Taxus: Mooie en Makkelijke Haagplant

Taxushaag

Taxus is een klassieke, maar nog altijd populaire haagplant, voor een mooie dichte haag. Taxus baccata (de Nederlandse naam is venijnboom) groeit goed op de meeste soorten grond.

Deze conifeer is geschikt voor veel standplaatsen en kan zowel in de volle zon, als in de schaduw. Het is geen hele snelle groeier, maar hierdoor hoef je minder vaak te snoeien. In het voorjaar contrasteren de nieuwe lichtgroene naalden mooi met de oudere donkergroene naalden. Het is een sterke en groenblijvende haagplant.

Taxushaag is goed verkrijgbaar in tuincentrums en bij kwekerijen. Wil je echter grote aantallen bestellen, dan is online bestellen een goede optie. Bijvoorbeeld bij TaxusTopper.

Alle voordelen van Taxus baccata

 • Taxus is geschikt voor veel standplaatsen en verschillende soorten grond.
 • Groeit zowel in volle zon als in de schaduw.
 • Taxus vertakt goed, voor een mooie dichte en volle haag en maximale privacy.
 • Geschikt voor lage hagen (bijvoorbeeld als Buxusvervanger), middelhoge hagen (100-150cm) en zelfs een hoge haag (hoger dan 2-3m) is goed mogelijk.
 • Het zijn sterke planten, die heel wat jaren mee kunnen.
 • Taxus is goed winterhard en groenblijvend.
 • Taxushaag is vaak ook extra voordelig verkrijgbaar uit volle grond (in de periode november tot maart) en potgekweekte planten kan je het hele jaar aanplanten.
 • Te diep snoeien is geen probleem: Taxus groeit ook terug als je tot op het oude hout of zelfs de stam hebt teruggesnoeid (in tegenstelling tot de meeste andere coniferen).
 • Met Taxus heb je geen last van doorns of stekels. De naalden zijn zacht.
 • Taxus is onderhoudsvriendelijk. Door de langzame groei hoef je minder vaak te snoeien.
 • Hou je wel van snoeien, dan is Taxus perfect geschikt voor vormsnoei!
Naalden van Taxushaag

Aandachtspunten

Natuurlijk zijn er ook een paar aandachtspunten voor Taxus. Wil je een haag die snel op hoogte is, koop dan liever al grotere exemplaren, zodat je minder lang hoeft te wachten totdat de gewenste hoogte is bereikt. Zoals veel planten (zelfs hortensia), is ook Taxus giftig. Dit leidt eigenlijk nooit tot problemen, maar door regelmatig te snoeien voorkom je dat de felrode vruchtjes worden gevormd, die de aandacht van een kind of huisdier zouden kunnen trekken.

Verder houdt Taxus baccata niet van een natte standplaats. Plant daarom bij voorkeur op goed doorlatende grond, of voeg extra drainage materiaal toe, zoals zand, grind of kleikorrels.

Taxus in de kleine tuin

In onze eigen kleine tuin mag Taxus zeker niet ontbreken. In de voortuin vormt Taxus de erfafscheiding en verder hebben we enkele Taxusbollen in verschillende formaten door de tuin heen. Dit geeft veel structuur aan de borders.

Heb jij (of wil jij) ook een mooie Taxushaag in je tuin?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Geniet van het buitenleven met mooie en stijlvolle tuinmeubels

Geniet van het goede buitenleven deze zomer

Buiten eten, lang tafelen, lekker loungen, heerlijk dagdromen en zomers genieten in je eigen tuin… klinkt als de ideale zomer, toch? Realiseer een ontspannen vakantiegevoel in je tuin met comfortabele en stijlvolle tuinmeubels, sfeervolle verlichting en natuurlijk veel groen.

Lees verder
Minivijver inspiratie, ideeën en tips

25x Minivijver inspiratie

Wil jij ook graag een minivijver in je tuin, maar ben je nog op zoek naar inspiratie en ideeën voor een mooie minivijver die past bij jouw kleine tuin en tuinstijl? Na een oproep ontvingen wij heel wat mooie plaatjes van minivijvers. Geniet mee!

Lees verder
Komen muggen af op licht? Feit of fabel?

Zomeravonden zonder muggen: Licht uit of aan?

Feit of fabel: komen muggen echt af op het licht? Hoe voorkom je dat je wordt gestoken?

Lees verder