soms zelfs een fletse achtergrond te kiezen. Op die manier zullen de bloemen er zo rijk mogelijk uitzien en perfect tot hun recht komen. Maar wat doe je als je een prachtige foto hebt en de achtergrond je doet wensen dat je dat niet had gedaan? Onze aanbeveling is om het hulpprogramma nl.depositphotos.com/bgremover.html te gebruiken om je te helpen de achtergrond te verwijderen of zelfs je eigen achtergrond te maken.

Samenvatting

Als je de ware schoonheid van een boeket bloemen wilt vastleggen, heb je een camera nodig die ontworpen is voor het vastleggen van dit soort momenten. De camera van je telefoon kan misschien niet dezelfde details vastleggen als een DSLR, maar er zijn manieren waarop je er meer uit kunt halen om je foto’s te verbeteren. Als je de beste foto’s van bloemen wilt maken, moet je de omgeving veranderen, inzoomen, het juiste licht gebruiken, dichtbij komen en je telefoon draaien om verschillende perspectieven op je onderwerp te krijgen. Zorg er ten slotte voor dat je je witbalans aanpast om de beste kleur in je foto’s te krijgen.

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin in de zon en welke planten voor een geveltuin in de schaduw?

Welke planten zijn geschikt voor een geveltuin?

Wat zijn geschikte planten voor een geveltuin? Welke geveltuin planten zijn geschikt voor volle zon? En welke voor in de schaduw?

Lees verder
Korting op tuinplanten bij Directplant.nl

Actie: Korting op tuinplanten!

Profiteer van onze nieuwe samenwerking met Directplant en krijg korting op je tuinplanten!

Lees verder
Blauwe metselbij

Help de Blauwe Metselbij – Tips van de bijenstichting

Bijen zijn onmisbaar voor de natuur. Ze zijn belangrijke bestuivers voor veel planten en gewassen. Zonder bijen zou de biodiversiteit en voedselproductie drastisch afnemen. Ook met een kleine tuin kan je verschil maken voor de bij! In samenwerking met de Bijenstichting, geven we tips voor het bijvriendelijk maken van een kleine tuin of balkon.

Lees verder