Schutting plaatsen? Houd hier rekening mee

Een schutting plaatsen lijkt simpel. Je zet wat palen in de grond, monteert de planken erop, en klaar. Maar zo simpel is het toch niet. Om een schutting goed te plaatsen heb je wat voorbereiding nodig. Waar moet je op letten als je een schutting gaat plaatsen?

De plek bepalen

De meeste mensen zetten een schutting neer als scheiding tussen hun tuin en dat van de buren. Daarbij is de kadastrale grens heel belangrijk. De kadastrale grens is dé plek om een schutting neer te zetten. Als je niet weet waar de kadastrale grens ligt, kun je dit opvragen bij het kadaster. Overleg ook met de buren waar de schutting komt.

Als de buren het niet eens zijn met de plek van de schutting, kun je ervoor kiezen de schutting op een paar centimeter van de erfgrens te zetten. Span voordat je begint een touwtje in een rechte lijn langs de erfgrens. Zo weet je zeker dat je geen gedoe met de buren krijgt.

Wanneer je een schutting met schermen bouwt, kun je eerst stenen gebruiken om de juiste hoogte op te zetten. Zodra de schermen vastzitten, haal je de stenen weer weg.

Welke grond ligt eronder?

Wil je een schutting plaatsen, dan is het belangrijk te kijken naar de basis. Kijk naar de grond waar de palen in komen te staan. Bij een klei- of veengrond plaats je op een andere manier een schutting dan op ander materiaal. Bij een veen- of kleigrond is het een goed idee de palen aan te gieten met snelbeton. Werk daarbij met minimaal één zak snelbeton. Je kunt ook alvast online kijken naar een hout beton schutting.

Natuurlijk is het belangrijk dat de schutting blijft staan en dat de palen niet wegzakken in de grond. Voordat je het snelbeton aanbrengt, kijk je uiteraard eerst of de palen op de juiste hoogte staan.

Hokjes voorkomen

Een veelgehoorde klacht over schuttingen is dat het zorgt voor een hokkerige of donkere uitstraling. Een schutting kopen met een lichte tint of lichte verf is dan ook een goed idee. Dat zorgt ervoor dat de tuin een wat meer open karakter krijgt. Zo voorkom je dat je opgesloten zit in je eigen tuin, of dat de buren het gevoel hebben in een kooitje te leven.

De kleur van een schutting is in ieder geval belangrijk. Niet alleen aan jouw kant van de tuin, maar ook aan de kant van de buren. Ook hier is overleggen met de buren weer een goed idee: zij moeten er immers ook tegenaan kijken.

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Hoe kan je zelf een geveltuin maken? Waar moet je om denken?

Hoe maak je een geveltuin?

Wat is een geveltuin? Wat zijn de voordelen? Hoe maak je een groene gevel en waar moet je rekening mee houden bij de aanleg en het onderhoud?

Lees verder
Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder