De schutting zwart maken: Durf jij het aan?

Zwart wordt de laatste jaren weer steeds vaker gebruikt in de tuin. Zwart is al lang niet meer alleen te zien in tuinen van tuinontwerpers en in design tuinen.

Van subtiele zwarte accenten tot hele constructies in het zwart. Bijvoorbeeld zwarte tuinmeubels, verlichtingsarmaturen, of houten tuinmeubels met zwarte poten. Maar ook een een zwarte pergola, zwartgeblakerde tuinpalen, of zelfs een zwart gebeitste schutting of zwart geverfde muur!

Zwart als achtergrond

Zwart combineert heel mooi met wit en grijs, maar zwart geeft ook een prachtig contrast met het groen van je planten. Je planten vallen veel meer op voor een zwarte achtergrond. Met een zwarte schutting of muur laat je je favoriete planten er dus echt uitspringen.

Je zou denken dat je tuin nog kleiner lijkt door het gebruik van zwart, maar dit valt erg mee. Doordat de planten ervoor meer opvallen, lijkt een zwarte schutting soms zelfs bijna te verdwijnen!

Zwart combineren met hout

Hout en andere natuurlijke materialen combineren ook heel mooi met zwart. Je ziet bijvoorbeeld vaak houten (tuin)meubelen met zwarte stalen poten. Ditzelfde effect kan je realiseren in houten constructies. Kies bijvoorbeeld voor Douglas houten (hoek)palen voor een schuur, schutting of overkapping, met zwart gebeitste planken. Zo creëer je meteen een moderne maar toch natuurlijke en robuuste uitstraling. Eerst steekt het oranje-bruine hout nog mooi af op het zwart, maar na verloop van tijd vergrijst het Douglashout. Wil je het contrast juist langer behouden of het hout nog langer in goede staat houden? Dan kan je Douglas hout behandelen met speciale olie. Zo geniet je nog langer van je nieuwe schutting, schuur of pergola!

Waarmee maak je een muur of schutting zwart?

Houten schuttingen, palen en planken verf je zwart met zwarte beits voor schuttingen. Met beits bescherm je het hout tegen weersinvloeden, maar kan je de natuurlijke uitstraling van het hout wel behouden. Met zwarte verf verdwijnen ook de nerven en noesten. Het is ook mogelijk om te kiezen voor gebrand hout. Er ontstaat dan een zwarte verkoolde laag, die ook bescherming biedt.

Stenen muren maak je zwart met zwarte muurverf. Let wel op dat je speciale verf voor buiten gebruikt, anders heb je niet lang plezier van je nieuw geverfde muur.

Durf jij het aan om je muur of schutting zwart te maken?

Twijfel je nog, maar lijkt het je net als ons leuk om je favoriete tuinplanten als het ware uit te lichten?

Maak dan niet gelijk een heel oppervlak zwart, maar begin met een deel. Bijvoorbeeld een schuttingdeel, de pergola, of gebruik een tijdelijke houten voorzetwand om alvast het effect te zien. Of verf een oude pallet zwart en zet deze voor je muur. Zo heb je ook gelijk een leuk object om verder aan te kleden of om een extra plantenbak of rek van te maken.

Natuurlijk kan je het voorlopig ook gewoon houden bij accessoires en decoratie in het zwart…

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder