De schutting zwart maken: Durf jij het aan?

Zwart wordt de laatste jaren weer steeds vaker gebruikt in de tuin. Zwart is al lang niet meer alleen te zien in tuinen van tuinontwerpers en in design tuinen.

Van subtiele zwarte accenten tot hele constructies in het zwart. Bijvoorbeeld zwarte tuinmeubels, verlichtingsarmaturen, of houten tuinmeubels met zwarte poten. Maar ook een een zwarte pergola, zwartgeblakerde tuinpalen, of zelfs een zwart gebeitste schutting of zwart geverfde muur!

Zwart als achtergrond

Zwart combineert heel mooi met wit en grijs, maar zwart geeft ook een prachtig contrast met het groen van je planten. Je planten vallen veel meer op voor een zwarte achtergrond. Met een zwarte schutting of muur laat je je favoriete planten er dus echt uitspringen.

Je zou denken dat je tuin nog kleiner lijkt door het gebruik van zwart, maar dit valt erg mee. Doordat de planten ervoor meer opvallen, lijkt een zwarte schutting soms zelfs bijna te verdwijnen!

Zwart combineren met hout

Hout en andere natuurlijke materialen combineren ook heel mooi met zwart. Je ziet bijvoorbeeld vaak houten (tuin)meubelen met zwarte stalen poten. Ditzelfde effect kan je realiseren in houten constructies. Kies bijvoorbeeld voor Douglas houten (hoek)palen voor een schuur, schutting of overkapping, met zwart gebeitste planken. Zo creëer je meteen een moderne maar toch natuurlijke en robuuste uitstraling. Eerst steekt het oranje-bruine hout nog mooi af op het zwart, maar na verloop van tijd vergrijst het Douglashout. Wil je het contrast juist langer behouden of het hout nog langer in goede staat houden? Dan kan je Douglas hout behandelen met speciale olie. Zo geniet je nog langer van je nieuwe schutting, schuur of pergola!

Waarmee maak je een muur of schutting zwart?

Houten schuttingen, palen en planken verf je zwart met zwarte beits voor schuttingen. Met beits bescherm je het hout tegen weersinvloeden, maar kan je de natuurlijke uitstraling van het hout wel behouden. Met zwarte verf verdwijnen ook de nerven en noesten. Het is ook mogelijk om te kiezen voor gebrand hout. Er ontstaat dan een zwarte verkoolde laag, die ook bescherming biedt.

Stenen muren maak je zwart met zwarte muurverf. Let wel op dat je speciale verf voor buiten gebruikt, anders heb je niet lang plezier van je nieuw geverfde muur.

Durf jij het aan om je muur of schutting zwart te maken?

Twijfel je nog, maar lijkt het je net als ons leuk om je favoriete tuinplanten als het ware uit te lichten?

Maak dan niet gelijk een heel oppervlak zwart, maar begin met een deel. Bijvoorbeeld een schuttingdeel, de pergola, of gebruik een tijdelijke houten voorzetwand om alvast het effect te zien. Of verf een oude pallet zwart en zet deze voor je muur. Zo heb je ook gelijk een leuk object om verder aan te kleden of om een extra plantenbak of rek van te maken.

Natuurlijk kan je het voorlopig ook gewoon houden bij accessoires en decoratie in het zwart…

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder

De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

De groene stadstuin van Arie Pieter in de oude binnenstad van Dordrecht. Een groene oase met maar liefst 11 bomen!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder