Regenwater opvangen en bewaren in de tuin

Hoewel onze winters steeds natter lijken te worden, is het in de zomer en vooral ook in het voorjaar steeds vaker lang droog. Nieuwe planten slaan daarom moeilijker aan en extra verzorging is zeker nodig. Afhankelijk van het soort grond, kan de toplaag helemaal uitdrogen, scheuren en barsten. Het gazon is soms langer geel of bruin, dan groen. Alles wijst er op dat we meer en meer rekening moeten houden met dit soort omstandigheden. Je kunt je dan ook maar beter op tijd voorbereiden op perioden van droogte.

De juiste planten

Als jij ook last hebt van droogte in je tuin, dan kan je dit compenseren door meermaals per week of zelfs dagelijks flink water te geven. Dit is uiteraard niet de meest duurzame oplossing. Vooral niet als je hiervoor kraanwater gebruikt! Kies liever heel bewust voor de juiste planten. Selecteer nieuwe planten op basis van droogte tolerantie. Als deze planten eenmaal zijn aangeslagen, zullen ze nog maar heel weinig (vaak zelfs helemaal geen) extra water nodig hebben.

Goede voorbeelden van planten die tegen droogte kunnen zijn sedum, andoorn, siergrassen, mediterraanse planten (zoals olijf) en kruiden (rozemarijn, lavendel, tijm, salie, etc.), distels, toorts en ijzerhard.

Hou er ook rekening mee dat planten in potten en bakken veel meer water nodig hebben, dan planten in volle grond.

Regenwater in de tuin houden

Meestal valt er eind winter nog wel aardig wat regen. In elk geval in de winter zelf. Het is raadzaam om de regen die valt zoveel mogelijk te benutten. Probeer altijd om regenwater zo lang mogelijk in de tuin te houden. Zorg voor voldoende groen in de tuin en vervang niet waterdoorlatende oppervlakten zoals tegels, waar mogelijk door water doorlatende materialen (bijvoorbeeld grind of split). Je kunt ook een waterbuffertank ingraven onder de grond, die het water bij droogte weer langzaam afgeeft aan de tuin. Met deze maatregelen profiteert je tuin maximaal van de regen die wel valt.

Hoe kan je water opvangen?

Natuurlijk is het ook een goed idee om regenwater op te vangen. Zo kan je in regenachtige tijden alvast een watervoorraad aanleggen voor lange droge perioden. Als je de mogelijkheid hebt om een regenton aan te sluiten op de regenwaterafvoer van je huis, dan vul je binnen de kortste keren een grote regenton. Mocht je zelf geen regenpijp hebben (wellicht bij de buren in een rijtjeshuis), kan je er ook voor kiezen om het dak van de schuur te benutten, een overkapping of afdakje in de tuin. Het zal dan veel langer duren voordat een grote regenton gevuld is, maar ook dit is nog altijd de moeite waard.

Hoe kan je water bewaren?

Groter is beter! Dat geldt zeker voor het opvangen van regenwater. Een kleine ton is nu eenmaal snel leeg bij droogte. In een kleine tuin is dit altijd lastig. Wellicht heb je een stukje (zij)tuin onbenut of een hoekje dat je weinig gebruikt. Als je hier een afvoer naartoe kunt leiden, dan is dit een goede optie. Kies voor de grootste opslagcapaciteit die je kwijt kan. Hier krijg je geen spijt van en je planten zullen je dankbaar zijn!

Meestal wordt er gekozen voor een regenton. Er zijn regentonnen in vele vormen en maten. Je hebt grote en kleine tonnen, brede, hoge en smalle. Een kunststof ton werkt prima, maar een houten ton heeft een veel mooiere uitstraling. Erg fijn, als deze meer in het zicht komt.

Naast een regenton kan je ook denken aan een watertank (of meerdere), vooral als je wat minder ruimte hebt. Eigenlijk kan je van alles gebruiken om water in op te vangen en te bewaren. Denk aan waterdichte potten en bakken, emmers, schone jerrycans, een trog, vat, kuip, of zelfs een vuilwatertank!

Je kunt ook water opvangen in een vijver. Het nadeel hiervan is wel dat de waterstand in je vijver flink zal dalen in perioden van droogte, als je het water gebruikt voor je planten. Vooral in een kleine vijver merk je dit al snel.

Hoe vang jij water op in je tuin?

* Dit bericht bevat een gesponsorde link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook:

Privacy met leibomen in je tuin

Leibomen voor meer privacy in je tuin

Wil je zoveel mogelijk groen in je tuin, terwijl de ruimte beperkt is? Denk dan aan leibomen! Een leiboom neemt weinig ruimte in, maar heeft veel voordelen: Een leiboom geeft beschutting, schaduw, een mooi uitzicht en bovenal: meer privacy in je tuin!

Lees verder

Groene stadstuin zonder einde van Marianne (75m²)

Een tuin in Rotterdam van 75m² die oneindig groot lijkt! Hoe dat kan? Er is (bijna) geen afscheiding naar de buren…

Lees verder
Geslaagd Tuinontwerp (gerealiseerd)

Expert Tuinontwerp Tips: Een passend ontwerp en beplanting voor jouw tuin en stijl!

Wie beter dan een tuinontwerper om tips te geven voor het ontwerp van een kleine tuin? In deze rubriek laten we bekende en succesvolle tuinontwerpers aan het woord. Zij geven expert tips voor een goed ontwerp en een fijne tuin.

Lees verder