Een Schutting met Natuurlijke uitstraling

Natuurlijke schutting, bijvoorbeeld een wilgentenen schutting

Soms lijkt het wel of tegenwoordig alleen nog maar wordt gekozen voor de populaire Hout-Beton schutting. Hoewel deze best mooi kan zijn, is dit toch wel een beetje saai en voorspelbaar…

Wat dacht je van een schutting met natuurlijke uitstraling?

Wat ons betreft zie je deze veel te weinig in onze tuinen! Hoogste tijd om meer natuurlijke schuttingen en tuinafscheidingen eens in het zonnetje te zetten…

Een haag als natuurlijke afscheiding

De allermooiste natuurlijke afscheiding is een bredere haag. Maar juist voor een (brede) haag aan weerskanten, is in een kleine tuin vaak geen plek. Je zou nog een smalle haag van klimplanten kunnen overwegen. Het kost wel wat meer onderhoud om je haag smal te houden en om deze ook aan de onderkant dicht te krijgen. Ook kan het best lang duren voordat een haag de gewenste hoogte heeft bereikt, of wordt dit al snel erg kostbaar.

Haag als natuurlijke afscheiding

Schutting van wilgentenen

Een hele mooie schutting met natuurlijke uitstraling is een wilgentenen schutting. Een schutting van wilgentenen wordt meestal ambachtelijk op locatie gevlochten en geeft de tuin meteen een unieke en natuurlijke sfeer. Een wilgenschutting geeft meteen privacy, maar laat vaak nog wel wat licht door. Het breekt de wind, waardoor planten achter de schutting mooi beschut staan. Het vormt tevens een prachtige achtergrond voor een mooie plantenborder.

Onbehandeld gaat een wilgentenen schutting zo’n 8-10 jaar mee. Desgewenst kan lijnolie gebruikt worden om de levensduur te verlengen. Een wilgentenen schutting kan je zelf vlechten, door om de 50-70cm palen te plaatsen en hier buigbare wilgentenen door te vlechten. Hoewel het erg leuk werk is, kan het nog een flinke klus zijn als je een hele schutting van wilgentenen wilt maken. Je kunt deze natuurlijk ook laten plaatsen door een professionele aanbieder van wilgenproducten.

Bamboeschermen

Ook een bamboeschutting of bamboe schermen geven je tuin een natuurlijke en stoere of robuuste uitstraling. Hoe grote de bamboestengels hoe robuuster de look. Er zijn zowel de bekende lichte of gele bamboeschuttingen, als schuttingen van donkere of zwarte bamboe. Let wel op dat je kiest voor geïmpregneerde bamboe, omdat de levensduur anders erg beperkt is. Ook vergrijsd bamboe zonder behandeling. Een bamboeschutting past perfect in een exotische of tropische tuin.

Rietmatten en Heidematten

Rietmatten en heidematten zijn ook prima te gebruiken als schutting met een natuurlijke uitstraling. Ze geven meteen privacy en zijn ideaal om klimplanten in en tegen te laten groeien. Heidematten zijn vaak wat donkerder van kleur. Je ziet heide- en rietmatten ook vaak op balkons tegen inkijk. Rietmatten zijn ook erg mooi als sfeervolle dakbedekking voor een pergola of overkapping. Er bestaan ook matten van bamboe en wilgentenen. Rietmatten en heidematten gaan zo’n 5-7 jaar mee en zijn vaak heel betaalbaar.

Rietmat schutting - natuurlijke schutting

Steenkorven of Schanskorven

Een steenkorf (ook wel schanskorf genoemd), is een constructie van aan elkaar verbonden gaaspanelen die samen een korf vormen. Een schanskorf wordt vervolgens (ter plaatse) gevuld met breukstenen. Met een steenkorf tuinafscheiding, terras verdeler, keermuur, of bankje geef je de tuin gelijk een unieke, sfeervolle en natuurlijke uitstraling.

De definitieve look bepaal je met jouw keuze in de breuksteen opvulling. Het mooiste is vaak om de steenkeuze aan te laten sluiten op de gebruikte materialen elders in de tuin. Eventueel kan je de steenkorf nog beplanten met rotsplantjes (met een klein beetje grond). Zo lijkt jouw nieuwe steenkorf al jaren op z’n plek te staan.

Kies jij ook voor een natuurlijke schutting of schutting met natuurlijke uitstraling?

* Dit artikel bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Grind of split: wat is het verschil tussen deze soorten halfverharding?

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en split worden vaak in één adem genoemd. Toch is er wel degelijk verschil tussen grind en split. In dit Tuinvragen blog leggen we je het verschil nog even uit en benoemen gelijk de voordelen en nadelen.

Lees verder
Zo krijg je een

Zo krijg je een balkon vol bloemen en blije beestjes

Hoe maak je van jouw balkon een groen paradijsje? Suzanne en Friederike van @spreadyourbalconylove geven graag tips en inspiratie om je balkon te vergroenen.

Lees verder
Alles over lavendel soorten en verzorging (Lavandula)

Lavendel soorten en verzorging

Wat zijn de beste soorten lavendel? Hoe verzorg je lavendel? Lees alles over de vele lavendel soorten en de verzorging.

Lees verder