Schutting plaatsen? Houd hier rekening mee

Een schutting plaatsen lijkt simpel. Je zet wat palen in de grond, monteert de planken erop, en klaar. Maar zo simpel is het toch niet. Om een schutting goed te plaatsen heb je wat voorbereiding nodig. Waar moet je op letten als je een schutting gaat plaatsen?

De plek bepalen

De meeste mensen zetten een schutting neer als scheiding tussen hun tuin en dat van de buren. Daarbij is de kadastrale grens heel belangrijk. De kadastrale grens is dé plek om een schutting neer te zetten. Als je niet weet waar de kadastrale grens ligt, kun je dit opvragen bij het kadaster. Overleg ook met de buren waar de schutting komt.

Als de buren het niet eens zijn met de plek van de schutting, kun je ervoor kiezen de schutting op een paar centimeter van de erfgrens te zetten. Span voordat je begint een touwtje in een rechte lijn langs de erfgrens. Zo weet je zeker dat je geen gedoe met de buren krijgt.

Wanneer je een schutting met schermen bouwt, kun je eerst stenen gebruiken om de juiste hoogte op te zetten. Zodra de schermen vastzitten, haal je de stenen weer weg.

Welke grond ligt eronder?

Wil je een schutting plaatsen, dan is het belangrijk te kijken naar de basis. Kijk naar de grond waar de palen in komen te staan. Bij een klei- of veengrond plaats je op een andere manier een schutting dan op ander materiaal. Bij een veen- of kleigrond is het een goed idee de palen aan te gieten met snelbeton. Werk daarbij met minimaal één zak snelbeton. Je kunt ook alvast online kijken naar een hout beton schutting.

Natuurlijk is het belangrijk dat de schutting blijft staan en dat de palen niet wegzakken in de grond. Voordat je het snelbeton aanbrengt, kijk je uiteraard eerst of de palen op de juiste hoogte staan.

Hokjes voorkomen

Een veelgehoorde klacht over schuttingen is dat het zorgt voor een hokkerige of donkere uitstraling. Een schutting kopen met een lichte tint of lichte verf is dan ook een goed idee. Dat zorgt ervoor dat de tuin een wat meer open karakter krijgt. Zo voorkom je dat je opgesloten zit in je eigen tuin, of dat de buren het gevoel hebben in een kooitje te leven.

De kleur van een schutting is in ieder geval belangrijk. Niet alleen aan jouw kant van de tuin, maar ook aan de kant van de buren. Ook hier is overleggen met de buren weer een goed idee: zij moeten er immers ook tegenaan kijken.

* Dit betreft een gesponsord bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Natuurlijke tuin tips

Tips voor een natuurlijke tuin

Een tuin die niet te netjes hoeft te zijn (en dus minder onderhoud nodig is), een plek voor dieren, vogels en insecten en waar ook jijzelf heerlijk kan genieten? De natuurlijke tuin is in opkomst!

Lees verder

De groene stadstuin van Arie Pieter (25m²)

De groene stadstuin van Arie Pieter in de oude binnenstad van Dordrecht. Een groene oase met maar liefst 11 bomen!

Lees verder
Besparen op tuinieren - tips voor een klein budget in de tuin

Tips voor tuinieren met een klein budget

Hoe kan je besparen op de tuin en tuinieren? Wist je dat je heel veel dure zaken makkelijk zelf maakt? Plus extra bespaartips! Want tuinieren hoeft niet duur te zijn.

Lees verder