Red de Bij: Maai niet in mei!

Lang gras- niet maaien in mei

Heerlijk! Een actie waarbij je bijen en insecten helpt, door simpelweg he-le-maal NIETS te doen! Door het gazon niet te maaien in mei, geef je wilde bloemen de kans om te groeien en bloeien in je gras. Dit zorgt voor voldoende voeding voor bijen, vlinders en andere insecten. De laatste jaren vind deze actie steeds meer publiciteit en (gelukkig) ook opvolging. Toch kan deze actie nog veel groter worden gemaakt. Wij delen deze actie dan ook graag met je.

Door een maand lang het gazon niet te maaien in mei, geef je waardevolle plan een kans om te groeien en bloeien. Bijvoorbeeld paardebloem, klaver, madeliefjes, margriet, dovenetel en ereprijs. Bijen weten je bloemrijke gras dan al snel te vinden!

Nu denk je misschien dat jouw kleine gazon weinig verschil zal maken, maar denk maar eens aan het enorme effect als je alle gazons van ons land bij elkaar optelt. Ook als slechts een (klein) deel van deze gazons wilde bloemen toelaat, zou er al sprake zijn van een flink verschil!

Als het weer goed is en de temperaturen hoog genoeg zijn, zullen er heel wat grassen in bloei komen, evenals wilde bloemen in het gras. Is de temperatuur in mei wat lager, dan kom je waarschijnlijk nog een paar weken tekort. Je kunt dan nog even wat langer de maaimachine laten staan, zodat je straks alsnog volop geniet van al dat bloeiend moois. De wilde bij zal je in elk geval dankbaar zijn!

Wordt jouw (kleine) gazon te veel gebruikt om het gras lang te laten? Heb je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren? Overweeg om alleen de randen lang te laten groeien. Zelfs dit maakt al heel wat verschil voor bijen en insecten.

Doe jij ook mee in mei? Of eigenlijk, doe jij ook niets?

# MaaiMeiNiet

(Stuur ons gerust een foto van het lange gras in jouw tuin.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *