Kiezen tussen een schutting of groene tuinafscheiding?

Nederland is schuttingland bij uitstek!

Waar in andere landen vaak muren, betonplaten of hagen worden gebruikt als tuinafscheiding, zijn het in ons land vooral schuttingen.

Een schutting is dan ook erg praktisch: deze geeft snel veel privacy, neemt weinig ruimte in en het onderhoud is minimaal.

Echte tuinliefhebbers zijn vaak wat minder enthousiast over schuttingen in de tuin. Zij zien liever een mooie groene haag.

In een kleine tuin moet je al snel compromissen sluiten. Natuurlijk zou je graag een mooie brede haag aan weerskanten planten, waar zowel jij als tuineigenaar, als vogels en andere dieren optimaal van kunnen genieten. In kleine tuinen is dit echter vaak niet haalbaar, niet praktisch of helemaal niet wenselijk!

Soorten schuttingen

Een mooie schutting is dan een oplossing. Je kunt hiervoor denken aan een houten schutting, een hout-beton schutting, een schutting van natuurlijke materialen (wilgentenen, rietmatten, bamboe, etc.) of een composiet schutting. Hout-beton schuttingen, hardhout schuttingen en composiet schuttingen gaan heel lang mee en vergen weinig onderhoud. Een composiet schutting met houtlook is ook mogelijk.

Een schutting EN een groene tuinafscheiding?

Toch hoef je ook in een kleine tuin niet per se te kiezen voor een massieve schutting aan weerszijden. Een goede groene oplossing is om een mooie haag aan één kant te planten en een schutting te plaatsen aan de andere kant. Zo maak je optimaal gebruik van de beperkte ruimte die je hebt.

Je kan de schutting ook laten begroeien of afwisselen met groen. Plaats bijvoorbeeld schuttingdelen langs je terras, om hier zoveel mogelijk ruimte te behouden. Vaak wordt het terras direct bij het huis gerealiseerd, zodat je met een schutting meteen meer privacy hebt.

Iets verderop in je tuin plant je mooie haagplanten, of een smalle haag van klimplanten op een gaashek. Als je snel veel privacy wilt, kan je ook voor kant en klare hagen kiezen, zoals bijvoorbeeld een een klimophaag op een rek. Laat de haag mooi op op de schutting aansluiten en je hebt een prachtige tuinafscheiding, die jaren meegaat, optimaal de beschikbare ruimte benut en ook nog mooi groen is!

Ook voor een kleiner budget

Door te kiezen voor jonge haagplanten, planten uit volle grond of jonge klimplanten tegen een gaashek, kan je een dergelijke tuinafscheiding ook best voordelig realiseren. Je zult alleen wel langer moeten wachten, voordat je voldoende privacy hebt in je hele tuin. Op de schutting zelf kan je ook nog besparen, maar doe dit liever niet ten koste van het materiaal. Anders zal je de schutting mogelijk eerder moeten vervangen dan de bedoeling is.

Kies jij ook een schutting EN een groene tuinafscheiding?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *