Schutting plaatsen? Houd hier rekening mee

Een schutting plaatsen lijkt simpel. Je zet wat palen in de grond, monteert de planken erop, en klaar. Maar zo simpel is het toch niet. Om een schutting goed te plaatsen heb je wat voorbereiding nodig. Waar moet je op letten als je een schutting gaat plaatsen?

De plek bepalen

De meeste mensen zetten een schutting neer als scheiding tussen hun tuin en dat van de buren. Daarbij is de kadastrale grens heel belangrijk. De kadastrale grens is dé plek om een schutting neer te zetten. Als je niet weet waar de kadastrale grens ligt, kun je dit opvragen bij het kadaster. Overleg ook met de buren waar de schutting komt.

Als de buren het niet eens zijn met de plek van de schutting, kun je ervoor kiezen de schutting op een paar centimeter van de erfgrens te zetten. Span voordat je begint een touwtje in een rechte lijn langs de erfgrens. Zo weet je zeker dat je geen gedoe met de buren krijgt.

Wanneer je een schutting met schermen bouwt, kun je eerst stenen gebruiken om de juiste hoogte op te zetten. Zodra de schermen vastzitten, haal je de stenen weer weg.

Welke grond ligt eronder?

Wil je een schutting plaatsen, dan is het belangrijk te kijken naar de basis. Kijk naar de grond waar de palen in komen te staan. Bij een klei- of veengrond plaats je op een andere manier een schutting dan op ander materiaal. Bij een veen- of kleigrond is het een goed idee de palen aan te gieten met snelbeton. Werk daarbij met minimaal één zak snelbeton. Je kunt ook alvast online kijken naar een hout beton schutting.

Natuurlijk is het belangrijk dat de schutting blijft staan en dat de palen niet wegzakken in de grond. Voordat je het snelbeton aanbrengt, kijk je uiteraard eerst of de palen op de juiste hoogte staan.

Hokjes voorkomen

Een veelgehoorde klacht over schuttingen is dat het zorgt voor een hokkerige of donkere uitstraling. Een schutting kopen met een lichte tint of lichte verf is dan ook een goed idee. Dat zorgt ervoor dat de tuin een wat meer open karakter krijgt. Zo voorkom je dat je opgesloten zit in je eigen tuin, of dat de buren het gevoel hebben in een kooitje te leven.

De kleur van een schutting is in ieder geval belangrijk. Niet alleen aan jouw kant van de tuin, maar ook aan de kant van de buren. Ook hier is overleggen met de buren weer een goed idee: zij moeten er immers ook tegenaan kijken.

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Op het Bijenbalkon van Nynde - droogte en hitte

Eerste hulp bij droogte en hitte – Op het bijenbalkon van Nynde

Nynde heeft haar kale stadsbalkon van 17m² omgetoverd tot een levendig toevluchtsoord voor wilde bijen, vlinders en andere dieren. Je kent Nynde misschien al van haar Instagram Bijenbalkon en haar blogs voor de Bijenstichting. Vanaf nu lees je ook hier haar tips en leuke blogs over biodivers balkonieren en het vergroenen van zelfs de kleinste balkons.

Lees verder
Moet je planten in pot elke dag water geven?

Moet je planten in pot elke dag water geven?

Voor planten in potten en bakken is water geven nog veel belangrijker dan voor planten in volle grond. Hoe vaak geef je planten in pot water?

Lees verder
Voorjaar in kleine tuin

De mooiste voorjaarsfoto’s uit onze kleine Tuinen groep

Voorjaarsinspiratie: Graag delen wij deze mooie tuinfoto’s met je uit verschillende kleine tuinen in onze eigen FB groep voor de kleine tuin.

Lees verder